Advertisement

Kandírozott narancshéj

A recept neve olaszul: scorze di arance candite
scorze di arance candite
A cukorral (méz, pálmaszirup) történő tartósítás technikáját már az ókori Kína, Mezopotámia és Róma lakói is ismerték ez utóbbiak  például halat áztatták mézbe és tartósították ily módon.
A modern kandírozás úttörői azonban az arabok voltak. Citrusféléket és rózsaszirmot kandíroztak melyek nem hiányozhattak az ünnepi vacsorák asztaláról sem.   Dél – Európába az arab hódítással érkeztek meg a kandírozott gyümölcsök és már a 16. századi írásos források is említést tesznek a használatukról. Ekkor a kandírozott gyümölcsök készítéséhez a mézen kívül még olyan fűszereket is használtak mint vanília, fahéj, stb.
A kandírozott citrusfélék Olaszországban egyrészt karácsonyi édességé váltak, másrészt  több olyan híres – nem éppen fogyókúrás - olasz desszert fő alapanyagává váltak mint a “la cassata siciliana” vagy a cannolonak.

Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő:           7 nap, de ebből a tényleges munkaidő 1 óra
Típus:                 édesség
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók:

10 db narancs (bio) héja (a fehér rész is!)
400 g víz
800 g cukor

Elkészítése (tradicionális technika) 

  1. A narancsokat megmossuk, megtöröljük, majd héjukat a fehér résszel együtt  legalább 1 cm-es csíkokban egy hámozókés segítségével levágjuk a narancsokról.
  2. A narancshéjat annyi vízbe rakjuk amennyi ellepi és három napig állni hagyjuk. A narancsok vizét naponta legalább 3-4 alkalommal cseréljük.
  3. A negyedik napon 400 g vízből és 800 g cukorból cukorszirupot készítünk. A narancshéjat a cukorszirupba rakjuk, felforraljuk és 2-3 percig hagyjuk rotyogni.
  4. A narancshéjakat kivesszük a szirupból ( a szirupot megtartjuk mert a következő napokon is ezt használjuk) és egy tálra téve 24 órát pihentetjük.
  5. A következő nap a narancsok héját ismét a cukorszirupba rakjuk, felforraljuk és 2-3 percnyi forrás után leszűrve 24 órát pihentetjük.
  6. A következő két napon megismételjük a fenti (5 pont) műveletét.
  7. Befejezés:
    A, Az utolsó napon a cukorszirupból kivett narancshéjat sütőfóliára rakjuk, lecsepegtetjük majd kristálycukorban megforgatjuk
    .
    B, Gőzfürdőn felolvasztunk 1 tábla jó minőségű csokoládét, a narancshéjakat belemártjuk, majd hagyjuk megszáradni.
scorze di arance candite

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések