Advertisement

Citromos fügelekvár

Lekvár, dzsem
Augusztustól egészen október végéig tart a füge szezon. Ezt az édes, aromás gyümölcsöt nemcsak önmagában és süteményekkel fogyasztják, hanem szalámikkal és a focacciaval is (olasz olajos lángos tészta, mely létezik sós és édes változatban is, tartományok városok szerint számtalan variációban).

 A fügét aszalva és lekvár formájában tartósítják, ez utóbbit akár süteményekhez, akár kalácshoz felhasználhatjuk és nem utolsó sorban az igazi ínyencek érett sajtokkal is eszik.

Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 80-90 perc
Típus: lekvárok
Nehézségi fok: könnyű

Hozzávalók 4 db 350 g üveghez:

1 kg füge 
1 citrom reszelt héja és kicsavart leve
800 g cukor

Az elkészítés lépései

  1. A fügéket egy kés segítségével megpucoljuk és 3-4 darabba vágva egy rozsdamentes edénybe tesszük a citrom levével és reszelt héjával együtt.
  2. Közepes lángon időnkét megkavarva főzzük addig amíg a füge darabok nagyjából szét nem esnek. Ehhez a füge érettségi fokától függően 20 -30 percre van szükség.
  3. A füge masszát pépesítjük egy botmixer vagy egy paradicsom passzírozó segítségével. (én az előbbit szoktam használni mert lényegesen egyszerűbb módszer).
  4. Hozzáadjuk a lekvárhoz a cukrot és lassú tűzön főzzük további 60 percig.  Lekvárunk akkor lesz megfelelő állagú, amikor egy kis kanálnyi kivéve belőle és tányérra helyezve 1-2 percen belül megdermed és nem marad folyékony.
  5. Az elkészített lekvárt alaposan megtisztított üvegekbe rakjuk, lezárjuk és az üvegeket kupakjukra fordítva szárazdunsztba tesszük.
  6. A dunsztban kihűlt lekvárokat, kamrába, pincébe, szekrénybe helyezzük és akár azonnal fogyaszthatjuk is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések