Aki nyáron
egy frissítő salátára vágyik ebédként vagy vacsoraként, vagy grill
partiját szeretné feldobni valami izgalmassal, annak javaslom
elkészítésre ezt az ananászos ráksalátát. A recept az alap friss vegyes
salátát bolondítja meg egy némi ananásszal, rákkal és egy kevés
peperoncino paprikával.
Branzino (tengeri süllő) provanszi módra
Könnyen
elkészíthető, sütőben sült tengeri hal, melynek jellegzetes aromáját
olyan a zöldfűszerek adják mint kakukkfű, zsálya, fokhagyma, snidling,
rozmaring és oregánó. A recept eredetileg francia, de Olaszországban is
előszeretettel készítik.
Branzino (tengeri süllő) rozmaringos sült burgonyával
Egy jellegzetes mediterrán recept: hal, burgonya, rozmaringgal, zsályával, babérlevéllel és a nélkülözhetetlen olívaolajjal megbolondítva. Nem csípős, nem pikáns, hanem illatos, ropogós és finom. A branzino könnyen szálkátlanítható, nem zsíros, nem túlzóan “hal ízű” hal, melyet a gyerekek is könnyen megkedvelnek.
Egy jellegzetes mediterrán recept: hal, burgonya, rozmaringgal, zsályával, babérlevéllel és a nélkülözhetetlen olívaolajjal megbolondítva. Nem csípős, nem pikáns, hanem illatos, ropogós és finom. A branzino könnyen szálkátlanítható, nem zsíros, nem túlzóan “hal ízű” hal, melyet a gyerekek is könnyen megkedvelnek.
Branzino (tengeri süllő) sókemencében sütve
Könnyen elkészíthető tengeri halétel, melyben a halat felvert tojásfehérjével elkevert fűszerezett tengeri sóval borítjuk be, majd megsütjük.
Calamarata
A
calamarata egy nápolyi tészta étel. A fogás elkészítésekor a
kalmárhúst egy enyhén pikáns paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás
szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik össze
melynek formája gyűrűre, azaz a felszeletelt kalmárhúsra emlékeztet.
Farfalle, fekete kagyló és pesto
A genovai pesto felhasználásának egy lehetősége amikor a pestós tésztát kagylóval dúsítjuk. Az eredmény egy
friss, kellemesen csípős, laktató, de nem elnehezítő fogás, melyet
kagyló tisztítást leszámítva, rendkívül gyorsan elkészíthetünk.
Fóliában sült tengeri durbincs
A
durbincs szeleteket rozmaringgal, fokhagymával és burgonyával együtt
alu- vagy sütőfóliában sütjük meg, némi fehérbor és olívaolaj
társaságában. A sütési technikának köszönhetően a hal és a vele sült
zöldségek egyaránt szaftosak és aromásak maradnak.
Grillezett lazac petrezselyem öntettel
A
grillezett lazac (bármilyen kevésbé szálkás tengeri halból pl.:
merluzzo elkészíthető ez az étel) minden évszakban ideális fogás akár
egy könnyű vacsorának ebédnek akár egy informálisabb vacsora esetén
meleg előételnek. A lazac ízét kitűnően kiemeli a petrezselyem,
köretként párolt zöldséget vagy friss kevert salátát kínálhatunk mellé.
Hal, rák, kalmár, zöldség olajban sütve
Tengerparti
városokban sétálva gyakran ütheti meg orrunkat az olajban sült tengeri
herkentyűk jellegzetes, finom illata. Kitűnő fogás, de mivel olajban
sült ételről van szó nem igazán diétás. És igen laktató is, ezért
legjobb önállóan fogyasztani köretként némi sörtésztában sült zöldséggel
vagy friss salátával.
Merluzzoval rakott burgonya
Spagetti fokhagymás rákkal
A canocchie vagy pannocchie vagy más néven cicale di mare a Földközi - tengerben és az Atlanti - óceán keleti felén élő közel 20 cm hosszú rákféle. Ez a rákféle igen kevés húst tartalmaz, ami ugyanakkor enyhén édeskés és nagyon ízletes. Használják leves, spagetti készítéshez, vagy főzve olajjal és citrommal fűszerezve főételként.Aki kedveli az édes (enyhén csípős ízeket) annak bátran ajánlom kipróbálásra akár étteremben akár otthon elkészítve.
A canocchie vagy pannocchie vagy más néven cicale di mare a Földközi - tengerben és az Atlanti - óceán keleti felén élő közel 20 cm hosszú rákféle. Ez a rákféle igen kevés húst tartalmaz, ami ugyanakkor enyhén édeskés és nagyon ízletes. Használják leves, spagetti készítéshez, vagy főzve olajjal és citrommal fűszerezve főételként.Aki kedveli az édes (enyhén csípős ízeket) annak bátran ajánlom kipróbálásra akár étteremben akár otthon elkészítve.
Spagetti tenger gyümölcseivel
Egy
tradicionális fogás, melyet az ország egész területén megtalálhatunk
és megkostólhatunk. A spagettithez egy kagylókon (fekete, fésűs)
tengeri rákokon, kalmárokon, apró polipokon, alapuló kellemesen pikáns
ragut készítenek a nélkülözhetetlen paradicsommal és friss
petrezselyemmel együtt. Mint sok más ételnek ennek is számos variációja
létezik, a helyi receptúrának, régiónak megfelelően kerülhet még bele
tintahal, garnélarák vagy sáskarák is.
Sütőben sült tengeri halfilé sajtos bundában
Nem
mondható általánosnak, hogy a halakat sajttal ezen belül is egy
félkemény érlelt juhsajttal készítenék. Mégis vannak ízek, amelyek
egymással jól társíthatók, ez pedig receptünk esetében a citromhéj, a
sajt és a mazsola hármasa. A recept központi alkotóeleme egy
szokványostól eltérő panír, melynek ízesítéséhez citromhéjat és sajtot
használunk, és az ebben megforgatott halszeleteket a sütőben ropogósra
sütjük.
Tonhalas tésztasaláta
A tésztasaláta előnyei között emelném ki, hogy gyorsan elkészíthető, felhasználhatjuk hozzá a kamrában, pincében, hűtőben, fagyasztóban megbújó alapanyagok nagy részét, előre elkészíthető, ugyanakkor egy tartalmas, melegítést nem igénylő a gyomrot nem terhelő fogás. Az alábbi recept egy egyszerű alapverzió amit ízlésének megfelelően mindenki tovább ízesíthet párolt, grillezett vagy nyers zöldségekkel
Tonhalas rablónyárs
A
tonhalas rablónyárs egy olyan grill étel, amit rendkívül könnyen el
lehet készíteni tulajdonképpen bármilyen kevés vagy nagy szálkát –
tonhal, kardhal, lazac, merluzzo- tartalmazó halból. A nyársat
zöldségekkel színesítjük, rozmaringos- bazsalikomos fűszerolajjal
öntözzük meg és serpenyőben vagy grill rácson sütjük meg.
Tonhalas, ricottás fasírt
Tonhal,
ricotta, sajt, tojás a főbb alapanyagok, melyeket összegyúrva,
gombócokat formálva, fokhagymás zsemlemorzsába megforgatva kisütünk. A
tonhal ízét kellemesen lágyítja, krémesíti ricotta így ezt a fogást még
azok is szívesen fogyasztják akik nem tartoznak a “halételek
rajongóinak” köréibe.
Vajban sült nyelvhal
Egy klasszikus olasz főfogás, mely francia - “sole à la meunière” - gyökerekkel büszkélkedik, hiszen a nyelvhal már XIV. Lajos udvarában is közkedvelt étel volt. A fogás nevében található “ alla mugnaia” kifejezés egy igen egyszerű konyhatechnológiai eljárásra utal, amit eredetileg a molnárok (mugnaio = molnár) feleségei alkalmaztak először.