Paradicsomos sült csirke grillezett paprikával

Íz és Itália | 1/15/2013 | | |
A recept neve olaszul: pollo con peperoni

Paradicsomos sült csirke
LazioAz alábbi recept az egyik leggyakrabban kért fogás Lazio régi hagyományokkal büszkélkedő éttermeiben, melyet egytálételként szolgálnak fel némi friss, ropogós kenyér és marinált paprika kíséretében.
Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő:           60 perc
Típus:                 szárnyas  ételek, egytálételek
Nehézségi fok:     közepes


Hozzávalók 4 személyre:

1 csirke
800 g paradicsompüré
1 kis fej hagyma
3-4 evőkanál olívaolaj
1 dl fehérbor
2 dl húsleves vagy ennek hiányában víz
4 db kaliforniai paprika
bazsalikom
só, bors ízlés szerint

A paprika öntethez

6 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál friss apróra vágott petrezselyem
1 csipet só


Elkészítése

  1. A csirkét darabokra vágjuk, megtisztítjuk, megmossuk, megszárítjuk.
  2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és üvegesre pirítjuk 2-3 perc alatt.
  3. A hagymás alaphoz hozzárakjuk a csirkedarabokat és addig sütjük amíg a hús szépen meg nem pirul (5-6 perc).
  4. Meglocsoljuk fehérborral, sózzuk, borsozzuk és közepes tűzön addig pároljuk, amíg a bor el nem párolog (5 perc).
  5. Hozzáöntjük a vizet, a paradicsomszószt és lefedve addig sütjük amíg a hús meg nem puhul. Ezután megszórjuk friss bazsalikommal és fedő nélkül addig rotyogtatjuk amíg a fölösleges víz el nem párolog és egy kellemesen sűrű szószt nem kapunk. (aki pirultabban szereti 4-5 percre a grillsütőbe is beteheti)
  6. Míg a csirkehús sül, a kaliforniai paprikákat megmossuk, szárazra töröljük és forró sütőben (vagy grill lapon) 5-10 percenként megforgatva fél óra alatt megsütjük.
  7. A sütőből kivéve 10 percre letakarva pihenni hagyjuk.
  8. Ezután a paprikák héját lehúzzuk, magházukat eltávolítjuk és húsukat csíkokra vágjuk.
  9. Elkészítjük a paprikák öntetét: az olívaolajat összekeverjük egy csipet sóval, petrezselyemmel és az apróra zúzott fokhagymával.
  10. A felcsíkozott paprikát tányérra helyezzük, meglocsoljuk az olajos öntettel és a csirkehússal együtt tálaljuk. (A grillezett paprika még finomabb lesz, ha legalább egy órát állni hagyjuk.)
    Olasz gasztrokultúra: grillezett kaliforniai paprika

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése