Advertisement

Olasz hagymalekvár

Eredeti olasz neve: marmellate di cipolle rosse
lekvár

A lila hagymából készített lekvárt érettebb sajtokhoz - pecorino, parmeggiano, füstölt sajtok-  valamint különböző natúr grillezett, serpenyőben sütött húsokhoz mint sertés, pulyka, valamint vadhúsokhoz fogyaszthatjuk, pirítósra helyezve pedig kitűnő előétel válhat belőle. A lekvárnak kellemesem édeskés íze van és az elkészítési technikának köszönhetően jellegzetes "hagyma" utóízt sem hagy maga után.

A lekvárt könnyen elkészíthető mindenféle előzetes befőzési tapasztalat nélkül.

Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő: 1 óra + 9-12 óra pihenés
Típus: lekvárok
Nehézségi fok: könnyű

Hozzávalók 4 darab 125 milliliteres üveghez:


1 kg lila hagyma
Cipolle di tropea,
500 g cukor
4 babérlevél
1 kávéskanál só
200 ml jó minőségű fehérborecet

A lekvárt az olaszok egy speciális, édes "cipolle Rosse di Tropea" típusú hagymából is készítik, amelynek különlegességét az adja, hogy a hagymának csak a külső héja lila, a belseje gyönyörűfehér. Az ebből a típusú hagymából készített lekvár aranybarna színű lesz, míg a többi lila hagyma lekvárja vörös színű.

Az elkészítés lépései

  1. A hagymákat megpucoljuk, megmossuk és nagyon vékony kb.: 1 mm-es szeletekre vágjuk.
  2. A felaprított hagymát egy edénybe helyezzük (lehetőség szerint ami jól zárható, hogy így elkerüljük az intenzív hagymaszagot a konyhánkban) és összekeverjük a sóval, a babérlevéllel és a fehérborecettel. Az edényt lefedjük és négy órát hűvös helyen pihentetjük.
  3. A pihenési idő elteltével hozzáadjuk a cukrot, ezzel jól összekeverjük és további öt órát hagyjuk pihenni hűvös helyen (akár egy éjszakát is állni hagyhatjuk).
  4. Ezt követően a cukros, ecetes hagymát egy megfelelő lábasban felrakjuk főni. Miután felforrt lassú tűzön, időnként megkeverve forraljuk 50-60 percig.
  5. Az így elkészített lekvárt alaposan megtisztított üvegekbe rakjuk, lezárjuk és az üvegeket kupakjukra fordítva száraz dunsztba tesszük.
  6. A dunsztban kihűlt lekvárokat, kamrába, pincébe, szekrénybe helyezzük és egy hónapnyi érlelés után már fogyaszthatjuk is.



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések