A fügét aszalva és lekvár formájában tartósítják, ez utóbbit akár süteményekhez, akár kalácshoz felhasználhatjuk és nem utolsó sorban az igazi ínyencek érett sajtokkal is eszik.
| Előkészítési idő: | 20 perc | 
| Főzési idő: | 80-90 perc | 
| Típus: | lekvárok | 
| Nehézségi fok: | könnyű |      
Hozzávalók 4 db 350 grammos üveghez:
1 kg füge
1 citrom reszelt héja és kicsavart leve
500 g cukor
Az elkészítés lépései
- A fügéket egy kés segítségével megpucoljuk és 3-4 darabba vágva egy rozsdamentes edénybe tesszük a citrom levével és reszelt héjával együtt.
 - Közepes lángon időnkét megkavarva főzzük addig amíg a füge darabok nagyjából szét nem esnek. Ehhez a füge érettségi fokától függően 20 -30 percre van szükség.
 - A füge masszát pépesítjük botmixer vagy paradicsompasszírozó segítségével. (Általában az előbbit használom mert lényegesen egyszerűbb módszer).
 - Hozzáadjuk a lekvárhoz a cukrot és lassú tűzön főzzük további 60 percig.
 - Hozzáadjuk a lekvárhoz a cukrot és lassú tűzön főzzük további 60 percig.
 - Hozzáadjuk a lekvárhoz a cukrot és lassú tűzön főzzük további 60 percig.
 - Az elkészített lekvárt alaposan megtisztított üvegekbe rakjuk, lezárjuk és az üvegeket kupakjukra fordítva szárazdunsztba tesszük.
 - A dunsztban kihűlt lekvárokat, kamrába, pincébe, szekrénybe helyezzük és akár azonnal fogyaszthatjuk is.
 
Honnan tudom, hogy megfelelő állapotú a lekvár? Vegyünk ki egy kis kanálnyi lekvárt a fazékból, majd hagyjuk állni 1-2 percig. Ha megdermed és nem marad folyékony, akkor jó az állaga.
Fontos! Csak a citrom sárga, külső héját reszeljük a lekvárba. Míg a külső héjtól kellemes citrusos, addig a belső fehér résztől keserű ízt kap a lekvár, vagy bármilyen más sütemény.
Variációk
Fügelekvárunkat gazdagíthatjuk fűszerekkel és magvakkal is. Csak annyit kell tennünk, hogy az elkészült lekvárhoz keverjük hozzá:
- egy rúd vanília kikapart magját,
 - egy-két evőkanál jó minőségű rumot,
 - üvegenként egy gerezd diót,
 - üvegenként 1 evőkanál durvára tört mandulát, mogyorót vagy mazsolát.
 - Nagyon finom csokoládéval is. Arra kell csupán vigyáznunk, hogy az elkészült lekvárt hagyjuk kb.30 percig hűlni és csak ezután adjunk hozzá üvegenként 1 evőkanál durvára vágott vagy reszelt étcsokoládét.
 
0 Megjegyzések