Augusztustól egészen október végéig tart a füge szezon. Ezt az édes, aromás gyümölcsöt nemcsak önmagában és süteményekkel fogyasztják, hanem szalámikkal és a focacciaval is (olasz olajos lángos tészta, mely létezik sós és édes változatban is, tartományok városok szerint számtalan variációban).
Előkészítési idő: | 20 perc |
Főzési idő: | 80-90 perc |
Típus: | lekvárok |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 db 350 g üveghez:
1 kg füge
1 citrom reszelt héja és kicsavart leve
800 g cukor
Az elkészítés lépései
- A fügéket egy kés segítségével megpucoljuk és 3-4 darabba vágva egy rozsdamentes edénybe tesszük a citrom levével és reszelt héjával együtt.
- Közepes lángon időnkét megkavarva főzzük addig amíg a füge darabok nagyjából szét nem esnek. Ehhez a füge érettségi fokától függően 20 -30 percre van szükség.
- A füge masszát pépesítjük egy botmixer vagy egy paradicsom passzírozó segítségével. (én az előbbit szoktam használni mert lényegesen egyszerűbb módszer).
- Hozzáadjuk a lekvárhoz a cukrot és lassú tűzön főzzük további 60 percig. Lekvárunk akkor lesz megfelelő állagú, amikor egy kis kanálnyi kivéve belőle és tányérra helyezve 1-2 percen belül megdermed és nem marad folyékony.
- Az elkészített lekvárt alaposan megtisztított üvegekbe rakjuk, lezárjuk és az üvegeket kupakjukra fordítva szárazdunsztba tesszük.
- A dunsztban kihűlt lekvárokat, kamrába, pincébe, szekrénybe helyezzük és akár azonnal fogyaszthatjuk is.
0 Megjegyzések