Sütemények, édességek

Íz és Itália | 10/20/2014 |
Almás-mandulakrémes linzertorta
Almás - mandulakrémes linzertortaAz almás - mandulakrémes linzertorta egy igazi őszi-téli csemege, akár egy finom vasárnapi ebéd részeként, akár vendégváró süteményként. A karamellizált alma ízét kellemesen hangsúlyozza a könnyű tojásos mandulakrém valamint a citromos omlós tészta.


Citromos mandulatorta
Egy dél - olaszországi édesség, mely a Capri-szigeti (Nápolyhoz közel található sziget) csokoládés - mandulatorta egyik kifinomult változata. Karakterét a tészta alapját képező fehér csokoládé és mandula kettőse adja, amely rafináltan kiemeli a tésztához adott citrom ízét és illatát.



Citromkrémes linzertorta
Citromkrémes linzertortaKönnyű, ropogós vajas linzertészta, amit egy citromos – tejszínes krémmel töltünk meg. Gyümölcsök hozzáadásával (eper, málna, barack ) az alap receptet tetszés szerint tovább variálható.




Csokoládékrémmel töltött körte lepény
DSCN0556A csokoládés körte lepény egyike az örök klasszikusoknak, amit megkóstolni vagy elkészíteni is érdemes. Tésztája egy könnyed vajas tészta amit zamatos körtével és a vele harmonizáló csokoládékrémmel töltünk meg.


 
Eperkrémes linzertorta
Epres sütemények, curdIgazi eperrajongóknak való édesség. Egy könnyű, ropogós linzertésztát megtöltünk főzött eperkrémmel – epres curddal- majd a krémet beborítjuk eperszeletekkel és megöntözzük fehércsokoládéval. Nem túl édes, frissítő, gyümölcsös édesség forró nyári napokra, bár elkészítése némi türelmet és kitartást igényel.


Epres tiramisu citromkrémmel
epres tiramisuA citromkrémes epres tiramisu egy könnyű, hűsítő késő tavaszi, kora nyári édesség. A klasszikus tiramisuval ellentétben a babapiskótát nem kávéban hanem egy cukros - citromos ( amelyhez limoncellót is adhatunk) szirupban áztatjuk meg és az epret is citrommal, cukorral érleljük össze. Az eper, citrom, limoncello triumvirátusa különleges, friss ízt kölcsönöz a desszertnek.

Gratinírozott eper, mandulával
gratinallemandorle1648Eper vagy szamóca: édes és hűs, izgalmas és rejtélyes, apró vagy nagy szemű, roppanós vagy túlérett. Ehetjük csak úgy magában, netán vaníliakrémmel palacsintában, gombócba betöltve, tejszínhabbal tortában, krémnek vagy turmixnak, levesnek, koktélnak vagy gratinnak.


Gyümölcsös túrótorta
Gyümölcsös túrótorta 
Egy könnyű vaníliás túrótorta, melynek tortalapját darált kekszből készítjük. Erre simítjuk a túrós – tejszínes tölteléket, majd sütjük és  gyümölcsökkel díszítjük. Nem sajttorta, de egy kicsit mégis az.



Kandírozott narancshéj
scorze di arance canditeA modern kandírozás úttörői az arabok voltak. Citrusféléket és rózsaszirmot kandíroztak melyek nem hiányozhattak az ünnepi vacsorák asztaláról sem.   Dél – Európába az arab hódítással érkeztek meg a kandírozott gyümölcsök,  melyek Olaszországban egyrészt karácsonyi édességé váltak, másrészt  több olyan híres – nem éppen fogyókúrás - olasz desszert fő alapanyagává váltak mint a “la cassata siciliana” vagy a cannolonak.

Körtés- túrós lepény
Körtés -túrós lepényEgy klasszikus elronthatatlan édesség. A roppanós linzertésztába túrós, fahéjas, körtés tölteléket teszünk, amely a sütőben megsütve egy igazi bódító ínyencséggé válik. 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111



La cassata, palermói változat
Cassata_0433Szicília szimbóluma, húsvét nincs nélküle. Eredetileg csak húsvétkor készítettek, később már az év minden szakában.   Két “kulináris kultúra”  a latin és az arab találkozásának az eredménye, ez a vajas linzertésztába ágyazott túrótorta, sütőben megsütve. 
Feltételezések szerint arab eredetű édesség. A legenda szerint egy arab földműves volt az, aki először összekeverte a friss juhtúrót ( készítésének több évszázadra visszamenő hagyománya volt Szicíliában)  nádcukorral  és az édesség készítéséhez használt tálról “Quas'at-nak” nevezte el.



Mandulás aprósütemény Mindenszentekre
DSCN0891A le fave dei morti egy mandulás, puha aprósütemény, amelyet számos variációban készítenek Itáliában Mindenszentek alkalmával. A legenda szerint november 1 és 2 között a halottak meglátogatják az élők világát, akik hogy örömet szerezzenek elhunyt szeretteiknek eredetileg babbal kínálták meg őket.


Mascarponés linzertorta csokoládégolyókkal
Mascarpones linzertortaEgyszerű, krémes és finom. A ricottás mascarponekrémet csokoládégolyókkal bolondítjuk meg, így még ínycsiklandóbbá téve az olasz konyha klasszikusát, a linzertortát. 111111111111111111111111111111111111111111111111


Torta all'aranciaHa tél, akkor narancsra fel! Ez a magas c vitamin tartalmú, vidám színű, édes gyümölcs kellemes friss ízt és illatot ad süteményeinknek is. Az alább olvasható receptben  narancsos linzertésztába töltünk egy mandulás, narancsos krémet, melyet sütés után kandírozott naranccsal díszítünk. 


Narancstorta
NarancstortaA narancstorta egy gyorsan elkészíthető kevert tészta, melynek jellegzetes ízét a tésztájába kevert narancslé és narancshéj adja. Üresen is kitűnő édesség, de még finomabbá válik ha megtöltjük narancslekvárral vagy főzött narancskrémmel. 



Olasz gyümölcsös kuglóf
Ciambella2A ciambella a magyar kuglófhoz hasonló, könnyen elkészíthető kevert sütemény, melyet desszertként, reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatunk. Tésztája könnyű, melyet a vanília és szárított gyümölcsök íze gazdagít.




Pastiera
Húsvéti süteményekA nápolyi pastiera egy hagyományos húsvéti sütemény, talán úgyis mondhatnánk, hogy Campania gasztronómiájának egyik unikuma, melyet napjainkban szerencsére az ünnepi időszakon túl is megtalálunk a cukrászdák, pékségek kínálatában.



Sárgabarackos flan 
Sárgabarackos flanA flan megalkotói az ókori rómaiak voltak, akik a tojást sós és édes krémek készítésére is használni kezdték. A barackos flan egy sütőben sült puding (kanalas édesség), melyet barackkal és mandulával gazdagítunk



Sárgabarack, könnyű rumos tortába csomagolva
Sargabarackos tortaSárgabarack, karamell, egy könnyű, rumos kevert tésztával ötvözve. Amolyan gyors vagy vészhelyzeti desszert. Hamar összeállítható, sütése nem igényel komoly felügyeletet, gyümölcsös, fagylalttal és más puhább húsú gyümölcsökkel bátran variálható.



Torta caprese
Torta caprese A torta caprese egy tipikus nápolyi sütemény, mely capri szigetéről származik ahonnan a nevét is kapta. A liszt nélkül készült sütemény alapját mandula, csokoládé és vaj keveréke adja, mely kívül ropogós belül viszont puha, omlós marad a sütés után.  Nem utolsó sorban az elkészítése sem ördöngös dolog.


Vajas linzertészta (alaptészta süteményekhez)

Vaníliás diótorta
Vaníliás diótortaA diótorta egy nagyon egyszerű kevert sütemény, melynek tésztája, dión, tojáson, vajon, kukoricakeményítőn vagy liszten alapul. A megsült tészta könnyű és puha, nagyon jól érződik benne a dió és vanília íze. Kiváló desszert hidegebb napokon akár önállóan fogyasztva, akár megtöltve sárgabarack lekvárral, csokoládé vagy mascarpone krémmel.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése