A recept neve olaszul: pesto alla calabrese
Pesto alla calabrese Dél-Itália minden ízével, hangulatával és harmóniájával. Magában hordozza a kaliforniai paprika édességét, a ricotta lágyságat és a peperoncino paprika pikáns, enyhén csípős ízét. Ez utóbbi akár el is hagyható a receptből, ha gyerekeknek készítjük vagy ha magunk sem rajongunk a pikáns ízekért. Elkészítése gyors, kiválóan használható fusilli, penne vagy csavart trofie tészták ízesítésére, de fogyaszthatjuk akár egy szelet friss vagy pirított kenyérrel is.
Előkészítési idő: | 15 perc |
Főzési idő: | 30 perc + a tészta főzési ideje |
Típus: | pestók, mártások, tészta ételek |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
A pestóhoz
8-10 db koktélparadicsom
6 db friss bazsalikomlevél
150 g ricotta
1/2 fej hagyma
1 kávéskanál oregánó
20 g olívaolaj
1/2 kávéskanál cukor
3 kávéskanál reszelt parmezán
1 db piros kaliforniai paprika
peperoncino paprika
só ízlés szerint
3 kávéskanál reszelt parmezán
1 db piros kaliforniai paprika
peperoncino paprika
só ízlés szerint
A tésztához
320 g fusilli, penne vagy csavart trofie
- A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk majd az olívaolajon üvegesre pirítjuk.
- Az üvegesre pirított hagymához hozzáadjuk a megmosott és félbe / negyedbe vágott paradicsomokat, sózzuk, hozzákeverjük a cukrot majd 6-8 percig lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük.
- A peperoncino paprikát apróra vágjuk (ha szárított törjük) és a paradicsomos-hagymás alaphoz adjuk, majd további 6-8 percig főzzük.
- A kaliforniai paprikát megmossuk, félbe vágjuk, a magokat és a paprika vastag ereit eltávolítjuk majd vékony csíkokra szeleteljük.
- Amikor a paradicsomos – hagymás mártás már kezd homogénné válni hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, oregánót valamint a kaliforniai paprikát és lassú tűzön további 10-12 percig főzzük (amíg a paprika meg nem puhul).
- Az elkészült mártás alapot egy turmix vagy egy botmixer segítségével alacsony fordulatszámon összemixeljük (túl magas fordulatszám esetén a mártás könnyen túl folyékonnyá válhat). A pestóhoz hozzáadjuk a ricottát, a parmezánt és egy fakanál vagy a mixerünk segítségével (alacsony fordulatszámon) simára kavarjuk.
- (Ha bármilyen ok folytán a kapott pesto túl folyékony lenne, akkor egy serpenyőben lassú tűzön, folyamatosan kavargatva rotyogtatjuk addig amíg a fölösleges víz el nem fő. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.)
- Az elkészült pestót 10- 30 percig pihenni hagyjuk.
- Befejezés: a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
0 Megjegyzések