Mire használható a pesto?
A genovai pesto otthon is könnyen elkészíthető olívaolaj, bazsalikom és parmezán birtokában. Egyes receptek szerint az olívaolajat bátran helyettesíthetjük más növényi olajjal, illetve a parmezánt más érlelt sajttal. Ha javasolhatom ezt ne tegyük, legalábbis ha az autentikus verziót készítjük. Ez az eredeti recept olyan mértékű módosítása lenne mintha a gerbeaud zserbót dió helyett mogyoróval készítenék.
A pestót legtöbben mint mártást ismerik, pedig felhasználása ennél sokkal többrétegű. Húsokkal, salátákkal, zöldségekkel is remekül párosítható és ráadásul, ha hatalmas mennyiséget állítottunk elő, még tartósítható is.
A genovai pesto receptjének elolvasásához kattintson ide.Összegyűjtöttem néhány ötletet, receptet amely bemutatja, hogy az olaszok mire is használják a pestót. Aki szereti az izgalmas ízkombinációkat, bátran próbálkozzon velük.
- Elsőként az örök klasszikust, mint a tészták ízesítőjét, mártását említeném. A tésztát (spagetti, linguine, penne, trofiette, bavette, tagliatelle) gnocchit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd egy tálban vagy serpenyőben összekeverjük a pestóval és már tálaljuk is.
- A fenti verzió variánsa amikor a kifőtt tésztához a pestón felül zöldbabot és krumplit vagy fekete kagylót is hozzákeverünk. A végeredmény egy sokkal gazdagabb laktatóbb fogás lesz.
- Kitűnően ízesíthető vele a testaroli (vízből, sóból, lisztből készült palacsintaszerű tészta) és a panigacci (élesztő nélküli lapos kenyérféleség) is. Liguriában számos kisebb nagyobb éttermet találunk Pontremoli, Castagnetoli környékén, amelyek kifejezetten erre szakosodtak, ott jártunkban érdemes betérni és megkóstolni ezt a specialitást.
- A pesto remekül harmonizál a krumplipürével is. Nincs más teendőnk, mint tálaláskor a még meleg püré tetejére tenni egy-egy kanál pestót.
- Pirítósra vagy pirított baguettre is kenhetjük, mely ily formában kitűnő borkorcsolya, előétel vagy egyszerű vacsora.
- Maradék pestónkat némi majonézzel feldúsítva saláta öntetként is bevethetjük.
- Használható az olasz minestrone típusú levesek ízesítésére. A magyar erős paprikához hasonlóan, tálalás után mindenki saját ízlésének megfelelően adja a leveséhez.
- Csirkemellet vagy bárányt is pácolhatunk vele. A pácolás végeztével forró sütőben némi olívaolaj hozzáadásával sütjük meg a húst.
- A fóliában sült halakkal is párosítható. A halszeletet sütőpapírra vagy alufóliára helyezzük, ráteszünk egy kevés pestót, összezárjuk a fóliát és sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
- Grillezett apró halak – például szardínia- mellé is kínálhatjuk, mint mártást.
- Ricottával vagy túróval keverve lasagna is készíthető belőle. A kifőtt lasagna tésztát soronként megtöltjük a ricottás – pestós töltelékkel, tetejét megszórjuk parmezánnal és sütőben 30 perc alatt megsütjük.
- Még a főtt krumpli is ízesebb lesz tőle. A krumplit cikkekre vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, egy tepsibe tesszük, megkenjük pestóval, olívaolajjal és forró sütőben néhány perc alatt összesütjük vagy meggrillezzük.
- Tésztasaláta, tönkölybúza- vagy rizssaláta is gazdagítható vele. A kifőtt tésztát vagy rizst összekeverjük a pestóval, gazdagítjuk ízlésünknek megfelelő zöldségekkel – kukorica, paradicsom, grillezett cukkini- sajttal vagy egyszerű főtt hallal, rákkal, sonkával majd 1-2 órányi pihentetés után már ehetjük is.
- Paradicsom és pesto verhetetlen párosítás. Kisebb paradicsomokat megtöltünk pestóval esetleg pestóval elkevert ricottával és máris kész az előétel vagy egy könnyű vacsora.
- Természetesen a pizza is ízesíthető vele. Általában a paradicsomszósz helyett használják, de csak igen visszafogott mennyiségben!
Hűtőben: zárható üvegedénybe tároljuk. A tetejére mindig öntsünk egy kevés olívaolajat, mely mind az oxidálódást, mind a penészedést megakadályozza. Egy hétig tartható el.
Mélyhűtőben: jégkockatartóban vagy mélyhűtésre alkalmas dobozban maximum két hónapig tárolható. Nem kell a pesto tetejét olajjal megöntözni.
Hagyományos befőzéssel: a kész pestót, tiszta sterilizált üvegekbe helyezzük, majd nedves dunsztban a víz forrásától számítva 10 percig forraljuk. Az üvegekbe a vízben hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk.
3 Megjegyzések
Sziasztok,
VálaszTörlésVolt szerencsém Liguriában olasz háznál kipróbálni a testaroli-t.Nagyon különleges lett tőle a pestos vacsi. Azelőtt sosem hallottam róla, szuper lenne, ha tudnátok egy jó receptet ajánlani a testaroli elkészítéséhez. Az interneten is elég kevés infó van róla, nem sokan ismerik, pedig érdemes kipróbálni.
Szia,
Törlésnekem is nagy kedvencem a "testaroli" ez a lisztből, vízből, sóból és kevés olajból készülő palacsintához hasonló tészta, amit sütés után csíkokra vágnak majd sós vízben kifőznek. A pesto mellett húsos vagy gombás raguval is kínálják. Liguriában vannak olyan kis éttermek amelyek "testaroli e panigacci" készítésére szakosodtak. A panigacci tésztája megegyezik a testarolival, csak nyílt tűzön sütik egy speciális csukható serpenyőben és sonkával, szalámival vagy édesen nutellával fogyasztják.
A testarolit elkészítem a következő 1-2 hétben, és receptje fényképpel együtt olvasható lesz az oldalon.
Megtaláltam, nagyszerű köszi!
Törlés