Advertisement

Képes recepttár

Egytálételek

Sformato di patate e peperoniMozzarella mely a sütés alatt elolvad, burgonya mely az olvadt mozzarellát magába szívja és ezzel maga is krémessé válik, végül az édeskés kaliforniai paprika mely az egésznek egy izgalmas ízt ad. Nem fogyókúrás, de finom, önállóan és köretként is fogyasztható. Éléskamránk tartalma függvényében az alaprecept cukkinivel és padlizsánnal is színesíthető. 

gorgonzolas polentaOlaszországban puliszkát sokféleképpen ízesítik. Egyik közkedvelt módja, hogy a megfőtt kukoricadarát aromásabb, lágy sajtokkal (gorgonzola, fontina) együtt sütőben összesütik. Így a puliszka nemcsak a sajt ízét veszi át, hanem a sajt és vaj zsírtartalmának köszönhetően sokkal puhábbá, krémesebbé is válik.

TiellaA tiella pugliai (Dél - Olaszország) rakott zöldségétel melynek neve valószínűleg abból  a teglia (tepsi) szóból ered amelyben elkészítették ezt a könnyű, de ínycsiklandó fogást. Ez az étel  zöldségekben és ízekben is gazdag,ugyanakkor megőrzi az olasz konyha tradicionális egyszerűségét.



Előételek
Olasz előételek (antipasti)
Egyszerű és ízletes, ez a bruschetta, az egyik legnépszerűbb előétel Olaszországban. Egy jó bruschetta készítéshez fontos tudnunk, hogy a legfontosabb alapanyag, a kenyér mellett az olaj és nem pedig a fokhagyma. Szintén jelentőséggel bír a kenyér pirítása. Elég a kenyeret könnyedén meggrilleznünk – épp, hogy csak pirosodni kezdjen-mert így belül puha és friss, kívül pedig ropogós marad.


Tészták, gnocchik


Bavette tészta pestóval, burgonyával és zöldbabbal

Brokkolis, garnélarákos fettuccine
Olasz tészták: fettuccine
Íme egy mindenféle trükk és  főzési tudomány nélkül is könnyen elkészíthető garnélarákos tészta, melyet a pirított szezámmag varázsol különlegessé.





Calamarata (kalmár ragus tészta)
CalamarataA calamarata egy  nápolyi tészta étel. A fogás elkészítésekor a kalmárhúst egy enyhén pikáns paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik össze melynek formája gyűrűre, azaz a felszeletelt kalmárhúsra emlékeztet.




Cukkinis, garnélarákos vermicelli

Gnocchi alaprecept
Krumplis gnocchiA gnocchi az egyik legismertebb olasz tészta a világon hiszen változatosan ízesíthető és elkészítése sem igényel különösebb szakmai tapasztalatot. Többféle gnocchi létezik, lehet édes és sós, tésztáját készíthetjük, búzalisztből, rizslisztből, búzadarából, krumpliból vagy egyéb zöldségfélékből, mandulából ez utóbbival zanzarelli néven találkozhatunk Lombardiában.

Gnocchi, szarvasgombaA vargányagombás, szarvasgombás gnocchi igazi veronai specialitás amelyet Veronában, Lombardiában járván-kelvén feltétlenül érdemes megkóstolnunk, vagy akár otthon elkészítenünk.




Gombás penne
Gombas penneGomba és paradicsom  optimális párosítás egy gyors ebédhez vagy vacsorához. Ízletes és színes, az év bármely hónapjában elkészíthető. Egyszerű, de erdei gomba vagy friss tészta használatával akár különleges ünnepi fogássá is varázsolhatjuk.



Farfalle, fekete kagyló és pesto
Olasz tészták: farfalle és fekete kagylóGenovai bazsalikomos pesto avagy pesto alla genovese. Ehetjük egyszerűen csak pirítósra vagy friss kenyérre kenve vagy frissen kifőtt tésztával összekeverve, grillezett hallal vagy csirkével esetleg kagylóval, tésztával, peperoncino paprikával keverve. Az eredmény milyen lesz? Egy friss, kellemesen csípős, laktató, de nem elnehezítő fogás, melyet kagyló tisztítást leszámítva, rendkívül gyorsan elkészíthetünk.


Fekete kagylós spagetti pirított burgonya kockákkal
Spagetti kagylóval
A kagylós spagetti egyik “bővített” változata, amikor a fehérborban megpárolt kagylóhoz, olívaolajon pirított, roppanós burgonyát kevernek hozzá, mely bőségesebb, laktatóbb fogást eredményez.



Lasagne bolognai módra

Lasagne tenger gyümölcseivel
Olasz tészták: lasagneA tengerhez közel levő olasz településeken előszeretettel készítik a lasagne tenger gyümölcseivel töltött változatát, melybe különböző halakat, rákokat kagylókat tesznek, ízesítik friss paradicsommal, petrezselyemmel és megöntözik besamelmártással.



Padlizsán, olívabogyó és tészta
Olasz tésztákParadicsom, padlizsán, olíva a mediterrán konyha három fontos alapanyaga, amelyből egy kis rafinériával kitűnő tésztaragu készíthető, nemcsak vegetáriánusoknak.




Pappardelle gombás húsos raguval
Tészták: pappardelleA pappardelle tésztát egy ízletes gombás, paradicsomos, húsos raguval ízesítve egy igazán laktató fogást kapunk. Habár az olaszok első fogásként fogyasztják, egytálételként is megállja a helyét. Elkészítését nem nehéznek, hanem inkább hosszadalmasnak nevezném, hiszen a húsos ragukat 1,5-2,5 óráig kell lassú tűzön rotyogtatni.

Pappardelle gyöngytyúk raguval
Pappardelle gyöngytyúk raguvalEz a pikáns tészta a raguk hazájából Emilia - Romagna régiójából származik. A gyöngytyúkból készült ragu, valami egészen különös ízt ad a tésztának, picit édeskés, ugyanakkor hordozza a vadhúsok (pl. fácán) pikáns ízét. Elkészítése ugyan időigényes de  nem túlságosan komplikált.



Paradicsomos, kagylós spagetti
Olasz gasztronómia: spagetti, kagylóA kagylós spagetti valamelyik változatát szinte az összes olasz tengerparti település receptgyűjteményében megtaláljuk. Eme finom tésztaétel elkészítéséhez szükségünk lesz némi kagylóra, paradicsomra, spagettire és 30 percnyi konyhában eltöltött időre. Az alábbiakban a recept tarantói (Puglia tartomány, Dél- Olaszország) változata olvasható.


Paradicsomos, tonhalas spagetti

Paradicsomos, tonhalas linguine (metélt tészta)
Paradicsomos, tonhalas linguineEgy gyorsan elkészíthető, friss vagy konzerv tonhalból, paradicsomból, bazsalikomból készített tészta, melyet sajttal vagy sajt nélkül is fogyaszthatunk.




Penne gorgonzola mártással és cukkinivel
Olasz tészták: penneAz egyszerre édes és sós gorgonzola sajt bársonyos ízt kölcsönöz ennek a cukkinivel gazdagított tésztamártásnak, amelyet a kéksajtok kedvelőinek feltétlenül érdemes kipróbálnia.




Ricottás, spenótos gnudi (gnocchi)
Gnocchi: ricottás, spenótos változatA spenótos, ricottás gnudi ahogy a gnocchit Firenzében nevezik vagy malfatti Siénában egy tradicionálisa toscán étel. A gnudo jelentése csupasz, meztelen, mivel ez az étel a spenótos - ricottás raviloli leegyszerűsített változata, amikor a raviolihoz készített tölteléket nem fedték be tésztával, így a ravioli tölteléke tészta nélküli azaz meztelen maradt majd így főzték meg.

Spagetti sajttal és fekete borssal
Olaszt tészták, spagettiHa azt gondolnánk, hogy sajtos tésztát egyszerű készíteni, mert elég a tésztát kifőzni, a sajtot megreszelni majd a tésztára szórni és összekeverni, akkor tévedünk. Legalábbis Olaszországban nem egyszerű, még a legnagyobb séfeknek is trenírozni kell magukat, hogy egy igazi cacio és pepét tudjanak készíteni.


Spagetti szicíliai (mandulás, bazsalikomos) pestóval
Szicíliai mandulás, bazsalikomos pestóA trapani (város Szicília nyugati részén)pesto abban különbözik genovai társától, hogy a bazsalikomon, olajon, pecorino és parmezán sajton felül mandulát (a fenyőmag helyettesítésére) és paradicsomot is tartalmaz. Ez egy rendkívül friss, aromás és ízletes tésztaöntet, amit a szicíliaiak eredetileg a “busiati” tészta ízesítésére használtak, de minden tészta típussal jól házasítható.


Spagetti (sáska) rákkal

Spagetti tenger gyümölcseivel 
Olasz tészták: spagettiEgy tradicionális fogás, melyet  az ország egész területén megtalálhatunk és megkóstolhatunk.  A spagettihez egy kagylókon (fekete, fésűs) tengeri rákokon, kalmárokon, apró polipokon,  alapuló kellemesen pikáns ragut készítenek a nélkülözhetetlen paradicsommal és friss petrezselyemmel együtt. Mint sok más ételnek ennek is számos variációja létezik, a helyi receptúrának, régiónak megfelelően kerülhet  még bele tintahal, garnélarák vagy sáskarák is.

Szicíliai vörös pesto, ricottás változat
Pesto: szicíliai változatAz alábbiakban olvasható a szicíliai vörös pesto, hozzám legközelebb álló ricottás változata, amit a benne lévő peperoncino paprika enyhén pikánssá varázsol. Félreértés ne essék a pesto nem válik kibírhatatlanul csípőssé  - kivéve ha bőségesen adagoljuk a peperoncinót- hanem a paprika kellemes, “gyengéden” csípős utóízt hagy a szánkban. A pestonak ezt a variánsát paradicsomból, mandulából, bazsalikomból és sós ricottából készítik, tésztával vagy pirítóssal fogyasztják.

Tagliatelle gorgonzola mártásban
Olasz tészták: tagliatelleMint az olasz tésztaételek nagy többségét ez sem nehéz elkészíteni, így kezdők is nyugodtan nekiveselkedhetnek. Gorgonzolára – akár egy a hűtőben már hosszabb ideje árválkodó darabra-, tejszínre, paradicsomra, némi bazsalikomra, hagymára és természetesen tésztára lesz szükségünk a fogás elkészítéséhez.


Tonhalas, zöldborsós tészta
Tészták, olasz tésztákMelegen és hidegen is fogyasztható, ebédre vagy vacsorára, kevesebb mint harminc perc alatt elkészíthető, első látásra talán banálisnak tűnő fogás. A zöldborsó édeskés íze jól harmonizál a  tonhallal, úgy is mondhatnánk megszelídíti azt. Könnyű és ízletes, az olasz nagyik és anyák egyik “vészhelyzeti” étele, hiszen egy doboz tonhal, zöldborsó és tészta mindig van otthon.





Lekvárok, dzsemek

Citromos fügelekvár
Lekvárok, dzsemekAugusztustól egészen október végéig tart a füge szezon. Ezt az édes, aromás gyümölcsöt nemcsak önmagában és süteményekkel fogyasztják, hanem szalámikkal és a focacciaval is (olasz olajos lángos tészta, mely létezik sós és édes változatban is, tartományok városok szerint számtalan variációban).



Hagymalekvár
Lekvárok, dzsemek
A lila hagymából készített lekvárt érettebb sajtokhoz - pecorino, parmeggiano, füstölt sajtok- valamint különböző natúr grillezett, serpenyőben sütött húsokhoz mint sertés, pulyka, valamint vadhúsokhoz fogyaszthatjuk, pirítósra helyezve pedig kitűnő előétel válhat belőle. A lekvárnak kellemesem édeskés íze van és az elkészítési technikának köszönhetően jellegzetes "hagyma" utóízt sem hagy maga után.



Mantovai almás mustár
Lekvárok, mustárok, házi tartósításAz almás mustár Mantova gasztronómiájának egyik specialitása és úgy tartják róla, hogy méltó párja a francia dijoni mustárnak. Az almás mustár, amit nem egy ördöngösség elkészíteni, eredetileg egy másik mantovai specialitás a sütőtökös tortello (a tortellinél kicsit nagyobb, derelye szerű tészta étel) fűszerezésére használták.




Narancslekvár
DSC_0242A narancslekvár, talán a legelterjedtebb lekvár a világon. A legautentikusabb verziót kizárólag seviglai típusú narancsból készítik, mely nyersen annyira keserű, hogy nem lehet megenni. Megfőzve, cukor hozzáadásával viszont kitünő dzsemet eredményez.



Mártások, tészta szószok

Genovai pesto
DSCN0506A pesto szó hallatán  Liguria és Genova juthat eszünkbe, ahol ez a finom, bazsalikomon, olajon és sajton alapuló hideg mártás megszületett és rövid idő alatt a  világ egyik legelterjedtebb és legismertebb tésztamártása lett.Receptjének első nyomát az 1800-as években találjuk meg, amely szinte napjainkig változatlan maradt .


Szicíliai vörös pesto, ricottás változat
pesto_trapanese_0436Az alábbiakban olvasható a szicíliai vörös pesto, hozzám legközelebb álló ricottás változata, amit a benne lévő peperoncino paprika enyhén pikánssá varázsol. Félreértés ne essék a pesto nem válik kibírhatatlanul csípőssé  - kivéve ha bőségesen adagoljuk a peperoncinót- hanem a paprika kellemes, “gyengéden” csípős utóízt hagy a szánkban. A pestónak ezt a variánsát paradicsomból, mandulából, bazsalikomból és sós ricottából készítik, tésztával vagy pirítóssal fogyasztják.


Risottók

Cukkinis, garnélarákos rizottó 
cukkinis_garnelas_rizottoEz a rizottó sajt nélkül készül, cukkini, rák, bor, húsleves, egy kevés vaj és természetesen rizs hozzáadásával. Elkészítése gyors, egyszerű – különösen ha mirelit tisztított rákot használunk-ízét a rák, cukkini, bor hármasa teszi harmonikussá.




Füstölt sajtos, sonkás rizottó
 Risottoaffumicato4A füstölt sajttal és sonkával vagy szalonnával készített rizottó Olaszország Alto Adige (Bolzano) régiójának egyik specialitása, ahol a füstöléses eljárással készített élelmiszerek nagy hagyományra tekintenek vissza.




Rizottó sütőtökkel
Risotto alla zuccaA sütőtökös rizottó az egyik legtradicionálisabb észak – olaszországi azon belül is lombardiai étel. Kétség nélkül állíthatom, hogy a nem túl komplikált elkészítési mód ellenére egy igen finom, ízletes őszi- téli fogással állunk szembe.



Paradicsomos rizottó

Rizs, rizottó, ételek paradicsommalA paradicsomos rizottó, egyike azon rizottóknak melyet már az apróságok is szívesen fogyasztanak,  talán a paradicsom édeskés ízének köszönhetően, mely jól harmonizál rizzsel és sajttal egyaránt.  Borssal, bazsalikommal és némi peperoncino paprikával megbolondítva a húszon túliak számára is egy izgalmas főétel készíthető belőle.


Spárgás rizottó
Spargas rizotto A spárgás rizottót az olasz konyha kedvelői első fogásként (meleg főétel 1) fogyasztják nagyobb étkezések alkalmával, de hétközben ebéd vagy vacsora formájában önálló fogásként is bátran megállja a helyét. Egy jó spárgás rizottó elkészítéséhez szükségünk van friss spárgára - lehetőség szerint a zöldebbik fajtára - stracchino és raspadura sajtra.


Saláták

 
Almás rucola saláta
rucola salataAz almás - sajtos rucola salátát ízletes fogás lehet akár önálló főételként, akár előételként vagy köretként fogyasztva. Készítésekor az almát nem hámozzuk meg, hanem csak apró darabokra vágjuk, így keverjük hozzá a rucolához az apróra reszelt sajttal együtt, majd megöntözzük egy finom olajos mustáros öntettel.



Körtés, diós, narancsos madársaláta
ValerianaAzt gondolhatnánk, hogy egy friss kevert saláta elkészítése nem egy ördöngös dolog, hiszen csak összekaszaboljuk a zöldségeket melyre az elkészített salátaöntetet rázuttyantjuk és már ehetjük is. Azonban az Appennini-félszigeten úgy tartják, hogy egy igazán finom salátaöntet elkészítése, mégha az csak olajat, ecetet (vagy citromot) és sót tartalmaz igazi művészet.

Paradicsomos babsaláta
Saláták, babBabsaláta: egyszerű, tápláló és ízletes. Remekül variálható idény zöldségekkel (gyümölcsökkel) úgy mint  a paradicsommal, a hagymafélékkel, a retekkel, a zellerrel, paprikával, cukkinivel  ez utóbbiakat akár sütve, akár grillezve is felhasználhatjuk salátánkhoz.  Előre elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú, önálló ételként, köretként, pirítós kenyérre téve akár előételként is fogyasztható fogás.


Rizssaláta
DSCN0343A rizssaláta egy tipikus olasz nyári étel, amely rizsből, zöldségfélékből és némi húsból áll. Könnyen elkészíthető, hideg étel, amelyet fogyasztanak tengerparton ebéd gyanánt de megtalálhatjuk étlapokon is hideg előételként. Számtalan variációja létezik, alább a klasszikus verzió receptjét lehet elolvasni

Rucolás tésztasaláta
Saláták, tészták, rucolaRucola, paradicsom és tészta hármasa egy frissítő salátában. Ehetjük előételként vagy egy könnyű ebédként esetleg vacsoraként, otthon, kiránduláson, strandon vagy a munkahelyen. A rucola enyhén csípős ízét kellemesen kiegyensúlyozza a sajt és fenyőmag, míg a citrom frissességet kölcsönöz ennek a fogásnak.

Szicíliai narancssaláta
Saláták, narancsAki még nem járt Szicíliában annak talán furcsa lehet, hogy a narancsot lehet sóval, olajjal, borssal és fokhagymával is enni! Pedig így van, a narancs a konvencióknak hátat fordítva, ebben a salátában azt az oldalát mutatja meg, hogy nem csak gyümölcssalátákban, desszertekben, cukorral, vagy édes aromákkal lehet fogyasztani.

Tonhalas tésztasaláta
farfalle_tonno_0534A tésztasalátának számos variációját fogyasztják olasz barátaink, ebéd gyanánt, kiránduláskor, előételként vagy első fogásként (igen a mi levesünk helyett).  A tésztasaláta előnyei között emelném ki, hogy gyorsan elkészíthető, felhasználhatjuk hozzá a kamrában, pincében, hűtőben, fagyasztóban megbújó alapanyagok nagy részét, előre elkészíthető, ugyanakkor egy tartalmas, melegítést nem igénylő a gyomrot nem terhelő fogás.

Tönkölybúza saláta grillezett zöldségekkel
Farro_0452A tönkölybúza saláta gyorsan elkészíthető, gabonából és grillezett zöldségekből álló frissítő fogás, melyet az olaszok előszeretettel fogyasztanak hidegen a tengerparton vagy egy piknik keretében, de akár egytálételként vagy első főételként is. 



Zelleres babsaláta
Insalata ai cannellini2
Egy tavaszi- téli saláta, mely a zellernek, reteknek köszönhetően könnyű és vitamin dús, bab tartalma ugyanakkor  jelentősen képes csökkenteni éhség érzetünket. Fogyasztható önálló ételként, vagy sültek, grillezett sajtok mellé köretként.


Sertéshúsok

Fügével töltött sertéskaraj
DSC_0413Egy különleges töltelék , fehérbor,  sütés alatt a konyhát betöltő illatok és a végeredmény magáért beszél. A füge édes íze kellemes kontrasztot , míg a rozmaring, kakukkfű frissességet ad ennek a sültnek. Elkészítése egyszerű, egyedül az aszalt füge megpucolása emberpróbáló feladat, de akinek ez sikerül a végeredményben nem fog csalódni.

Narancsos karajEgy  nagyszerű húsos-narancsos étel,igazi téli csemege. Csülökből és karajból egyaránt készíthető, talán a csülökből készített változat egy leheletnyivel finomabb. A húst rozmaringgal, zsályával, fokhagymával fűszerezzük, majd narancságyra helyezzük, narancslével meglocsoljuk és sütőben 2 óra alatt ropogósra sütjük.


Sertésszűz grillezett almával
Sertésszűz, bacon, kakukkfű és sült alma mindez egy fogásba összegyúrva. Egyszerű, finom és elronthatatlan, legalábbis én még soha nem vallottam vele kudarcot. Gyorsan elkészíthető, mégis egy kicsit ünnepi. 
A sertésszüzet diónyi darabokra vágjuk, bacon szalonnával körbecsavarjuk és fokhagymás, kakukkfüves olajon megsütjük, köretként vajban sült almával kínáljuk.


Szárnyasok
Szárnyas receptekEgy egyszerű, tepsis csirkesült akár hétköznapokra akár ünnepnapokra. Nem igényel hosszas előkészítési műveleteket, filézési tudományt, ördöngös fogásokat. Elkészítéséhez egy kisebb csirkére,  citromra, kakukkfűre, borókabogyóra és gyömbérre lesz szükségünk, melyek kellemesen friss, fűszeres fognak kölcsönözni a húsunknak.

Szárnyas receptek: csirkeTradicionális olasz sütési technika és a keleties ízek ötvözete ez a recept. Könnyű, friss és ízletes, akár hétköznapi, akár ünnepi alkalmakra is készíthetjük. Mandula nélküli változatát diétázók is bátran fogyaszthatják.

Szárnyas ételek: pulyka
A cukkinivel töltött pulykamell egy könnyen és gyorsan elkészíthető főétel vagy önálló fogás melyhez nem kell más mint néhány vékony szelet pulyka vagy csirkemell, 1-2 kisebb cukkini, parmezán sajt, majoránna és egy pohár száraz fehérbor.



Csirkemell citromos mártásban
Szárnyas receptek: csirkemell
A citrom íze teszi frissé és különlegessé a sült csirkemell ízét és mindezt úgy, hogy 30 percnél többet nem kell a konyhában töltenünk az elkészítésével. 





Szárnyas receptek: csirkecombAz olaszok nagyon szeretik a csirkecombot, ha lehet választaniuk a szárazabb mellehúsa vagy a szaftos csirkecomb között a nagyobb többségnek ez utóbbira esik a választása. Számos verzióban készítik, sütve, grillen, párolva, az alábbi recept egy kellemesen pikáns Szicíliai verzió. 



Liguriai sült csirke olívabogyóval
Szárnyas ételek, szárnyas receptekA liguriai sült csirke egy gyorsan elkészíthető, ízletes, de nem csípős, nem pikáns szárnyas étel, melyet az olívabogyó íze tesz egyedivé. Készíthetjük akár önálló, akár második főételként egy tartalmas zöldségkörettel, nem fogunk csalódni benne.

Szárnyas ételek, szárnyas receptekCsirkemell és spenót két hétköznapi alapanyag, melyekből némi mozzarella és bors hozzáadásával 30-40 perc alatt kitűnő főétel varázsolható. Süthetjük serpenyőben vagy sütőben, panírral vagy panír nélkül, ehetjük csak úgy magában, friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel, friss salátával, padlizsántekerccsel vagy krumpli pürével, esetleg párolt rizzsel.

Szárnyas receptek: csirkeEz a recept az egyik leggyakrabban kért fogás Lazio régi hagyományokkal büszkélkedő éttermeiben, melyet egytálételként szolgálnak fel némi friss, ropogós kenyér és marinált paprika kíséretében. 

 

Pirított csirke vadász módra
Szárnyas ételek: csirke
Ez a csirkehúsos fogás egy igazi Toszkán specialitás, de Itália más részein is megtalálható  az étlapok kínálatában. A “pollo alla cacciatora”, melyet a vidék lakossága készített nagyobb ünnepek alkalmával egyszerű, autentikus, szerény alapanyagokból készül.




Zöldfűszeres kéregben sült csirkemell kecskesajttal töltve
csirkemell zoldfuszeres keregbenA zöldfűszeres kéregben sült csirkemell egy  egyszerű és gyorsan elkészíthető húsétel, amivel sosem fogunk szégyent vallani. A zöldfűszerek friss aromája a kecskesajttal együtt különleges íz és illatharmóniát kölcsönöz a puha csirkehúsnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések