Advertisement

La cassata, palermói változat

A recept neve olaszul: la cassata al forno a Palermo
La cassata al forno
Szicília szimbóluma, húsvét nincs nélküle. Eredetileg csak húsvétkor készítettek, később már az év minden szakában.   Két “kulináris kultúra”  a latin és az arab találkozásának az eredménye, ez a vajas linzertésztába ágyazott túrótorta, sütőben megsütve. 
Feltételezések szerint arab eredetű édesség. A legenda szerint egy arab földműves volt az, aki először összekeverte a friss juhtúrót ( készítésének több évszázadra visszamenő hagyománya volt Szicíliában)  nádcukorral  és az édesség készítéséhez használt tálról “Quas'at-nak” nevezte el.
A szicíliai emír udvari szakácsai (827-ben kezdődött az arab hódítás, és közel 200 évig tartott az arab uralom) tovább finomítottak a recepten és a cukrozott túrót vajas tésztába töltötték és így sütötték meg. Ezzel megszületett a “cassata al forno”, mely rövidesen elindult hódító útjára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a cassata szó már a XIV. századi szicíliai-latin szótárban is megtalálható volt.
Vannak olyan feltételezések is, mely szerint az édesség a neve a latin caseus szóból származik, melynek jelentése sajt.
A sütőben sült cassatánál sokkal jobban ismert a szicíliai cassata (la cassata siciliana), ami nem más mint az előbbinek a továbbfejlesztett változata. A normann hódítás majd a spanyol uralom alatt a vajas linzertésztát piskótára cserélték, a túró tölteléket kiegészítették, kandírozott gyümölcsökkel és csokoládéval, majd a torta egy marcipán borítást is kapott, amit szintén kandírozott gyümölcsökkel díszítettek.  

Előkészítési idő: 30 perc +1 óra + 1 nap pihentetés
Sütési idő:           60 perc 
Típus:                 édességek
Nehézségi fok:    közepes





La cassata al forno
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

A tésztához:
500 g liszt
200 g vaj
200 g nádcukor
2 egész tojás +  1 tojás sárgája
1 csomag vanília vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 csomag sütőpor
1 tojásfehérje a tészta megkenéséhez
A töltelékhez:
600 g túró (lehetőleg juhtúró)
300 g cukor
150 g étcsokoládé
kevés darált keksz vagy piskóta a szóráshoz

Elkészítése


    1. A túrót a cukorral és az apróra vágott étcsokoládéval összekeverjük, lefedjük és egy napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
    2. A sütés napján elkészítjük a tésztát: a lisztet, a cukorral, a sütőporral, a vaníliával, 1 csipet sóval és a reszelt citrom héjával összekeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojásokat és gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk, majd celofánba csomagolva legalább egy órát pihentetjük a hűtőben.
    3. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk.
    4. Az elkészített tésztát 2/3 –1/3 arányba kettéosztjuk.
    5. A nagyobbik részt kinyújtjuk és a tortaformába tesszük, úgy hogy a tészta a forma oldalát is befedje.
    6. A tésztát megszórjuk egy kevés darált keksszel, erre rásimítjuk a túrós tölteléket majd ismét megszórjuk darált keksszel.
    7. A tészta szélét óvatosan ráhajtjuk a töltelékre és vékonyan megkenjük (a tésztát!) tojásfehérjével.
    8. Kinyújtjuk a megmaradt tésztát és befedjük vele a tortát. A torta szélét ujjainkkal finoman megnyomkodjuk, hogy a két tésztarész jól összetapadjon.
    9. 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük.
    10. A tortát hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk egy tálra (így a torta alja lesz a teteje) és porcukorral megszórva tálaljuk
    11. ( a torta még finomabb lesz további 10-12 óra állás után)
    12. Egy 24-26 cm-es tortaformát kivajazunk, kibéleljük sütőpapírral (a kivajazott formába könnyebb belehelyezni a papírt). Az elkészített linzertésztát kétfelé osztjuk 80-20 % arányban. A nagyobbik részt kinyújtjuk és a tortaformába tesszük, finoman belenyomkodjuk, a kilógó széleket levágjuk.
La cassata al forno


Felhasznált források:http://www.palermoweb.net/cassata-alla-siciliana/
http://www.ricettedisicilia.altervista.org/cassata.html


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések