Eperkrémes linzertorta

Íz és Itália | 6/10/2014 | |
A recept neve olaszul: crostata con curd di fragole
Curd di fragole
Igazi eperrajongóknak való édesség. Egy könnyű, ropogós linzertésztát megtöltünk főzött eperkrémmel – epres curddal- majd a krémet beborítjuk eperszeletekkel és megöntözzük fehér csokoládéval. Nem túl édes, frissítő, gyümölcsös édesség forró nyári napokra, bár elkészítése némi türelmet és kitartást igényel.
 
A gyümölcsös curd vagy a talán jobban ismert citrom curd (lemon curd, lemon cheese) egy angolszász eredetű, főzött gyümölcsös krém. A curd nagy mennyiségű gyümölcsöt vagy gyümölcslevet tartalmaz ennek köszönhetően íze intenzíven gyümölcsös marad, emellett kis mennyiségben vajat és tojást, cukrot valamint sűrítése kukoricakeményítőt tartalmaz. Ez az édesség egy 1844-ben kiadott szakácskönyvben bukkan fel először ezen a néven ( Lady Charlotte Campbell Bury: The Lady’s Own Cookery Book), bár  az 1844-es változat a maitól még jelentősen különbözött. Ez  még egy citrommal savanyított tejes krém vagy sajt volt volt (tejalvadékot elválasztották a savótól, így készítve egy citromos sajtot vagy túrót). Ha további kutatást végzünk régi receptgyűjteményekben a curdot általában citromos sajtként találjuk meg, melyet  sajttorta  vagy inkább egyfajta citromos túrós sütemény készítéséhez használtak.

A curdot sok mindenre lehet használni, mint  például sütemények, torták, piték, palacsinták, muffinok megtöltésére, de nagyon finom  egyszerűen csak egy forró pirítósra kenve is.  A XIX. – XX. századi Angliában a curdot pirítóssal vagy pogácsával fogyasztották az öt órai tea a citromos változatával készített pite, habcsókkal kiegészítve (lemon meringue pie) pedig az  Egyesült Államok és  nagy Britannia egyik közkedvelt kedvelt édességévé vált.

A curd Olaszországban is elterjedt mint desszert, torták, joghurtok, desszertek ízesítésére, töltésére használják, önállóan más krémekkel ellentétben nem fogyasztják.
Curd_di_fragole

Előkészítési idő:

30 perc
Főzési idő:           60 perc + 3 óra pihentetés
Típus:                 édességek
Nehézségi fok:     közepes

Hozzávalók 22-26 cm-es tortaformához:

A linzertésztához
200 g liszt
130 g vaj
120 g cukor
1 tojás
1 csipet só

Az eper curdhoz
300 g érett eper
150 g cukor
50 ml víz
80 g vaj
2 tojás
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 citrom reszelt héja

A dekorációhoz
300 g eper
50 g fehér csokoládé

Elkészítése

  1. A vajas linzertészta alapanyagaiból tésztát gyúrunk (az elkészítés lépései itt találhatók).
  2. A tésztát legalább egy órán keresztül (de jobb ha egy éjszakán át) a hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk és egy 26 cm-es kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába helyezzük.
  3. A tésztát megszurkáljuk villával, majd befedjük sütőpapírral, melyre szárazbabot teszünk (500-700 g) és 190 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
  4. A tésztát kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a babot a sütőpapírral együtt, majd a sütőbe visszatéve további 5-8 percig sütjük.  Az elkészült, halvány sárga tésztát kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  5. Míg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. 300 g epret megmosunk, eltávolítjuk a zöld szárát, apró kockára vágjuk és egy edénybe helyezzük.
  6. Az eperhez hozzákeverjük a cukrot, a citrom reszelt héját a vizet és lassú tűzön 30-40 perc alatt lekvár állagúvá főzzük. Amikor az eper darabok szinte már elolvadtak, hozzákeverjük a vajat, majd a tojást és további 4-5 percig főzzük.
  7. Hozzákeverjük a 2-3 evőkanál vízben feloldott kukoricakeményítőt és addig főzzük, amíg egy sűrű krémet nem kapunk (5-8 perc).
  8. Az elkészült krémet hagyjuk kihűlni, majd a vajas linzertésztára kenjük és a tortát celofánnal lefedve 2-3 órára a hűtőbe tesszük.
  9. A maradék epret megmossuk, megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük, a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk.
  10. A tortát kivesszük a hűtőből, ráhelyezzük az eperszeleteket, majd a fehér csokoládét vékonyan a tortára csorgatjuk és már szeleteljük is.
    Curd di fragole
    Kiegészítés:
    A fentiek szerint elkészített curd nem eredményez egy “beton” kemény krémet, mint ahogy  a szelet fotón látszik. Sűrűsége inkább a tejfelhez, vagy krémtúrókhoz hasonlítható ennek következtében a torta szeletelésekor előfordulhat, hogy a krém kissé lecsorog a tésztáról. Aki sűrűbb, jobban megálló krémet szeretne annak a kukoricakeményítő mennyiségét kell 1-2 evőkanállal megemelnie.
    Felhasznált források

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése