Cukkinis, garnélarákos rizottó

Íz és Itália | 3/26/2012 |
A recept neve olaszul: risotto zucchine e gamberetti
rizottó, olasz gasztronómia

A rizottó az egyik kedvenc olasz fogásom, egyrészt mert nagyon egyszerű elkészíteni - háziasszony barát fogás - ugyanakkor számtalan variációja létezik, így igen változatossá tehető. Bátran lehet fogyasztani akár vacsorára mint egytálétel, vagy mint első fogás több fogásos ebéd vagy vacsora keretében. Kipróbáltam már, a borsós, gombás, spárgás változatot, mégis számomra az egyik legkedvesebb variáció ez a cukkinis garnélás típus.

Előkészítési idő: 20 perc
Főzés idő:  30 perc
Típus: rizottó, első fogás
Nehézségi fok: alacsony



Hozzávalók 4 személyre:


Cukkinis, garnélarákos rizottó320 g rizs (személyenként 80 g rizst kell számolnunk ha önálló főételnek kínáljuk, ha viszont   első fogásnak akkor 65 - 70 grammot is elegendő lehet)
1 kis fej vöröshagyma
200 g apró garnélarák (amennyiben nagyobb garnélát használunk a páncéljukat érdemes előtte eltávolítani)
2 db kis cukkini ( kb.: 200 g)
1 dl fehérbor
1,5 l csontleves ( ha épp nincs a kéznél, nyugodtan készítsük leveskockából)
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
só, bors ízlés szerint
1 kávéskanál apróra vágott petrezselyem 
Elkészítés lépései

  1. Ha nincs hús- vagy csontlevesünk először elkészítjük leveskockából a húsleves alapot. Miközben készül megpucoljuk és apróra vágjuk a hagymát, megmossuk és vékonyra szeleteljük a cukkinit, és amennyiben "nagy garnélát" vettünk volna elvégezzük a lepáncélozást.
  2. Egy serpenyőbe rakjuk a vajat és az olívaolajat, lassú tűzön felmelegítjük és hozzárakjuk a hagymát. Amikor a hagymánk már üvegesre pirult beletesszük a cukkiniket is és további 7-8 percig pirítjuk.
  3. Ezt követően jöhet a rizs is a serpenyőbe! Megvárjuk amíg a rizs magába szívja a vajat és olajat (ez 2-3 perc) és  hozzáadjuk a fehérbort (ha nincs kéznél fehérbor ezt a lépést hagyjuk ki, risottónk enélkül is nagyon ízletes lesz) és további 4-6 percig főzzük, majd borsozzuk és sózzuk.
  4. Ekkor kezdjük hozzáadni merőkanalanként a húsleves alapot. Mindig annyit adjunk hozzá, hogy sűrű "főzelék állagú" legyen a rizs, ez tapasztalataim alapján 1,5-2 merőkanál levest jelent. 3-4 percenként megkevere,  folyamatosan pótolva az elfőtt levet 20 percig főzzük.
  5. Végezetül beletesszük az apró rákokat, rakunk még hozzá 1 merőkanál levest és 5 perc alatt készre főzzük. Megszórjuk friss apróra vágott petrezselyemmel és tálalás előtt hagyjuk 4-5 percig még pihenni.
olasz rizottók

    Nincsenek megjegyzések :

    Megjegyzés küldése