Almás-mandulakrémes linzertorta
Az almás - mandulakrémes linzertorta egy igazi őszi-téli csemege, akár egy finom vasárnapi ebéd részeként, akár vendégváró süteményként. A karamellizált alma ízét kellemesen hangsúlyozza a könnyű tojásos mandulakrém valamint a citromos omlós tészta.
Az almás - mandulakrémes linzertorta egy igazi őszi-téli csemege, akár egy finom vasárnapi ebéd részeként, akár vendégváró süteményként. A karamellizált alma ízét kellemesen hangsúlyozza a könnyű tojásos mandulakrém valamint a citromos omlós tészta.
Egy
dél - olaszországi édesség, mely a Capri-szigeti (Nápolyhoz közel
található sziget) csokoládés - mandulatorta egyik kifinomult változata.
Karakterét a tészta alapját képező fehér csokoládé és mandula kettőse
adja, amely rafináltan kiemeli a tésztához adott citrom ízét és illatát.
Citromkrémes linzertorta
Könnyű, ropogós vajas linzertészta, amit egy citromos – tejszínes krémmel töltünk meg. Gyümölcsök hozzáadásával (eper, málna, barack ) az alap receptet tetszés szerint tovább variálható.
Csokoládékrémmel töltött körte lepény
A
csokoládés körte lepény egyike az örök klasszikusoknak, amit
megkóstolni vagy elkészíteni is érdemes. Tésztája egy könnyed vajas
tészta amit zamatos körtével és a vele harmonizáló csokoládékrémmel
töltünk meg.
Eperkrémes linzertorta
Igazi
eperrajongóknak való édesség. Egy könnyű, ropogós linzertésztát
megtöltünk főzött eperkrémmel – epres curddal- majd a krémet beborítjuk
eperszeletekkel és megöntözzük fehércsokoládéval. Nem túl édes,
frissítő, gyümölcsös édesség forró nyári napokra, bár elkészítése némi
türelmet és kitartást igényel.
Epres tiramisu citromkrémmel
A citromkrémes epres tiramisu egy könnyű, hűsítő késő tavaszi, kora nyári édesség. A klasszikus tiramisuval ellentétben a babapiskótát nem kávéban hanem egy cukros - citromos ( amelyhez limoncellót is adhatunk) szirupban áztatjuk meg és az epret is citrommal, cukorral érleljük össze. Az eper, citrom, limoncello triumvirátusa különleges, friss ízt kölcsönöz a desszertnek.
Gratinírozott eper, mandulával
Eper vagy szamóca: édes és hűs, izgalmas és rejtélyes, apró vagy nagy szemű, roppanós vagy túlérett. Ehetjük csak úgy magában, netán vaníliakrémmel palacsintában, gombócba betöltve, tejszínhabbal tortában, krémnek vagy turmixnak, levesnek, koktélnak vagy gratinnak.
Eper vagy szamóca: édes és hűs, izgalmas és rejtélyes, apró vagy nagy szemű, roppanós vagy túlérett. Ehetjük csak úgy magában, netán vaníliakrémmel palacsintában, gombócba betöltve, tejszínhabbal tortában, krémnek vagy turmixnak, levesnek, koktélnak vagy gratinnak.
Gyümölcsös túrótorta
Egy könnyű vaníliás túrótorta, melynek tortalapját darált kekszből készítjük. Erre simítjuk a túrós – tejszínes tölteléket, majd sütjük és gyümölcsökkel díszítjük. Nem sajttorta, de egy kicsit mégis az.
Kandírozott narancshéj
A
modern kandírozás úttörői az arabok voltak. Citrusféléket és
rózsaszirmot kandíroztak melyek nem hiányozhattak az ünnepi vacsorák
asztaláról sem. Dél – Európába az arab hódítással érkeztek meg a
kandírozott gyümölcsök, melyek Olaszországban
egyrészt karácsonyi édességé váltak, másrészt több olyan híres – nem
éppen fogyókúrás - olasz desszert fő alapanyagává váltak mint a “la
cassata siciliana” vagy a cannolonak.
Körtés- túrós lepény
Egy klasszikus elronthatatlan édesség. A roppanós linzertésztába túrós, fahéjas, körtés tölteléket teszünk, amely a sütőben megsütve egy igazi bódító ínyencséggé válik. 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111
La cassata, palermói változat
Szicília szimbóluma, húsvét nincs nélküle. Eredetileg csak húsvétkor készítettek, később már az év minden szakában. Két “kulináris kultúra” a latin és az arab találkozásának az eredménye, ez a vajas linzertésztába ágyazott túrótorta, sütőben megsütve.
Feltételezések
szerint arab eredetű édesség. A legenda szerint egy arab földműves volt
az, aki először összekeverte a friss juhtúrót ( készítésének több
évszázadra visszamenő hagyománya volt Szicíliában) nádcukorral és az
édesség készítéséhez használt tálról “Quas'at-nak” nevezte el.
A
le fave dei morti egy mandulás, puha aprósütemény, amelyet számos
variációban készítenek Itáliában Mindenszentek alkalmával. A legenda
szerint november 1 és 2 között a halottak meglátogatják az élők világát,
akik hogy örömet szerezzenek elhunyt szeretteiknek eredetileg babbal
kínálták meg őket.
Mascarponés linzertorta csokoládégolyókkal
Egyszerű,
krémes és finom. A ricottás mascarponekrémet csokoládégolyókkal
bolondítjuk meg, így még ínycsiklandóbbá téve az olasz konyha
klasszikusát, a linzertortát. 111111111111111111111111111111111111111111111111
Ha
tél, akkor narancsra fel! Ez a magas c vitamin tartalmú, vidám színű,
édes gyümölcs kellemes friss ízt és illatot ad süteményeinknek is. Az
alább olvasható receptben narancsos linzertésztába töltünk egy
mandulás, narancsos krémet, melyet sütés után kandírozott naranccsal
díszítünk.
Narancstorta
A
narancstorta egy gyorsan elkészíthető kevert tészta, melynek
jellegzetes ízét a tésztájába kevert narancslé és narancshéj adja.
Üresen is kitűnő édesség, de még finomabbá válik ha megtöltjük
narancslekvárral vagy főzött narancskrémmel.
Olasz gyümölcsös kuglóf
A
ciambella a magyar kuglófhoz hasonló, könnyen elkészíthető kevert
sütemény, melyet desszertként, reggelire vagy uzsonnára is
fogyaszthatunk. Tésztája könnyű, melyet a vanília és szárított
gyümölcsök íze gazdagít.
Pastiera
A nápolyi pastiera egy hagyományos húsvéti sütemény, talán úgyis mondhatnánk, hogy Campania gasztronómiájának egyik unikuma, melyet napjainkban szerencsére az ünnepi időszakon túl is megtalálunk a cukrászdák, pékségek kínálatában.
A nápolyi pastiera egy hagyományos húsvéti sütemény, talán úgyis mondhatnánk, hogy Campania gasztronómiájának egyik unikuma, melyet napjainkban szerencsére az ünnepi időszakon túl is megtalálunk a cukrászdák, pékségek kínálatában.
Sárgabarackos flan
A flan megalkotói az ókori rómaiak voltak, akik a tojást sós és édes krémek készítésére is használni kezdték. A barackos flan egy sütőben sült puding (kanalas édesség), melyet barackkal és mandulával gazdagítunk.
Sárgabarack, könnyű rumos tortába csomagolva
Sárgabarack, karamell, egy könnyű, rumos kevert tésztával ötvözve. Amolyan gyors vagy vészhelyzeti desszert. Hamar összeállítható, sütése nem igényel komoly felügyeletet, gyümölcsös, fagylalttal és más puhább húsú gyümölcsökkel bátran variálható.
Torta caprese
A torta caprese egy tipikus nápolyi sütemény, mely capri szigetéről származik ahonnan a nevét is kapta. A liszt nélkül készült sütemény alapját mandula, csokoládé és vaj keveréke adja, mely kívül ropogós belül viszont puha, omlós marad a sütés után. Nem utolsó sorban az elkészítése sem ördöngös dolog.
Vajas linzertészta (alaptészta süteményekhez)
Vaníliás diótorta
A
diótorta egy nagyon egyszerű kevert sütemény, melynek tésztája, dión,
tojáson, vajon, kukoricakeményítőn vagy liszten alapul. A megsült tészta
könnyű és puha, nagyon jól érződik benne a dió és vanília íze. Kiváló
desszert hidegebb napokon akár önállóan fogyasztva, akár megtöltve
sárgabarack lekvárral, csokoládé vagy mascarpone krémmel.
0 Megjegyzések