Egytálételek
 Mozzarella
 mely a sütés alatt elolvad, burgonya mely az olvadt mozzarellát magába 
szívja és ezzel maga is krémessé válik, végül az édeskés kaliforniai 
paprika mely az egésznek egy izgalmas ízt ad. Nem fogyókúrás, de finom, 
önállóan és köretként is fogyasztható. Éléskamránk tartalma függvényében
 az alaprecept cukkinivel és padlizsánnal is színesíthető.
Mozzarella
 mely a sütés alatt elolvad, burgonya mely az olvadt mozzarellát magába 
szívja és ezzel maga is krémessé válik, végül az édeskés kaliforniai 
paprika mely az egésznek egy izgalmas ízt ad. Nem fogyókúrás, de finom, 
önállóan és köretként is fogyasztható. Éléskamránk tartalma függvényében
 az alaprecept cukkinivel és padlizsánnal is színesíthető.  
  
 Olaszországban
 puliszkát sokféleképpen ízesítik. Egyik közkedvelt módja, hogy a megfőtt
 kukoricadarát aromásabb, lágy sajtokkal (gorgonzola, fontina) együtt 
sütőben összesütik. Így a puliszka nemcsak a sajt ízét veszi át, hanem a
 sajt és vaj zsírtartalmának köszönhetően sokkal puhábbá, krémesebbé is válik.
Olaszországban
 puliszkát sokféleképpen ízesítik. Egyik közkedvelt módja, hogy a megfőtt
 kukoricadarát aromásabb, lágy sajtokkal (gorgonzola, fontina) együtt 
sütőben összesütik. Így a puliszka nemcsak a sajt ízét veszi át, hanem a
 sajt és vaj zsírtartalmának köszönhetően sokkal puhábbá, krémesebbé is válik. 
  
 A tiella pugliai (Dél - Olaszország) rakott zöldségétel melynek neve valószínűleg abból  a teglia
 (tepsi) szóból ered amelyben elkészítették ezt a könnyű, de 
ínycsiklandó fogást. Ez az étel  zöldségekben és ízekben is 
gazdag,ugyanakkor megőrzi az olasz konyha tradicionális egyszerűségét.
A tiella pugliai (Dél - Olaszország) rakott zöldségétel melynek neve valószínűleg abból  a teglia
 (tepsi) szóból ered amelyben elkészítették ezt a könnyű, de 
ínycsiklandó fogást. Ez az étel  zöldségekben és ízekben is 
gazdag,ugyanakkor megőrzi az olasz konyha tradicionális egyszerűségét. 
  
Előételek  
Egyszerű
 és ízletes, ez a bruschetta, az egyik legnépszerűbb előétel 
Olaszországban. Egy jó bruschetta készítéshez fontos tudnunk, hogy a legfontosabb alapanyag, a kenyér mellett az olaj
 és nem pedig a fokhagyma. Szintén jelentőséggel bír a kenyér pirítása. 
Elég a kenyeret könnyedén meggrilleznünk – épp, hogy csak pirosodni 
kezdjen-mert így belül puha és friss, kívül pedig ropogós marad.  
Tészták, gnocchik
Bavette tészta pestóval, burgonyával és zöldbabbal 
Brokkolis, garnélarákos fettuccine
Íme
 egy mindenféle trükk és  főzési tudomány nélkül is könnyen elkészíthető
 garnélarákos tészta, melyet a pirított szezámmag varázsol különlegessé.
Calamarata (kalmár ragus tészta)
 A
 calamarata egy  nápolyi tészta étel. A fogás elkészítésekor a 
kalmárhúst egy enyhén pikáns paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás 
szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik össze 
melynek formája gyűrűre, azaz a felszeletelt kalmárhúsra emlékeztet.
A
 calamarata egy  nápolyi tészta étel. A fogás elkészítésekor a 
kalmárhúst egy enyhén pikáns paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás 
szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik össze 
melynek formája gyűrűre, azaz a felszeletelt kalmárhúsra emlékeztet.  
Cukkinis, garnélarákos vermicelli
Gnocchi alaprecept
 A
 gnocchi az egyik legismertebb olasz tészta a világon hiszen 
változatosan ízesíthető és elkészítése sem igényel különösebb szakmai 
tapasztalatot. Többféle gnocchi létezik, lehet édes és sós, tésztáját 
készíthetjük, búzalisztből, rizslisztből, búzadarából, krumpliból vagy 
egyéb zöldségfélékből, mandulából ez utóbbival zanzarelli néven 
találkozhatunk Lombardiában.
A
 gnocchi az egyik legismertebb olasz tészta a világon hiszen 
változatosan ízesíthető és elkészítése sem igényel különösebb szakmai 
tapasztalatot. Többféle gnocchi létezik, lehet édes és sós, tésztáját 
készíthetjük, búzalisztből, rizslisztből, búzadarából, krumpliból vagy 
egyéb zöldségfélékből, mandulából ez utóbbival zanzarelli néven 
találkozhatunk Lombardiában. 
 A
 vargányagombás, szarvasgombás gnocchi igazi veronai specialitás amelyet
 Veronában, Lombardiában járván-kelvén feltétlenül érdemes 
megkóstolnunk, vagy akár otthon elkészítenünk.
A
 vargányagombás, szarvasgombás gnocchi igazi veronai specialitás amelyet
 Veronában, Lombardiában járván-kelvén feltétlenül érdemes 
megkóstolnunk, vagy akár otthon elkészítenünk.
Gombás penne
 Gomba
 és paradicsom  optimális párosítás egy gyors ebédhez vagy vacsorához. 
Ízletes és színes, az év bármely hónapjában elkészíthető. Egyszerű, de 
erdei gomba vagy friss tészta használatával akár különleges ünnepi 
fogássá is varázsolhatjuk.
Gomba
 és paradicsom  optimális párosítás egy gyors ebédhez vagy vacsorához. 
Ízletes és színes, az év bármely hónapjában elkészíthető. Egyszerű, de 
erdei gomba vagy friss tészta használatával akár különleges ünnepi 
fogássá is varázsolhatjuk. 
Farfalle, fekete kagyló és pesto
 Genovai
 bazsalikomos pesto avagy pesto alla genovese. Ehetjük egyszerűen csak 
pirítósra vagy friss kenyérre kenve vagy frissen kifőtt tésztával 
összekeverve, grillezett hallal vagy csirkével esetleg kagylóval, 
tésztával, peperoncino paprikával keverve. Az eredmény milyen lesz? Egy 
friss, kellemesen csípős, laktató, de nem elnehezítő fogás, melyet 
kagyló tisztítást leszámítva, rendkívül gyorsan elkészíthetünk.
Genovai
 bazsalikomos pesto avagy pesto alla genovese. Ehetjük egyszerűen csak 
pirítósra vagy friss kenyérre kenve vagy frissen kifőtt tésztával 
összekeverve, grillezett hallal vagy csirkével esetleg kagylóval, 
tésztával, peperoncino paprikával keverve. Az eredmény milyen lesz? Egy 
friss, kellemesen csípős, laktató, de nem elnehezítő fogás, melyet 
kagyló tisztítást leszámítva, rendkívül gyorsan elkészíthetünk.
Fekete kagylós spagetti pirított burgonya kockákkal
 
A
 kagylós spagetti egyik “bővített” változata, amikor a fehérborban 
megpárolt kagylóhoz, olívaolajon pirított, roppanós burgonyát kevernek 
hozzá, mely bőségesebb, laktatóbb fogást eredményez. 
Lasagne bolognai módra
Lasagne tenger gyümölcseivel
 A
 tengerhez közel levő olasz településeken előszeretettel készítik a 
lasagne tenger gyümölcseivel töltött változatát, melybe különböző 
halakat, rákokat kagylókat tesznek, ízesítik friss paradicsommal, 
petrezselyemmel és megöntözik besamelmártással.
A
 tengerhez közel levő olasz településeken előszeretettel készítik a 
lasagne tenger gyümölcseivel töltött változatát, melybe különböző 
halakat, rákokat kagylókat tesznek, ízesítik friss paradicsommal, 
petrezselyemmel és megöntözik besamelmártással.  
Padlizsán, olívabogyó és tészta
 Paradicsom,
 padlizsán, olíva a mediterrán konyha három fontos alapanyaga, amelyből 
egy kis rafinériával kitűnő tésztaragu készíthető, nemcsak 
vegetáriánusoknak.
Paradicsom,
 padlizsán, olíva a mediterrán konyha három fontos alapanyaga, amelyből 
egy kis rafinériával kitűnő tésztaragu készíthető, nemcsak 
vegetáriánusoknak.
Pappardelle gombás húsos raguval
 A pappardelle tésztát egy ízletes gombás, paradicsomos, húsos raguval ízesítve egy igazán laktató fogást kapunk. Habár az olaszok első fogásként fogyasztják, egytálételként is megállja a helyét. Elkészítését nem nehéznek, hanem inkább hosszadalmasnak nevezném, hiszen a húsos ragukat 1,5-2,5 óráig kell lassú tűzön rotyogtatni.
A pappardelle tésztát egy ízletes gombás, paradicsomos, húsos raguval ízesítve egy igazán laktató fogást kapunk. Habár az olaszok első fogásként fogyasztják, egytálételként is megállja a helyét. Elkészítését nem nehéznek, hanem inkább hosszadalmasnak nevezném, hiszen a húsos ragukat 1,5-2,5 óráig kell lassú tűzön rotyogtatni.  
 Pappardelle gyöngytyúk raguval
 Ez
 a pikáns tészta a raguk hazájából Emilia - Romagna régiójából 
származik. A gyöngytyúkból készült ragu, valami egészen különös ízt ad a
 tésztának, picit édeskés, ugyanakkor hordozza a vadhúsok (pl. fácán) 
pikáns ízét. Elkészítése ugyan időigényes de  nem túlságosan komplikált.
Ez
 a pikáns tészta a raguk hazájából Emilia - Romagna régiójából 
származik. A gyöngytyúkból készült ragu, valami egészen különös ízt ad a
 tésztának, picit édeskés, ugyanakkor hordozza a vadhúsok (pl. fácán) 
pikáns ízét. Elkészítése ugyan időigényes de  nem túlságosan komplikált. 
 
Paradicsomos, kagylós spagetti
 A
 kagylós spagetti valamelyik változatát szinte az összes olasz 
tengerparti település receptgyűjteményében megtaláljuk. Eme finom 
tésztaétel elkészítéséhez szükségünk lesz némi kagylóra, paradicsomra, 
spagettire és 30 percnyi konyhában eltöltött időre. Az alábbiakban a 
recept tarantói (Puglia tartomány, Dél- Olaszország) változata 
olvasható.
A
 kagylós spagetti valamelyik változatát szinte az összes olasz 
tengerparti település receptgyűjteményében megtaláljuk. Eme finom 
tésztaétel elkészítéséhez szükségünk lesz némi kagylóra, paradicsomra, 
spagettire és 30 percnyi konyhában eltöltött időre. Az alábbiakban a 
recept tarantói (Puglia tartomány, Dél- Olaszország) változata 
olvasható. 
Paradicsomos, tonhalas spagetti
Paradicsomos, tonhalas linguine (metélt tészta)
 Egy
 gyorsan elkészíthető, friss vagy konzerv tonhalból, paradicsomból, 
bazsalikomból készített tészta, melyet sajttal vagy sajt nélkül is 
fogyaszthatunk.
Egy
 gyorsan elkészíthető, friss vagy konzerv tonhalból, paradicsomból, 
bazsalikomból készített tészta, melyet sajttal vagy sajt nélkül is 
fogyaszthatunk. 
Penne gorgonzola mártással és cukkinivel
 Az
 egyszerre édes és sós gorgonzola sajt bársonyos ízt kölcsönöz ennek a 
cukkinivel gazdagított tésztamártásnak, amelyet a kéksajtok kedvelőinek 
feltétlenül érdemes kipróbálnia.
Az
 egyszerre édes és sós gorgonzola sajt bársonyos ízt kölcsönöz ennek a 
cukkinivel gazdagított tésztamártásnak, amelyet a kéksajtok kedvelőinek 
feltétlenül érdemes kipróbálnia. 
Ricottás, spenótos gnudi (gnocchi) 
 A
 spenótos, ricottás gnudi ahogy a gnocchit Firenzében nevezik vagy 
malfatti Siénában egy tradicionálisa toscán étel. A gnudo jelentése 
csupasz, meztelen, mivel ez az étel a spenótos - ricottás raviloli 
leegyszerűsített változata, amikor a raviolihoz készített tölteléket nem
 fedték be tésztával, így a ravioli tölteléke tészta nélküli azaz 
meztelen maradt majd így főzték meg.
A
 spenótos, ricottás gnudi ahogy a gnocchit Firenzében nevezik vagy 
malfatti Siénában egy tradicionálisa toscán étel. A gnudo jelentése 
csupasz, meztelen, mivel ez az étel a spenótos - ricottás raviloli 
leegyszerűsített változata, amikor a raviolihoz készített tölteléket nem
 fedték be tésztával, így a ravioli tölteléke tészta nélküli azaz 
meztelen maradt majd így főzték meg.
Spagetti sajttal és fekete borssal
 Ha
 azt gondolnánk, hogy sajtos tésztát egyszerű készíteni, mert elég a 
tésztát kifőzni, a sajtot megreszelni majd a tésztára szórni és 
összekeverni, akkor tévedünk. Legalábbis Olaszországban nem egyszerű, 
még a legnagyobb séfeknek is trenírozni kell magukat, hogy egy igazi 
cacio és pepét tudjanak készíteni.
Ha
 azt gondolnánk, hogy sajtos tésztát egyszerű készíteni, mert elég a 
tésztát kifőzni, a sajtot megreszelni majd a tésztára szórni és 
összekeverni, akkor tévedünk. Legalábbis Olaszországban nem egyszerű, 
még a legnagyobb séfeknek is trenírozni kell magukat, hogy egy igazi 
cacio és pepét tudjanak készíteni. 
Spagetti szicíliai (mandulás, bazsalikomos) pestóval
 A
 trapani (város Szicília nyugati részén)pesto abban különbözik genovai 
társától, hogy a bazsalikomon, olajon, pecorino és parmezán sajton felül
 mandulát (a fenyőmag helyettesítésére) és paradicsomot is tartalmaz. Ez
 egy rendkívül friss, aromás és ízletes tésztaöntet, amit a szicíliaiak 
eredetileg a “busiati” tészta ízesítésére használtak, de minden tészta 
típussal jól házasítható.
A
 trapani (város Szicília nyugati részén)pesto abban különbözik genovai 
társától, hogy a bazsalikomon, olajon, pecorino és parmezán sajton felül
 mandulát (a fenyőmag helyettesítésére) és paradicsomot is tartalmaz. Ez
 egy rendkívül friss, aromás és ízletes tésztaöntet, amit a szicíliaiak 
eredetileg a “busiati” tészta ízesítésére használtak, de minden tészta 
típussal jól házasítható.  
Spagetti (sáska) rákkal
Spagetti tenger gyümölcseivel 
 Egy
 tradicionális fogás, melyet  az ország egész területén megtalálhatunk 
és megkóstolhatunk.  A spagettihez egy kagylókon (fekete, fésűs) tengeri
 rákokon, kalmárokon, apró polipokon,  alapuló kellemesen pikáns ragut 
készítenek a nélkülözhetetlen paradicsommal és friss petrezselyemmel 
együtt. Mint sok más ételnek ennek is számos variációja létezik, a helyi
 receptúrának, régiónak megfelelően kerülhet  még bele tintahal, 
garnélarák vagy sáskarák is.
Egy
 tradicionális fogás, melyet  az ország egész területén megtalálhatunk 
és megkóstolhatunk.  A spagettihez egy kagylókon (fekete, fésűs) tengeri
 rákokon, kalmárokon, apró polipokon,  alapuló kellemesen pikáns ragut 
készítenek a nélkülözhetetlen paradicsommal és friss petrezselyemmel 
együtt. Mint sok más ételnek ennek is számos variációja létezik, a helyi
 receptúrának, régiónak megfelelően kerülhet  még bele tintahal, 
garnélarák vagy sáskarák is. 
Szicíliai vörös pesto, ricottás változat 
 Az
 alábbiakban olvasható a szicíliai vörös pesto, hozzám legközelebb álló 
ricottás változata, amit a benne lévő peperoncino paprika enyhén 
pikánssá varázsol. Félreértés ne essék a pesto nem válik kibírhatatlanul
 csípőssé  - kivéve ha bőségesen adagoljuk a peperoncinót- hanem a 
paprika kellemes, “gyengéden” csípős utóízt hagy a szánkban. A pestonak 
ezt a variánsát paradicsomból, mandulából, bazsalikomból és sós 
ricottából készítik, tésztával vagy pirítóssal fogyasztják.
Az
 alábbiakban olvasható a szicíliai vörös pesto, hozzám legközelebb álló 
ricottás változata, amit a benne lévő peperoncino paprika enyhén 
pikánssá varázsol. Félreértés ne essék a pesto nem válik kibírhatatlanul
 csípőssé  - kivéve ha bőségesen adagoljuk a peperoncinót- hanem a 
paprika kellemes, “gyengéden” csípős utóízt hagy a szánkban. A pestonak 
ezt a variánsát paradicsomból, mandulából, bazsalikomból és sós 
ricottából készítik, tésztával vagy pirítóssal fogyasztják.
Tagliatelle gorgonzola mártásban
 Mint
 az olasz tésztaételek nagy többségét ez sem nehéz elkészíteni, így 
kezdők is nyugodtan nekiveselkedhetnek. Gorgonzolára – akár egy a 
hűtőben már hosszabb ideje árválkodó darabra-, tejszínre, paradicsomra, 
némi bazsalikomra, hagymára és természetesen tésztára lesz szükségünk a 
fogás elkészítéséhez.
Mint
 az olasz tésztaételek nagy többségét ez sem nehéz elkészíteni, így 
kezdők is nyugodtan nekiveselkedhetnek. Gorgonzolára – akár egy a 
hűtőben már hosszabb ideje árválkodó darabra-, tejszínre, paradicsomra, 
némi bazsalikomra, hagymára és természetesen tésztára lesz szükségünk a 
fogás elkészítéséhez. 
Tonhalas, zöldborsós tészta
 Melegen
 és hidegen is fogyasztható, ebédre vagy vacsorára, kevesebb mint 
harminc perc alatt elkészíthető, első látásra talán banálisnak tűnő 
fogás. A zöldborsó édeskés íze jól harmonizál a  tonhallal, úgy is 
mondhatnánk megszelídíti azt. Könnyű és ízletes, az olasz nagyik és 
anyák egyik “vészhelyzeti” étele, hiszen egy doboz tonhal, zöldborsó és 
tészta mindig van otthon.
Melegen
 és hidegen is fogyasztható, ebédre vagy vacsorára, kevesebb mint 
harminc perc alatt elkészíthető, első látásra talán banálisnak tűnő 
fogás. A zöldborsó édeskés íze jól harmonizál a  tonhallal, úgy is 
mondhatnánk megszelídíti azt. Könnyű és ízletes, az olasz nagyik és 
anyák egyik “vészhelyzeti” étele, hiszen egy doboz tonhal, zöldborsó és 
tészta mindig van otthon.
Lekvárok, dzsemek
Citromos fügelekvár
 Augusztustól
 egészen október végéig tart a füge szezon. Ezt az édes, aromás 
gyümölcsöt nemcsak önmagában és süteményekkel fogyasztják, hanem 
szalámikkal és a focacciaval is (olasz olajos lángos tészta, mely 
létezik sós és édes változatban is, tartományok városok szerint 
számtalan variációban).
Augusztustól
 egészen október végéig tart a füge szezon. Ezt az édes, aromás 
gyümölcsöt nemcsak önmagában és süteményekkel fogyasztják, hanem 
szalámikkal és a focacciaval is (olasz olajos lángos tészta, mely 
létezik sós és édes változatban is, tartományok városok szerint 
számtalan variációban).  
Hagymalekvár
A
 lila hagymából készített lekvárt érettebb sajtokhoz - pecorino, 
parmeggiano, füstölt sajtok- valamint különböző natúr grillezett, 
serpenyőben sütött húsokhoz mint sertés, pulyka, valamint vadhúsokhoz 
fogyaszthatjuk, pirítósra helyezve pedig kitűnő előétel válhat belőle. A
 lekvárnak kellemesem édeskés íze van és az elkészítési technikának 
köszönhetően jellegzetes "hagyma" utóízt sem hagy maga után.
Mantovai almás mustár
 Az
 almás mustár Mantova gasztronómiájának egyik specialitása és úgy 
tartják róla, hogy méltó párja a francia dijoni mustárnak. Az almás 
mustár, amit nem egy ördöngösség elkészíteni, eredetileg egy másik 
mantovai specialitás a sütőtökös tortello (a tortellinél kicsit nagyobb,
 derelye szerű tészta étel) fűszerezésére használták.
Az
 almás mustár Mantova gasztronómiájának egyik specialitása és úgy 
tartják róla, hogy méltó párja a francia dijoni mustárnak. Az almás 
mustár, amit nem egy ördöngösség elkészíteni, eredetileg egy másik 
mantovai specialitás a sütőtökös tortello (a tortellinél kicsit nagyobb,
 derelye szerű tészta étel) fűszerezésére használták.  
Narancslekvár
 A
 narancslekvár, talán a legelterjedtebb lekvár a világon. A 
legautentikusabb verziót kizárólag seviglai típusú narancsból készítik, 
mely nyersen annyira keserű, hogy nem lehet megenni. Megfőzve, cukor 
hozzáadásával viszont kitünő dzsemet eredményez.
A
 narancslekvár, talán a legelterjedtebb lekvár a világon. A 
legautentikusabb verziót kizárólag seviglai típusú narancsból készítik, 
mely nyersen annyira keserű, hogy nem lehet megenni. Megfőzve, cukor 
hozzáadásával viszont kitünő dzsemet eredményez.  
 
Mártások, tészta szószok
Genovai pesto
 A pesto szó hallatán  Liguria
 és Genova juthat eszünkbe, ahol ez a finom, bazsalikomon, olajon és 
sajton alapuló hideg mártás megszületett és rövid idő alatt a  világ 
egyik legelterjedtebb és legismertebb tésztamártása lett.Receptjének első nyomát az 1800-as években találjuk meg, amely szinte napjainkig változatlan maradt .
A pesto szó hallatán  Liguria
 és Genova juthat eszünkbe, ahol ez a finom, bazsalikomon, olajon és 
sajton alapuló hideg mártás megszületett és rövid idő alatt a  világ 
egyik legelterjedtebb és legismertebb tésztamártása lett.Receptjének első nyomát az 1800-as években találjuk meg, amely szinte napjainkig változatlan maradt .   
 
Szicíliai vörös pesto, ricottás változat
 Az
 alábbiakban olvasható a szicíliai vörös pesto, hozzám legközelebb álló 
ricottás változata, amit a benne lévő peperoncino paprika enyhén 
pikánssá varázsol. Félreértés ne essék a pesto nem válik kibírhatatlanul
 csípőssé  - kivéve ha bőségesen adagoljuk a peperoncinót- hanem a 
paprika kellemes, “gyengéden” csípős utóízt hagy a szánkban. A pestónak 
ezt a variánsát paradicsomból, mandulából, bazsalikomból és sós 
ricottából készítik, tésztával vagy pirítóssal fogyasztják.
Az
 alábbiakban olvasható a szicíliai vörös pesto, hozzám legközelebb álló 
ricottás változata, amit a benne lévő peperoncino paprika enyhén 
pikánssá varázsol. Félreértés ne essék a pesto nem válik kibírhatatlanul
 csípőssé  - kivéve ha bőségesen adagoljuk a peperoncinót- hanem a 
paprika kellemes, “gyengéden” csípős utóízt hagy a szánkban. A pestónak 
ezt a variánsát paradicsomból, mandulából, bazsalikomból és sós 
ricottából készítik, tésztával vagy pirítóssal fogyasztják.  
Risottók
Cukkinis, garnélarákos rizottó 
 Ez
 a rizottó sajt nélkül készül, cukkini, rák, bor, húsleves, egy kevés 
vaj és természetesen rizs hozzáadásával. Elkészítése gyors, egyszerű – 
különösen ha mirelit tisztított rákot használunk-ízét a rák, cukkini, 
bor hármasa teszi harmonikussá.
Ez
 a rizottó sajt nélkül készül, cukkini, rák, bor, húsleves, egy kevés 
vaj és természetesen rizs hozzáadásával. Elkészítése gyors, egyszerű – 
különösen ha mirelit tisztított rákot használunk-ízét a rák, cukkini, 
bor hármasa teszi harmonikussá.  
 
   
Füstölt sajtos, sonkás rizottó
  A
 füstölt sajttal és sonkával vagy szalonnával készített rizottó 
Olaszország Alto Adige (Bolzano) régiójának egyik specialitása, ahol a 
füstöléses eljárással készített élelmiszerek nagy hagyományra tekintenek
 vissza.
A
 füstölt sajttal és sonkával vagy szalonnával készített rizottó 
Olaszország Alto Adige (Bolzano) régiójának egyik specialitása, ahol a 
füstöléses eljárással készített élelmiszerek nagy hagyományra tekintenek
 vissza.   
Rizottó sütőtökkel 
 A
 sütőtökös rizottó az egyik legtradicionálisabb észak – olaszországi 
azon belül is lombardiai étel. Kétség nélkül állíthatom, hogy a nem túl 
komplikált elkészítési mód ellenére egy igen finom, ízletes őszi- téli 
fogással állunk szembe.
A
 sütőtökös rizottó az egyik legtradicionálisabb észak – olaszországi 
azon belül is lombardiai étel. Kétség nélkül állíthatom, hogy a nem túl 
komplikált elkészítési mód ellenére egy igen finom, ízletes őszi- téli 
fogással állunk szembe. 
Paradicsomos rizottó
 
 A
 paradicsomos rizottó, egyike azon rizottóknak melyet már az apróságok 
is szívesen fogyasztanak,  talán a paradicsom édeskés ízének 
köszönhetően, mely jól harmonizál rizzsel és sajttal egyaránt.  Borssal,
 bazsalikommal és némi peperoncino paprikával megbolondítva a húszon 
túliak számára is egy izgalmas főétel készíthető belőle.
A
 paradicsomos rizottó, egyike azon rizottóknak melyet már az apróságok 
is szívesen fogyasztanak,  talán a paradicsom édeskés ízének 
köszönhetően, mely jól harmonizál rizzsel és sajttal egyaránt.  Borssal,
 bazsalikommal és némi peperoncino paprikával megbolondítva a húszon 
túliak számára is egy izgalmas főétel készíthető belőle. 
 
  
Spárgás rizottó
 A
 spárgás rizottót az olasz konyha kedvelői első fogásként (meleg főétel 
1) fogyasztják nagyobb étkezések alkalmával, de hétközben ebéd vagy 
vacsora formájában önálló fogásként is bátran megállja a helyét. Egy jó 
spárgás rizottó elkészítéséhez szükségünk van friss spárgára - lehetőség
 szerint a zöldebbik fajtára - stracchino és raspadura sajtra.
 A
 spárgás rizottót az olasz konyha kedvelői első fogásként (meleg főétel 
1) fogyasztják nagyobb étkezések alkalmával, de hétközben ebéd vagy 
vacsora formájában önálló fogásként is bátran megállja a helyét. Egy jó 
spárgás rizottó elkészítéséhez szükségünk van friss spárgára - lehetőség
 szerint a zöldebbik fajtára - stracchino és raspadura sajtra.  
Saláták
 
Almás rucola saláta  
 Az almás - sajtos rucola
 salátát ízletes fogás lehet akár önálló főételként, akár előételként 
vagy köretként fogyasztva. Készítésekor az almát nem hámozzuk meg, hanem
 csak apró darabokra vágjuk, így keverjük hozzá a rucolához az apróra 
reszelt sajttal együtt, majd megöntözzük egy finom olajos mustáros 
öntettel.
Az almás - sajtos rucola
 salátát ízletes fogás lehet akár önálló főételként, akár előételként 
vagy köretként fogyasztva. Készítésekor az almát nem hámozzuk meg, hanem
 csak apró darabokra vágjuk, így keverjük hozzá a rucolához az apróra 
reszelt sajttal együtt, majd megöntözzük egy finom olajos mustáros 
öntettel. 
Körtés, diós, narancsos madársaláta
 Azt
 gondolhatnánk, hogy egy friss kevert saláta elkészítése nem egy 
ördöngös dolog, hiszen csak összekaszaboljuk a zöldségeket melyre az 
elkészített salátaöntetet rázuttyantjuk és már ehetjük is. Azonban az 
Appennini-félszigeten úgy tartják, hogy egy igazán finom salátaöntet 
elkészítése, mégha az csak olajat, ecetet (vagy citromot) és sót 
tartalmaz igazi művészet.
Azt
 gondolhatnánk, hogy egy friss kevert saláta elkészítése nem egy 
ördöngös dolog, hiszen csak összekaszaboljuk a zöldségeket melyre az 
elkészített salátaöntetet rázuttyantjuk és már ehetjük is. Azonban az 
Appennini-félszigeten úgy tartják, hogy egy igazán finom salátaöntet 
elkészítése, mégha az csak olajat, ecetet (vagy citromot) és sót 
tartalmaz igazi művészet.  
Paradicsomos babsaláta 
 Babsaláta:
 egyszerű, tápláló és ízletes. Remekül variálható idény zöldségekkel 
(gyümölcsökkel) úgy mint  a paradicsommal, a hagymafélékkel, a retekkel,
 a zellerrel, paprikával, cukkinivel  ez utóbbiakat akár sütve, akár 
grillezve is felhasználhatjuk salátánkhoz.  Előre elkészíthető, alacsony
 kalóriatartalmú, önálló ételként, köretként, pirítós kenyérre téve akár
 előételként is fogyasztható fogás.
Babsaláta:
 egyszerű, tápláló és ízletes. Remekül variálható idény zöldségekkel 
(gyümölcsökkel) úgy mint  a paradicsommal, a hagymafélékkel, a retekkel,
 a zellerrel, paprikával, cukkinivel  ez utóbbiakat akár sütve, akár 
grillezve is felhasználhatjuk salátánkhoz.  Előre elkészíthető, alacsony
 kalóriatartalmú, önálló ételként, köretként, pirítós kenyérre téve akár
 előételként is fogyasztható fogás. 
 
 
Rizssaláta
 A
 rizssaláta egy tipikus olasz nyári étel, amely rizsből, zöldségfélékből
 és némi húsból áll. Könnyen elkészíthető, hideg étel, amelyet 
fogyasztanak tengerparton ebéd gyanánt de megtalálhatjuk étlapokon is 
hideg előételként. Számtalan variációja létezik, alább a klasszikus 
verzió receptjét lehet elolvasni
A
 rizssaláta egy tipikus olasz nyári étel, amely rizsből, zöldségfélékből
 és némi húsból áll. Könnyen elkészíthető, hideg étel, amelyet 
fogyasztanak tengerparton ebéd gyanánt de megtalálhatjuk étlapokon is 
hideg előételként. Számtalan variációja létezik, alább a klasszikus 
verzió receptjét lehet elolvasni 
 
 
Rucolás tésztasaláta
 Rucola,
 paradicsom és tészta hármasa egy frissítő salátában. Ehetjük 
előételként vagy egy könnyű ebédként esetleg vacsoraként, otthon, 
kiránduláson, strandon vagy a munkahelyen. A rucola enyhén csípős ízét 
kellemesen kiegyensúlyozza a sajt és fenyőmag, míg a citrom frissességet
 kölcsönöz ennek a fogásnak.
Rucola,
 paradicsom és tészta hármasa egy frissítő salátában. Ehetjük 
előételként vagy egy könnyű ebédként esetleg vacsoraként, otthon, 
kiránduláson, strandon vagy a munkahelyen. A rucola enyhén csípős ízét 
kellemesen kiegyensúlyozza a sajt és fenyőmag, míg a citrom frissességet
 kölcsönöz ennek a fogásnak. 
Szicíliai narancssaláta
 Aki
 még nem járt Szicíliában annak talán furcsa lehet, hogy a narancsot 
lehet sóval, olajjal, borssal és fokhagymával is enni! Pedig így van, a 
narancs a konvencióknak hátat fordítva, ebben a salátában azt az oldalát
 mutatja meg, hogy nem csak gyümölcssalátákban, desszertekben, cukorral,
 vagy édes aromákkal lehet fogyasztani.
Aki
 még nem járt Szicíliában annak talán furcsa lehet, hogy a narancsot 
lehet sóval, olajjal, borssal és fokhagymával is enni! Pedig így van, a 
narancs a konvencióknak hátat fordítva, ebben a salátában azt az oldalát
 mutatja meg, hogy nem csak gyümölcssalátákban, desszertekben, cukorral,
 vagy édes aromákkal lehet fogyasztani.
Tonhalas tésztasaláta
 A
 tésztasalátának számos variációját fogyasztják olasz barátaink, ebéd 
gyanánt, kiránduláskor, előételként vagy első fogásként (igen a mi 
levesünk helyett).  A tésztasaláta előnyei között emelném ki, hogy 
gyorsan elkészíthető, felhasználhatjuk hozzá a kamrában, pincében, 
hűtőben, fagyasztóban megbújó alapanyagok nagy részét, előre 
elkészíthető, ugyanakkor egy tartalmas, melegítést nem igénylő a gyomrot
 nem terhelő fogás.
A
 tésztasalátának számos variációját fogyasztják olasz barátaink, ebéd 
gyanánt, kiránduláskor, előételként vagy első fogásként (igen a mi 
levesünk helyett).  A tésztasaláta előnyei között emelném ki, hogy 
gyorsan elkészíthető, felhasználhatjuk hozzá a kamrában, pincében, 
hűtőben, fagyasztóban megbújó alapanyagok nagy részét, előre 
elkészíthető, ugyanakkor egy tartalmas, melegítést nem igénylő a gyomrot
 nem terhelő fogás.
Tönkölybúza saláta grillezett zöldségekkel
 A
 tönkölybúza saláta gyorsan elkészíthető, gabonából és grillezett 
zöldségekből álló frissítő fogás, melyet az olaszok előszeretettel 
fogyasztanak hidegen a tengerparton vagy egy piknik keretében, de akár 
egytálételként vagy első főételként is.
A
 tönkölybúza saláta gyorsan elkészíthető, gabonából és grillezett 
zöldségekből álló frissítő fogás, melyet az olaszok előszeretettel 
fogyasztanak hidegen a tengerparton vagy egy piknik keretében, de akár 
egytálételként vagy első főételként is.  
 
 
Zelleres babsaláta
 Egy
 tavaszi- téli saláta, mely a zellernek, reteknek köszönhetően könnyű és
 vitamin dús, bab tartalma ugyanakkor  jelentősen képes csökkenteni 
éhség érzetünket. Fogyasztható önálló ételként, vagy sültek, grillezett 
sajtok mellé köretként.
Egy
 tavaszi- téli saláta, mely a zellernek, reteknek köszönhetően könnyű és
 vitamin dús, bab tartalma ugyanakkor  jelentősen képes csökkenteni 
éhség érzetünket. Fogyasztható önálló ételként, vagy sültek, grillezett 
sajtok mellé köretként. 
 
 
Sertéshúsok
Fügével töltött sertéskaraj
 Egy
 különleges töltelék , fehérbor,  sütés alatt a konyhát betöltő illatok 
és a végeredmény magáért beszél. A füge édes íze kellemes kontrasztot , 
míg a rozmaring, kakukkfű frissességet ad ennek a sültnek. Elkészítése 
egyszerű, egyedül az aszalt füge megpucolása emberpróbáló feladat, de 
akinek ez sikerül a végeredményben nem fog csalódni.
Egy
 különleges töltelék , fehérbor,  sütés alatt a konyhát betöltő illatok 
és a végeredmény magáért beszél. A füge édes íze kellemes kontrasztot , 
míg a rozmaring, kakukkfű frissességet ad ennek a sültnek. Elkészítése 
egyszerű, egyedül az aszalt füge megpucolása emberpróbáló feladat, de 
akinek ez sikerül a végeredményben nem fog csalódni.  
 Egy 
 nagyszerű húsos-narancsos étel,igazi téli csemege. Csülökből és 
karajból egyaránt készíthető, talán a csülökből készített változat egy 
leheletnyivel finomabb. A húst rozmaringgal, zsályával, fokhagymával 
fűszerezzük, majd narancságyra helyezzük, narancslével meglocsoljuk és 
sütőben 2 óra alatt ropogósra sütjük.
Egy 
 nagyszerű húsos-narancsos étel,igazi téli csemege. Csülökből és 
karajból egyaránt készíthető, talán a csülökből készített változat egy 
leheletnyivel finomabb. A húst rozmaringgal, zsályával, fokhagymával 
fűszerezzük, majd narancságyra helyezzük, narancslével meglocsoljuk és 
sütőben 2 óra alatt ropogósra sütjük. 
 
Sertésszűz grillezett almával
Sertésszűz,
 bacon, kakukkfű és sült alma mindez egy fogásba összegyúrva. Egyszerű, 
finom és elronthatatlan, legalábbis én még soha nem vallottam vele 
kudarcot. Gyorsan elkészíthető, mégis egy kicsit ünnepi.  
A
 sertésszüzet diónyi darabokra vágjuk, bacon szalonnával körbecsavarjuk 
és fokhagymás, kakukkfüves olajon megsütjük, köretként vajban sült 
almával kínáljuk. 
Szárnyasok
 Egy
 egyszerű, tepsis csirkesült akár hétköznapokra akár ünnepnapokra. Nem 
igényel hosszas előkészítési műveleteket, filézési tudományt, ördöngös 
fogásokat. Elkészítéséhez egy kisebb csirkére,  citromra, kakukkfűre, 
borókabogyóra és gyömbérre lesz szükségünk, melyek kellemesen friss, 
fűszeres fognak kölcsönözni a húsunknak.
Egy
 egyszerű, tepsis csirkesült akár hétköznapokra akár ünnepnapokra. Nem 
igényel hosszas előkészítési műveleteket, filézési tudományt, ördöngös 
fogásokat. Elkészítéséhez egy kisebb csirkére,  citromra, kakukkfűre, 
borókabogyóra és gyömbérre lesz szükségünk, melyek kellemesen friss, 
fűszeres fognak kölcsönözni a húsunknak.
 
 Tradicionális
 olasz sütési technika és a keleties ízek ötvözete ez a recept. Könnyű, 
friss és ízletes, akár hétköznapi, akár ünnepi alkalmakra is 
készíthetjük. Mandula nélküli változatát diétázók is bátran 
fogyaszthatják.
Tradicionális
 olasz sütési technika és a keleties ízek ötvözete ez a recept. Könnyű, 
friss és ízletes, akár hétköznapi, akár ünnepi alkalmakra is 
készíthetjük. Mandula nélküli változatát diétázók is bátran 
fogyaszthatják. 
  
A
 cukkinivel töltött pulykamell egy könnyen és gyorsan elkészíthető 
főétel vagy önálló fogás melyhez nem kell más mint néhány vékony szelet 
pulyka vagy csirkemell, 1-2 kisebb cukkini, parmezán sajt, majoránna és 
egy pohár száraz fehérbor. 
  
Csirkemell citromos mártásban
A
 citrom íze teszi frissé és különlegessé a sült csirkemell ízét és 
mindezt úgy, hogy 30 percnél többet nem kell a konyhában töltenünk az 
elkészítésével. 
 
 Az
 olaszok nagyon szeretik a csirkecombot, ha lehet választaniuk a 
szárazabb mellehúsa vagy a szaftos csirkecomb között a nagyobb 
többségnek ez utóbbira esik a választása. Számos verzióban készítik, 
sütve, grillen, párolva, az alábbi recept egy kellemesen pikáns 
Szicíliai verzió.
Az
 olaszok nagyon szeretik a csirkecombot, ha lehet választaniuk a 
szárazabb mellehúsa vagy a szaftos csirkecomb között a nagyobb 
többségnek ez utóbbira esik a választása. Számos verzióban készítik, 
sütve, grillen, párolva, az alábbi recept egy kellemesen pikáns 
Szicíliai verzió.  
Liguriai sült csirke olívabogyóval 
 A
 liguriai sült csirke egy gyorsan elkészíthető, ízletes, de nem csípős, 
nem pikáns szárnyas étel, melyet az olívabogyó íze tesz egyedivé. 
Készíthetjük akár önálló, akár második főételként egy tartalmas 
zöldségkörettel, nem fogunk csalódni benne.
A
 liguriai sült csirke egy gyorsan elkészíthető, ízletes, de nem csípős, 
nem pikáns szárnyas étel, melyet az olívabogyó íze tesz egyedivé. 
Készíthetjük akár önálló, akár második főételként egy tartalmas 
zöldségkörettel, nem fogunk csalódni benne.  
 
 Csirkemell
 és spenót két hétköznapi alapanyag, melyekből némi mozzarella és bors 
hozzáadásával 30-40 perc alatt kitűnő főétel varázsolható. Süthetjük 
serpenyőben vagy sütőben, panírral vagy panír nélkül, ehetjük csak úgy 
magában, friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel, friss salátával, padlizsántekerccsel vagy krumpli pürével, esetleg párolt rizzsel.
Csirkemell
 és spenót két hétköznapi alapanyag, melyekből némi mozzarella és bors 
hozzáadásával 30-40 perc alatt kitűnő főétel varázsolható. Süthetjük 
serpenyőben vagy sütőben, panírral vagy panír nélkül, ehetjük csak úgy 
magában, friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel, friss salátával, padlizsántekerccsel vagy krumpli pürével, esetleg párolt rizzsel.  
 
 Ez
 a recept az egyik leggyakrabban kért fogás Lazio régi hagyományokkal 
büszkélkedő éttermeiben, melyet egytálételként szolgálnak fel némi 
friss, ropogós kenyér és marinált paprika kíséretében.
Ez
 a recept az egyik leggyakrabban kért fogás Lazio régi hagyományokkal 
büszkélkedő éttermeiben, melyet egytálételként szolgálnak fel némi 
friss, ropogós kenyér és marinált paprika kíséretében. 
  
 
Pirított csirke vadász módra
Ez
 a csirkehúsos fogás egy igazi Toszkán specialitás, de Itália más 
részein is megtalálható  az étlapok kínálatában. A “pollo alla 
cacciatora”, melyet a vidék lakossága készített nagyobb ünnepek 
alkalmával egyszerű, autentikus, szerény alapanyagokból készül.   
 
 
 
Zöldfűszeres kéregben sült csirkemell kecskesajttal töltve
 A
 zöldfűszeres kéregben sült csirkemell egy  egyszerű és gyorsan 
elkészíthető húsétel, amivel sosem fogunk szégyent vallani. A 
zöldfűszerek friss aromája a kecskesajttal együtt különleges íz és 
illatharmóniát kölcsönöz a puha csirkehúsnak.
A
 zöldfűszeres kéregben sült csirkemell egy  egyszerű és gyorsan 
elkészíthető húsétel, amivel sosem fogunk szégyent vallani. A 
zöldfűszerek friss aromája a kecskesajttal együtt különleges íz és 
illatharmóniát kölcsönöz a puha csirkehúsnak. 
 
0 Megjegyzések