Advertisement

Paradicsomos rizottó

A recept neve olaszul: risotto al pomodoro

Rizottó, rizs

A paradicsomos rizottó, egyike azon rizottóknak melyet már az apróságok is szívesen fogyasztanak,  talán a paradicsom édeskés ízének köszönhetően, mely jól harmonizál rizzsel és sajttal egyaránt.  Borssal, bazsalikommal és némi peperoncino paprikával megbolondítva a húszon túliak számára is egy izgalmas főétel készíthető belőle. Készíthető friss vagy konzerv paradicsomból, esetleg paradicsompüréből is. Tápláló, de könnyű étel, melyet fogyaszthatunk egytálételként, vagy második (Olaszországban: első) fogásként is.

Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 30 perc
Típus: rizottók
Nehézségi fok: alacsony


Hozzávalók 4 személyre:


400 g rizs (lehetőleg rizottóhoz való: Carnaroli , Arborio, Vialone nano)
1000 ml zöldségleves alap (leveskockából is elkészíthető)
1 kis fej hagyma
20 g vaj
200 g friss hámozott koktélparadicsom
200 ml paradicsompüré
(vagy egy 400 ml-es hámozottparadicsom-konzerv, ez esetben csak 2 evőkanál paradicsompürére lesz szükségünk)
6-8 levél bazsalikom

40 g reszelt parmezán sajt

3 evőkanál olívaolaj

1 kávéskanál cukor (fakultatív)
A pikánsabb ízek kedvelőinek bors és peperoncino paprika hozzáadása is javasolt.



Elkészítése

  1. Ha nincs zöldségleves alapunk, akkor 1 liter vízbe lassú tűzön 1 óra alatt megfőzzünk  1 fej zellert, 1-2 szál sárgarépát, 1 krumplit és 1 fej vöröshagymát. Ha ehhez nincs időnk vagy türelmünk, vegyük igénybe a húsleveskocka segítségét.
  2. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk (aki használ a peperoncino paprikát is itt adja hozzá) és egy serpenyőben 3 evőkanál olajon lassú tűzön 10 perc alatt üvegesre pirítjuk. 
  3. A hagymás alaphoz hozzákeverjük a rizst és addig pirítjuk, míg a vajat magába nem szívja (2-3 perc).
  4. Megöntözzük 1 merőkanál zöldséglevessel és hagyjuk, hogy a leves elpárologjon.
  5. Hozzáadjuk a hámozott koktélparadicsomot, a paradicsompürét – ha a paradicsom nem lenne elég édes, keverjünk hozzá egy kávéskanál cukrot is- és összekeverjük.
  6. Sózzuk, borsozzuk majd merőkanalanként elkezdjük hozzáadagolni a zöldséglevest. Mindig annyi levest adjunk hozzá, hogy a rizst éppen ellepje. A rizottót lassú tűzön, folyamatosan kevergetve  főzzük és vigyázzunk arra, hogy ne száradjon ki.
  7. 15-20 perc elteltével – amikor a rizs szinte megpuhult- hozzákeverjük az apróra vágott bazsalikomlevelet, ha szükséges  megsózzuk és további 2-3 percig főzzük.
    Rizottó, rizs
  8. A rizottót levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat, a reszelt parmezán sajtot és 4-5 percig lefedve pihentetjük, majd tálaljuk.
Rizottó, rizs

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések