Advertisement

Citrom parfé (fagyasztott édesség)

Semifreddo al limone

 
Hűsítő, könnyű, nyári kanalas édesség a parfé. A tojásból, tejszínből és cukorból készülő alapnak a citrommal adunk egy kellemes savanykás ízt. Gyorsan elkészíthető, citrusfélékkel és bogyós gyümölcsökkel is jól variálható desszert.
 
Tejszínből, tojásból készülő fagyasztott kanalas édesség, eper öntettel.

Egy kis parfé történet

 A semifreddo, azaz a parfé a fagylalt őse. Kísérletező kedvű cukrászok alkották meg a XVII. században. Eredetileg a nemesi udvarok kedvelt desszertje volt, de fokozatosan elterjedt a félszigeten. Azt, hogy milyen volt az eredeti desszert nem tudjuk, de a ma ismert változatok alap összetevője a tojás, a cukor és a tejszínhab, amihez például gyümölcsöt, csokoládét, vagy kávét adnak. Az elkészített keveréket lefagyasztják és félhidegen fogyasztják.


Előkészítési idő: 30 perc
Fagyasztás: 4 óra
Típus: kanalas édességek
Nehézségi fok könnyű


Hozzávalók 6 személyre


Parfé
250 g tejszín
4 db tojás  
90 g cukor
1 citrom

Eper öntet
300  g eper
1/2 citrom
2 evőkanál cukor
      
   
 

Elkészítés


      1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat 70 g cukorral habosra kavarjuk. Nagyjából 5 percre lesz szükség ahhoz, hogy a tojássárgából és cukorból egy világossárga, habos krémet keverjünk.
      2. A tojáskrémhez hozzáadjuk egy citrom reszelt héját és jól összedolgozzuk.
      3. A tojásfehérjéhez két-három csepp citromlevet és 20 g cukrot adunk, majd kemény habbá verjük.
      4. Felverjük a tejszínhabot.
      5. A tojáskrémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét és a tejszínt. Legjobb ehhez egy konyhai spatulát használni. Ha a krémet alulról felfele keverjük, akkor nem törjük össze és megőrizzük a levegősségét.
      6. A parfét egy tálba öntjük, elsimítjuk a tetejét, majd legalább 4 órára mélyhűtőbe rakjuk.
      7. Elkészítjük az öntetet.
      8. Az epret megmossuk, apró darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével és 5-10 percig állni hagyjuk. Egy lábosba 2 evőkanál cukrot teszünk, hozzáadjuk az epret és lassú tűzön 10-15 percig főzzük.
      9. A parfét tálalás előtt 15 perccel korábban kivesszük a mélyhűtőből. Miután egy kicsit felengedett kockákra vágjuk. Egy pohár vagy tányér aljára eper öntet teszünk, ráteszünk két-három kocka parfét, majd a tetejére ismét eper öntetet teszünk.

Tipp

Aki kedveli, díszítheti a parfét felvert tejszínhabbal, apróra morzsolt habcsókkal, durvára vágott pisztáciával  vagy reszelt csokival is.   


Citromos parfé

 

    Megjegyzés küldése

    0 Megjegyzések