Advertisement

Citromos csirkesült

A recept neve olaszul: pollo al limone e altri profumi


Egy egyszerű, tepsis csirkesült akár hétköznapokra akár ünnepnapokra. Nem igényel hosszas előkészítési műveleteket, filézési tudományt, ördöngös fogásokat. Elkészítéséhez egy kisebb csirkére,  citromra, kakukkfűre, borókabogyóra és gyömbérre lesz szükségünk, melyek kellemesen friss, fűszeres fognak kölcsönözni a húsunknak. Az alábbi recept a hagyományos tepsiben sült verziót ismerteti, de a grillezés szerelmesei szabad tűzi grillen is megsüthetik.
Pollo al limone


Előkészítési idő: 20 perc + 1 óra pácolás
Főzési idő:           40 – 50 perc
Típus:                  szárnyasok (secondo = második főétel)
Nehézségi fok:     könnyű
 
Hozzávalók 4 személyre:

1 db egész csirke darabokra vágva
3 db citrom (lehetőleg bio)
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál méz
2 db újhagyma vagy 1 kis fej hagyma
5-6 szem borókabogyó
kakukkfű
3 db kardamom
gyömbér
só, bors ízlés szerint
 

Elkészítése

  1. Elsőként elkészítjük a csirke páclevét: két citrom kicsavart levét és reszelt héját jól összekeverjük az olajjal, a balzsamecettel, a mézzel, az apróra vágott hagymával, 5-6 szem borókabogyóval, a kardámom  magjával, egy kevés morzsolt kakukkfűvel és reszelt gyömbérrel.
  2. A pácba beleforgatjuk a megmosott, feldarabolt és megszárított csirkehús darabokat.
  3. A harmadik citromot vékonyan felszeleteljük és befedjük vele a csirkehúst, majd az edényt lefedve a csirkét legalább egy óráig a hűtőben pihentetjük.
  4. A pácolási idő leteltével, a citromszeleteket egy olajjal kikent tepsibe helyezzük, melyre rátesszük a csirkehús darabokat. A húst úgy helyezzük a tepsibe, hogy a bőr nélküli része nézzen a citrom felé.
  5. A csirkehúst sózzuk, borsozzuk, majd a páclét mellé öntve 200 fokon 40 percig sütjük, majd további 10 percig grillezzük.
  6. A csirkehúst szervírozhatjuk akár a vele sült citrom karikákkal (a kesernyésebb ízek kedvelőinek ajánlom), grillezett paradicsommal, zöldségekkel, friss salátával vagy akár  egy finom burgonyapürével.
Pollo al limone

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések