Előkészítési idő: | 15 perc (ha friss kagylót használunk + 30 perc) |
Főzési idő: | 20 perc |
Típus: | tésztaétel, tenger gyümölcsei (primo piatto = első fogás Olaszországban) |
Nehézségi fok: | alacsony |
1 gerezd fokhagyma
1,5 kg friss fekete kagyló vagy 250 g mirelit tisztított kagyló
350 g paradicsompüré
1 egész paradicsom
2 evőkanál friss vágott petrezselyem
7 evőkanál olívaolaj
400 g spagetti
só, bors ízlés szerint
csípősebb ízek kedvelőinek egy kevés peperoncino paprika
Elkészítése
- Friss kagyló esetén
A kagylókat megmossuk, héjukat súrolószivaccsal vagy kefével megtisztítjuk, majd egy fazékban lefedve, nagy lángon addig főzzük míg a kagylók ki nem nyílnak. Ez körülbelül 5-10 perc.A kagylóhúst kivesszük a kagylóhéjból és félretesszük (néhány kagylót érdemes héjastól megtartani a dekoráció kedvéért). A kagylók levét leszűrjük és félretesszük. - Mirelit kagyló esetén
A kagylókat hűtőben vagy szobahőmérsékleten felolvasztjuk, az általuk engedett levet leszűrve félretesszük. - Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, ebbe beletesszük a az apróra vágott fokhagymát és egy evőkanál petrezselymet (peperoncino paprikát), majd 1-2 perc alatt összepirítjuk.
- A fűszeres olajhoz hozzáteszünk a kagylóhúsból 7-8 darabot majd további 2-3 percig pirítjuk folyamatos kevergetés mellett.
- Hozzáöntjük a paradicsomszószt, fűszerezzük sóval, borssal közepes tűzön, időnként megkeverve felforraljuk. Amikor a mártás forrni kezd, hozzáöntünk a kagylók levéből 8-10 evőkanállal majd 10 percig tovább főzzük.
- Egy lábasban feltesszük a tésztának való vizet főni, mikor forrni kezd sózzuk, majd kifőzzük a spagettit (kb.: 8 perc).
- Amikor a tészta főzési idejéből már csak 4-5 perc van hátra a paradicsomszószhoz hozzákeverjük a maradék kagylóhúst és 3-4 perc alatt készre főzzük. Ha szükséges sóval, borssal még ízesítjük.
- A kagylós mártáshoz hozzákeverünk 3-4 evőkanállal a tészta főző levéből, majd hozzáadjuk a kifőtt tésztát, megszórjuk friss petrezselyemmel, apróra vágott friss paradicsommal és már tálaljuk is.
4 Megjegyzések
Ehhez a szószmennyiséghez kb. fele ennyi tészta kellene, szerintem.
VálaszTörlésSzia!
TörlésAz eredeti verzió szerint ez a szósz 360-400 g tésztához van kalkulálva. Olaszországban a tésztát nem "lepi" úgy el a mártás, mint Magyarországon, mivel élvezni akarják magának a tésztának az ízét is. Ez a gasztronómiai kultúrák különbségéből adódik, ami nekünk magyaroknak furcsa lehet.
A mártást 250 g tiszta kagylóhúst tartalmaz, ami nemcsak laktató de nagyon intenzív ízű is ezért nem jó eltúlozni a használatát.
Aki több mártást igényel ehhez a mennyiségű tésztához, annak azt javaslom, hogy a tészta főzőlevéből tegyen 1-2 merőkanállal a paradicsomos, kagylós szószhoz.
Mikor megy bele az 1 egèsz paradicsom?
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésJól megfeledkeztem a paradicsomról. A paradicsomot apró kockákra vágjuk és a friss petrezselyemmel együtt keverjük hozzá a kagylós spegettihez. Ez ugyan elhagyható, de friss paradicsommal sfinomabb.