Egytálételek
Mozzarella
mely a sütés alatt elolvad, burgonya mely az olvadt mozzarellát magába
szívja és ezzel maga is krémessé válik, végül az édeskés kaliforniai
paprika mely az egésznek egy izgalmas ízt ad. Nem fogyókúrás, de finom,
önállóan és köretként is fogyasztható. Éléskamránk tartalma függvényében
az alaprecept cukkinivel és padlizsánnal is színesíthető.
Olaszországban
puliszkát sokféleképpen ízesítik. Egyik közkedvelt módja, hogy a megfőtt
kukoricadarát aromásabb, lágy sajtokkal (gorgonzola, fontina) együtt
sütőben összesütik. Így a puliszka nemcsak a sajt ízét veszi át, hanem a
sajt és vaj zsírtartalmának köszönhetően sokkal puhábbá, krémesebbé is válik.
Előételek
Egyszerű
és ízletes, ez a bruschetta, az egyik legnépszerűbb előétel
Olaszországban. Egy jó bruschetta készítéshez fontos tudnunk, hogy a legfontosabb alapanyag, a kenyér mellett az olaj
és nem pedig a fokhagyma. Szintén jelentőséggel bír a kenyér pirítása.
Elég a kenyeret könnyedén meggrilleznünk – épp, hogy csak pirosodni
kezdjen-mert így belül puha és friss, kívül pedig ropogós marad.
Tészták, gnocchik
Bavette tészta pestóval, burgonyával és zöldbabbal
Brokkolis, garnélarákos fettuccine
Íme
egy mindenféle trükk és főzési tudomány nélkül is könnyen elkészíthető
garnélarákos tészta, melyet a pirított szezámmag varázsol különlegessé.
Calamarata (kalmár ragus tészta)
A calamarata egy nápolyi tészta étel. A fogás elkészítésekor a kalmárhúst egy enyhén pikáns paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik össze melynek formája gyűrűre, azaz a felszeletelt kalmárhúsra emlékeztet.
Cukkinis, garnélarákos vermicelli
Gnocchi alaprecept
A gnocchi az egyik legismertebb olasz tészta a világon hiszen változatosan ízesíthető és elkészítése sem igényel különösebb szakmai tapasztalatot. Többféle gnocchi létezik, lehet édes és sós, tésztáját készíthetjük, búzalisztből, rizslisztből, búzadarából, krumpliból vagy egyéb zöldségfélékből, mandulából ez utóbbival zanzarelli néven találkozhatunk Lombardiában.
A vargányagombás, szarvasgombás gnocchi igazi veronai specialitás amelyet Veronában, Lombardiában járván-kelvén feltétlenül érdemes megkóstolnunk, vagy akár otthon elkészítenünk.
Gombás penne
Gomba és paradicsom optimális párosítás egy gyors ebédhez vagy vacsorához. Ízletes és színes, az év bármely hónapjában elkészíthető. Egyszerű, de erdei gomba vagy friss tészta használatával akár különleges ünnepi fogássá is varázsolhatjuk.
Farfalle, fekete kagyló és pesto
Genovai bazsalikomos pesto avagy pesto alla genovese. Ehetjük egyszerűen csak pirítósra vagy friss kenyérre kenve vagy frissen kifőtt tésztával összekeverve, grillezett hallal vagy csirkével esetleg kagylóval, tésztával, peperoncino paprikával keverve. Az eredmény milyen lesz? Egy friss, kellemesen csípős, laktató, de nem elnehezítő fogás, melyet kagyló tisztítást leszámítva, rendkívül gyorsan elkészíthetünk.
Fekete kagylós spagetti pirított burgonya kockákkal
A
kagylós spagetti egyik “bővített” változata, amikor a fehérborban
megpárolt kagylóhoz, olívaolajon pirított, roppanós burgonyát kevernek
hozzá, mely bőségesebb, laktatóbb fogást eredményez.
Lasagne bolognai módra
Lasagne tenger gyümölcseivel
A
tengerhez közel levő olasz településeken előszeretettel készítik a
lasagne tenger gyümölcseivel töltött változatát, melybe különböző
halakat, rákokat kagylókat tesznek, ízesítik friss paradicsommal,
petrezselyemmel és megöntözik besamelmártással.
Padlizsán, olívabogyó és tészta
Paradicsom, padlizsán, olíva a mediterrán konyha három fontos alapanyaga, amelyből egy kis rafinériával kitűnő tésztaragu készíthető, nemcsak vegetáriánusoknak.
Pappardelle gombás húsos raguval
A pappardelle tésztát egy ízletes gombás, paradicsomos, húsos raguval ízesítve egy igazán laktató fogást kapunk. Habár az olaszok első fogásként fogyasztják, egytálételként is megállja a helyét. Elkészítését nem nehéznek, hanem inkább hosszadalmasnak nevezném, hiszen a húsos ragukat 1,5-2,5 óráig kell lassú tűzön rotyogtatni.
Pappardelle gyöngytyúk raguval
Ez a pikáns tészta a raguk hazájából Emilia - Romagna régiójából származik. A gyöngytyúkból készült ragu, valami egészen különös ízt ad a tésztának, picit édeskés, ugyanakkor hordozza a vadhúsok (pl. fácán) pikáns ízét. Elkészítése ugyan időigényes de nem túlságosan komplikált.
Paradicsomos, kagylós spagetti
A
kagylós spagetti valamelyik változatát szinte az összes olasz
tengerparti település receptgyűjteményében megtaláljuk. Eme finom
tésztaétel elkészítéséhez szükségünk lesz némi kagylóra, paradicsomra,
spagettire és 30 percnyi konyhában eltöltött időre. Az alábbiakban a
recept tarantói (Puglia tartomány, Dél- Olaszország) változata
olvasható.
Paradicsomos, tonhalas spagetti
Paradicsomos, tonhalas linguine (metélt tészta)
Egy gyorsan elkészíthető, friss vagy konzerv tonhalból, paradicsomból, bazsalikomból készített tészta, melyet sajttal vagy sajt nélkül is fogyaszthatunk.
Penne gorgonzola mártással és cukkinivel
Az
egyszerre édes és sós gorgonzola sajt bársonyos ízt kölcsönöz ennek a
cukkinivel gazdagított tésztamártásnak, amelyet a kéksajtok kedvelőinek
feltétlenül érdemes kipróbálnia.
Ricottás, spenótos gnudi (gnocchi)
A spenótos, ricottás gnudi ahogy a gnocchit Firenzében nevezik vagy malfatti Siénában egy tradicionálisa toscán étel. A gnudo jelentése csupasz, meztelen, mivel ez az étel a spenótos - ricottás raviloli leegyszerűsített változata, amikor a raviolihoz készített tölteléket nem fedték be tésztával, így a ravioli tölteléke tészta nélküli azaz meztelen maradt majd így főzték meg.
Spagetti sajttal és fekete borssal
Ha
azt gondolnánk, hogy sajtos tésztát egyszerű készíteni, mert elég a
tésztát kifőzni, a sajtot megreszelni majd a tésztára szórni és
összekeverni, akkor tévedünk. Legalábbis Olaszországban nem egyszerű,
még a legnagyobb séfeknek is trenírozni kell magukat, hogy egy igazi
cacio és pepét tudjanak készíteni.
Spagetti szicíliai (mandulás, bazsalikomos) pestóval
A
trapani (város Szicília nyugati részén)pesto abban különbözik genovai
társától, hogy a bazsalikomon, olajon, pecorino és parmezán sajton felül
mandulát (a fenyőmag helyettesítésére) és paradicsomot is tartalmaz. Ez
egy rendkívül friss, aromás és ízletes tésztaöntet, amit a szicíliaiak
eredetileg a “busiati” tészta ízesítésére használtak, de minden tészta
típussal jól házasítható.
Spagetti (sáska) rákkal
Spagetti tenger gyümölcseivel
Egy tradicionális fogás, melyet az ország egész területén megtalálhatunk és megkóstolhatunk. A spagettihez egy kagylókon (fekete, fésűs) tengeri rákokon, kalmárokon, apró polipokon, alapuló kellemesen pikáns ragut készítenek a nélkülözhetetlen paradicsommal és friss petrezselyemmel együtt. Mint sok más ételnek ennek is számos variációja létezik, a helyi receptúrának, régiónak megfelelően kerülhet még bele tintahal, garnélarák vagy sáskarák is.
Szicíliai vörös pesto, ricottás változat
Az
alábbiakban olvasható a szicíliai vörös pesto, hozzám legközelebb álló
ricottás változata, amit a benne lévő peperoncino paprika enyhén
pikánssá varázsol. Félreértés ne essék a pesto nem válik kibírhatatlanul
csípőssé - kivéve ha bőségesen adagoljuk a peperoncinót- hanem a
paprika kellemes, “gyengéden” csípős utóízt hagy a szánkban. A pestonak
ezt a variánsát paradicsomból, mandulából, bazsalikomból és sós
ricottából készítik, tésztával vagy pirítóssal fogyasztják.
Mint az olasz tésztaételek nagy többségét ez sem nehéz elkészíteni, így kezdők is nyugodtan nekiveselkedhetnek. Gorgonzolára – akár egy a hűtőben már hosszabb ideje árválkodó darabra-, tejszínre, paradicsomra, némi bazsalikomra, hagymára és természetesen tésztára lesz szükségünk a fogás elkészítéséhez.
Tonhalas, zöldborsós tészta
Melegen és hidegen is fogyasztható, ebédre vagy vacsorára, kevesebb mint harminc perc alatt elkészíthető, első látásra talán banálisnak tűnő fogás. A zöldborsó édeskés íze jól harmonizál a tonhallal, úgy is mondhatnánk megszelídíti azt. Könnyű és ízletes, az olasz nagyik és anyák egyik “vészhelyzeti” étele, hiszen egy doboz tonhal, zöldborsó és tészta mindig van otthon.
Lekvárok, dzsemek
Citromos fügelekvár
Augusztustól
egészen október végéig tart a füge szezon. Ezt az édes, aromás
gyümölcsöt nemcsak önmagában és süteményekkel fogyasztják, hanem
szalámikkal és a focacciaval is (olasz olajos lángos tészta, mely
létezik sós és édes változatban is, tartományok városok szerint
számtalan variációban).
Hagymalekvár
A lila hagymából készített lekvárt érettebb sajtokhoz - pecorino, parmeggiano, füstölt sajtok- valamint különböző natúr grillezett, serpenyőben sütött húsokhoz mint sertés, pulyka, valamint vadhúsokhoz fogyaszthatjuk, pirítósra helyezve pedig kitűnő előétel válhat belőle. A lekvárnak kellemesem édeskés íze van és az elkészítési technikának köszönhetően jellegzetes "hagyma" utóízt sem hagy maga után.
Mantovai almás mustár
Az
almás mustár Mantova gasztronómiájának egyik specialitása és úgy
tartják róla, hogy méltó párja a francia dijoni mustárnak. Az almás
mustár, amit nem egy ördöngösség elkészíteni, eredetileg egy másik
mantovai specialitás a sütőtökös tortello (a tortellinél kicsit nagyobb,
derelye szerű tészta étel) fűszerezésére használták.
Narancslekvár
A
narancslekvár, talán a legelterjedtebb lekvár a világon. A
legautentikusabb verziót kizárólag seviglai típusú narancsból készítik,
mely nyersen annyira keserű, hogy nem lehet megenni. Megfőzve, cukor
hozzáadásával viszont kitünő dzsemet eredményez.
Mártások, tészta szószok
Genovai pesto
A pesto szó hallatán Liguria
és Genova juthat eszünkbe, ahol ez a finom, bazsalikomon, olajon és
sajton alapuló hideg mártás megszületett és rövid idő alatt a világ
egyik legelterjedtebb és legismertebb tésztamártása lett.Receptjének első nyomát az 1800-as években találjuk meg, amely szinte napjainkig változatlan maradt .
Szicíliai vörös pesto, ricottás változat
Az
alábbiakban olvasható a szicíliai vörös pesto, hozzám legközelebb álló
ricottás változata, amit a benne lévő peperoncino paprika enyhén
pikánssá varázsol. Félreértés ne essék a pesto nem válik kibírhatatlanul
csípőssé - kivéve ha bőségesen adagoljuk a peperoncinót- hanem a
paprika kellemes, “gyengéden” csípős utóízt hagy a szánkban. A pestónak
ezt a variánsát paradicsomból, mandulából, bazsalikomból és sós
ricottából készítik, tésztával vagy pirítóssal fogyasztják.
Risottók
Cukkinis, garnélarákos rizottó
Ez a rizottó sajt nélkül készül, cukkini, rák, bor, húsleves, egy kevés vaj és természetesen rizs hozzáadásával. Elkészítése gyors, egyszerű – különösen ha mirelit tisztított rákot használunk-ízét a rák, cukkini, bor hármasa teszi harmonikussá.
Füstölt sajtos, sonkás rizottó
A
füstölt sajttal és sonkával vagy szalonnával készített rizottó
Olaszország Alto Adige (Bolzano) régiójának egyik specialitása, ahol a
füstöléses eljárással készített élelmiszerek nagy hagyományra tekintenek
vissza.
Rizottó sütőtökkel
A sütőtökös rizottó az egyik legtradicionálisabb észak – olaszországi azon belül is lombardiai étel. Kétség nélkül állíthatom, hogy a nem túl komplikált elkészítési mód ellenére egy igen finom, ízletes őszi- téli fogással állunk szembe.
Paradicsomos rizottó
A
paradicsomos rizottó, egyike azon rizottóknak melyet már az apróságok
is szívesen fogyasztanak, talán a paradicsom édeskés ízének
köszönhetően, mely jól harmonizál rizzsel és sajttal egyaránt. Borssal,
bazsalikommal és némi peperoncino paprikával megbolondítva a húszon
túliak számára is egy izgalmas főétel készíthető belőle.
Spárgás rizottó
A
spárgás rizottót az olasz konyha kedvelői első fogásként (meleg főétel
1) fogyasztják nagyobb étkezések alkalmával, de hétközben ebéd vagy
vacsora formájában önálló fogásként is bátran megállja a helyét. Egy jó
spárgás rizottó elkészítéséhez szükségünk van friss spárgára - lehetőség
szerint a zöldebbik fajtára - stracchino és raspadura sajtra.
Saláták
Almás rucola saláta
Az almás - sajtos rucola
salátát ízletes fogás lehet akár önálló főételként, akár előételként
vagy köretként fogyasztva. Készítésekor az almát nem hámozzuk meg, hanem
csak apró darabokra vágjuk, így keverjük hozzá a rucolához az apróra
reszelt sajttal együtt, majd megöntözzük egy finom olajos mustáros
öntettel.
Körtés, diós, narancsos madársaláta
Azt
gondolhatnánk, hogy egy friss kevert saláta elkészítése nem egy
ördöngös dolog, hiszen csak összekaszaboljuk a zöldségeket melyre az
elkészített salátaöntetet rázuttyantjuk és már ehetjük is. Azonban az
Appennini-félszigeten úgy tartják, hogy egy igazán finom salátaöntet
elkészítése, mégha az csak olajat, ecetet (vagy citromot) és sót
tartalmaz igazi művészet.
Paradicsomos babsaláta
Babsaláta:
egyszerű, tápláló és ízletes. Remekül variálható idény zöldségekkel
(gyümölcsökkel) úgy mint a paradicsommal, a hagymafélékkel, a retekkel,
a zellerrel, paprikával, cukkinivel ez utóbbiakat akár sütve, akár
grillezve is felhasználhatjuk salátánkhoz. Előre elkészíthető, alacsony
kalóriatartalmú, önálló ételként, köretként, pirítós kenyérre téve akár
előételként is fogyasztható fogás.
Rizssaláta
A
rizssaláta egy tipikus olasz nyári étel, amely rizsből, zöldségfélékből
és némi húsból áll. Könnyen elkészíthető, hideg étel, amelyet
fogyasztanak tengerparton ebéd gyanánt de megtalálhatjuk étlapokon is
hideg előételként. Számtalan variációja létezik, alább a klasszikus
verzió receptjét lehet elolvasni
Rucolás tésztasalátaRucola, paradicsom és tészta hármasa egy frissítő salátában. Ehetjük előételként vagy egy könnyű ebédként esetleg vacsoraként, otthon, kiránduláson, strandon vagy a munkahelyen. A rucola enyhén csípős ízét kellemesen kiegyensúlyozza a sajt és fenyőmag, míg a citrom frissességet kölcsönöz ennek a fogásnak.
Szicíliai narancssaláta
Aki még nem járt Szicíliában annak talán furcsa lehet, hogy a narancsot lehet sóval, olajjal, borssal és fokhagymával is enni! Pedig így van, a narancs a konvencióknak hátat fordítva, ebben a salátában azt az oldalát mutatja meg, hogy nem csak gyümölcssalátákban, desszertekben, cukorral, vagy édes aromákkal lehet fogyasztani.
Tonhalas tésztasaláta
A
tésztasalátának számos variációját fogyasztják olasz barátaink, ebéd
gyanánt, kiránduláskor, előételként vagy első fogásként (igen a mi
levesünk helyett). A tésztasaláta előnyei között emelném ki, hogy
gyorsan elkészíthető, felhasználhatjuk hozzá a kamrában, pincében,
hűtőben, fagyasztóban megbújó alapanyagok nagy részét, előre
elkészíthető, ugyanakkor egy tartalmas, melegítést nem igénylő a gyomrot
nem terhelő fogás.
Tönkölybúza saláta grillezett zöldségekkel
A
tönkölybúza saláta gyorsan elkészíthető, gabonából és grillezett
zöldségekből álló frissítő fogás, melyet az olaszok előszeretettel
fogyasztanak hidegen a tengerparton vagy egy piknik keretében, de akár
egytálételként vagy első főételként is.
Zelleres babsaláta
Egy
tavaszi- téli saláta, mely a zellernek, reteknek köszönhetően könnyű és
vitamin dús, bab tartalma ugyanakkor jelentősen képes csökkenteni
éhség érzetünket. Fogyasztható önálló ételként, vagy sültek, grillezett
sajtok mellé köretként.
Fügével töltött sertéskaraj
Egy
különleges töltelék , fehérbor, sütés alatt a konyhát betöltő illatok
és a végeredmény magáért beszél. A füge édes íze kellemes kontrasztot ,
míg a rozmaring, kakukkfű frissességet ad ennek a sültnek. Elkészítése
egyszerű, egyedül az aszalt füge megpucolása emberpróbáló feladat, de
akinek ez sikerül a végeredményben nem fog csalódni.
Egy
nagyszerű húsos-narancsos étel,igazi téli csemege. Csülökből és
karajból egyaránt készíthető, talán a csülökből készített változat egy
leheletnyivel finomabb. A húst rozmaringgal, zsályával, fokhagymával
fűszerezzük, majd narancságyra helyezzük, narancslével meglocsoljuk és
sütőben 2 óra alatt ropogósra sütjük.
Sertésszűz grillezett almával
Sertésszűz, bacon, kakukkfű és sült alma mindez egy fogásba összegyúrva. Egyszerű, finom és elronthatatlan, legalábbis én még soha nem vallottam vele kudarcot. Gyorsan elkészíthető, mégis egy kicsit ünnepi.
A sertésszüzet diónyi darabokra vágjuk, bacon szalonnával körbecsavarjuk és fokhagymás, kakukkfüves olajon megsütjük, köretként vajban sült almával kínáljuk.
Szárnyasok
Egy
egyszerű, tepsis csirkesült akár hétköznapokra akár ünnepnapokra. Nem
igényel hosszas előkészítési műveleteket, filézési tudományt, ördöngös
fogásokat. Elkészítéséhez egy kisebb csirkére, citromra, kakukkfűre,
borókabogyóra és gyömbérre lesz szükségünk, melyek kellemesen friss,
fűszeres fognak kölcsönözni a húsunknak.
Tradicionális
olasz sütési technika és a keleties ízek ötvözete ez a recept. Könnyű,
friss és ízletes, akár hétköznapi, akár ünnepi alkalmakra is
készíthetjük. Mandula nélküli változatát diétázók is bátran
fogyaszthatják.
Csirkemell citromos mártásban
A
citrom íze teszi frissé és különlegessé a sült csirkemell ízét és
mindezt úgy, hogy 30 percnél többet nem kell a konyhában töltenünk az
elkészítésével.
Az
olaszok nagyon szeretik a csirkecombot, ha lehet választaniuk a
szárazabb mellehúsa vagy a szaftos csirkecomb között a nagyobb
többségnek ez utóbbira esik a választása. Számos verzióban készítik,
sütve, grillen, párolva, az alábbi recept egy kellemesen pikáns
Szicíliai verzió.
Liguriai sült csirke olívabogyóval
A
liguriai sült csirke egy gyorsan elkészíthető, ízletes, de nem csípős,
nem pikáns szárnyas étel, melyet az olívabogyó íze tesz egyedivé.
Készíthetjük akár önálló, akár második főételként egy tartalmas
zöldségkörettel, nem fogunk csalódni benne.
Csirkemell
és spenót két hétköznapi alapanyag, melyekből némi mozzarella és bors
hozzáadásával 30-40 perc alatt kitűnő főétel varázsolható. Süthetjük
serpenyőben vagy sütőben, panírral vagy panír nélkül, ehetjük csak úgy
magában, friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel, friss salátával, padlizsántekerccsel vagy krumpli pürével, esetleg párolt rizzsel.
Ez
a recept az egyik leggyakrabban kért fogás Lazio régi hagyományokkal
büszkélkedő éttermeiben, melyet egytálételként szolgálnak fel némi
friss, ropogós kenyér és marinált paprika kíséretében.
Ez
a csirkehúsos fogás egy igazi Toszkán specialitás, de Itália más
részein is megtalálható az étlapok kínálatában. A “pollo alla
cacciatora”, melyet a vidék lakossága készített nagyobb ünnepek
alkalmával egyszerű, autentikus, szerény alapanyagokból készül.
Zöldfűszeres kéregben sült csirkemell kecskesajttal töltve
A zöldfűszeres kéregben sült csirkemell egy egyszerű és gyorsan elkészíthető húsétel, amivel sosem fogunk szégyent vallani. A zöldfűszerek friss aromája a kecskesajttal együtt különleges íz és illatharmóniát kölcsönöz a puha csirkehúsnak.
0 Megjegyzések