Advertisement

Tiella (pugliai rakott zöldség)

A recept neve olaszul: tiella di verdure alla pugliese

A tiella pugliai (Dél - Olaszország) rakott zöldségétel melynek neve valószínűleg abból  a teglia (tepsi) szóból ered amelyben elkészítették ezt a könnyű, de ínycsiklandó fogást. Ez az étel zöldségekben és ízekben is gazdag, ugyanakkor megőrzi az olasz konyha tradicionális egyszerűségét.
 
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő:           120 perc
Típus:                 egytálételek, vegetáriánus ételek
Nehézségi fok:     könnyű

Rakott zöldség
 
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya
3 db cukkini
2-3 db kaliforniai paprika (piros vagy sárga)
2 db nagy fej hagyma
4-5 db paradicsom
1,5 dl olívaolaj
4-5 evőkanál zsemlemorzsa
4 szál friss rozmaring (ez helyettesíthető egy nagy csokor friss petrezselyemmel is)
3 gerezd fokhagyma
bazsalikom
só, bors ízlés szerint
 
Elkészítése

  1. Első lépésként elkészítjük a fűszerolajat. Ehhez a rozmaringot, a bazsalikomot, a fokhagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük az olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően.
  2. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és felszeleteljük a következők szerint:
    - a burgonyát 4-5 mm vastagságú karikákra vágjuk
    - a hagymát 2-3 mm vastagságú karikákra vágjuk
    - a cukkinit a héjával együtt 4-5 mm vastagra szeleteljük
    - a kaliforniai paprikából 2-3 cm széles csíkokat vágunk
    - a paradicsomot 4-5 mm vastagságú karikákra vágjuk
  3. Egy tepsit vékonyan kikenünk olívaolajjal és belehelyezzük a burgonya karikákat, enyhén megsózzuk majd meglocsoljuk 2-3 evőkanál fűszerolajjal.Olasz rakott zöldség
  4. A krumplira ráhelyezzük a hagyma karikákat és ezt is meglocsoljuk olajjal. 
  5. Erre rárakjuk a cukkini szeleteket, sózzuk és meglocsoljuk olajjal.
  6.   A cukkinit a paprika szeletekkel fedjük be, amit sózunk és olajjal megkenünk.
  7.  A paprikát befedjük a paradicsom darabokkal és meglocsoljuk olajjal.Olasz rakott zöldség
  8. A maradék olajat elkeverjük a zsemlemorzsával és a masszát rámorzsoljuk a paradicsomra.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben 2 óra alatt készre sütjük. Akár azonnal is fogyasztható, de másnapra, ahogy az ízek összeérnek még finomabbá válik.
Kiegészítés
Az ínyencebbek a paradicsomra még rátehetnek 200 g fekete kagylót is és csak ezt követően szórják meg az olajjal elkevert zsemlemorzsával.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések