A vermicelli a spagettihez hasonló henger alakú tésztaféle, a spagettinél némileg vastagabb,
vastagsága 2,08 és 2,14 mm között van. Eredetét tekintve nápolyi születésű és
egyike a legrégibb tésztáknak. Először 1338 Maestro Pastaio Barnaba da
Reatis említi ezt a tésztát vermicelli néven, ami később Észak -Olaszországban is elterjedt olyan
különböző neveken, mint orati, minutelli, fermentini vagy pancardelli.

Hozzávalók 4 személyre
320 g vermicelli
200 g garnélarák 300 g cukkini
1 gerezd fokhagyma
4 -5 evőkanál olíva olaj
0,5 dl fehér bor
Só, bors
- Tisztítsuk meg a garnélarákokat, páncéljukat távolítsuk el. (a mirelit rákok általában már előre meg vannak pucolva)
- Vágjuk karikákra vagy csíkokra a cukkinit.
- 4-5 perc elteltével adjuk hozzá a cukkinit, sózzuk, borsozzuk és néhány percig tovább főzzük. (max.: 5-6 perc, hogy a cukkinik ropogósak maradjanak)
- Közben a tésztát megfőzzük, összekeverjük a garnélarákos - cukkínis mártással. Két-három percre visszarakjuk a tűzre (közepes hőfok) átforgatjuk és már tálaljuk is. Amennyiben a tészta nagyon felszívná a szószt egy kevés olíva olajjal még megspriccelhetjük.
Az olasz férj kiegészítése: kicsit végkonyabbra kellett volna vágnom a cukkini csíkokat egy zöldségszeletelő segítségével! De az elkészült fogás íze így is tökéletes volt szerinte.
0 Megjegyzések