Advertisement

Karaj vagy csülök narancs ágyon sütve

A recept neve olaszul:  stinco di maiale all’ arancia
Narancsos ételek
Íme egy másik nagyszerű húsos-narancsos étel,igazi téli csemege. Csülökből és karajból egyaránt készíthető, talán a csülökből készített változat egy leheletnyivel finomabb. A húst rozmaringgal, zsályával, fokhagymával fűszerezzük, majd narancságyra helyezzük, narancslével meglocsoljuk és sütőben 2 óra alatt ropogósra sütjük. A karajjal sült narancs köretként is megállja a helyét, de nagyon finom krumplipürével, krokettel, párolt rizzsel vagy friss salátával is.
 
Előkészítési idő: 20 perc 
Sütési idő:           140 perc
Típus:                  sertéshús ételek
Nehézségi fok:     alacsony
 

Hozzávalók 4 személyre:

800 g kicsontozott sertéskaraj vagy 2 db félbevágott csülök
1 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
4-5 levél zsálya
2 db babérlevél
5-6 szem borókabogyó
4 db narancs
só, bors
olívaolaj

Elkészítése

  1. Előző este (vagy legalább 6-8 órával korábban): apróra vágunk egy ág rozmaringot 3 levél zsályát, 1 db babérlevelet és 1 gerezd fokhagymát, összekeverjük 1 kávéskanál sóval, valamint a durvára tört borókabogyóval,fekete borssal és 2-3 evőkanál olívaolajjal. Ezzel a fűszeres-olajos masszával bedörzsöljük a karajt vagy a félbevágott csülköket, majd egy tepsibe rakjuk és alufóliával lefedve egy éjszakára a hűtőbe rakjuk.
  2. Másnap egy serpenyőbe 2-3 evőkanál olívaolajat öntünk és a hús minden oldalát 8-10 perc alatt pirosra (kérgesre) sütjük.
  3. 2 db narancsot jó alaposan megmosunk – ha zavar bennünket a narancs héjának a kesernyés íze hámozzuk is meg-, majd fél centis szeletekre vágunk és a szeleteket egy tepsi aljára helyezzük. Narancsos ételek
  4. A narancs szeletekre rátesszük a húst, meglocsoljuk 2 db narancs kifacsart levével (ehhez esetleg egy kupica brandyt is keverhetünk), megszórjuk a maradék fűszerekkel (zsálya, rozmaring és babérlevél), alufóliával lefedjük és 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  5. A húst 1 óráig sütjük lefedve, majd az alufóliát eltávolítva további 60 percig sütjük, miközben 10-15 percenként meglocsoljuk a pecsenyelével és 20 percenként meg is forgatjuk.
  6. A sütési idő végeztével 5-10 percig pihenni hagyjuk, majd felszeletelve, szaftjával meglocsolva tálaljuk.

    Narancsos ételek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések