Torta caprese

Íz és Itália | 10/09/2013 | |
A recept neve olaszul: torta caprese

dél-olasz édesség
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő:           60- 70 perc
Típus:                 édességek
Nehézségi fok:    könnyű

A torta caprese egy  nápolyi sütemény, mely a nevét adó capri szigetéről származik.
Eredetére vonatkozólag számos egymásnak ellentmondásos verzió van. A hagyomány szerint ez az édesség egy Capri szigeti cukrászműhelyben született az 1920-as években, ahol a cukrász - Carmine di Fiore - elfelejtett lisztet tenni abba a mandulás süteménybe amit néhány turista (vagy más feltételezés szerint néhány amerikai gengszter) rendelt. A tévedés eredménye egy ínycsiklandó, könnyű, ropogós torta lett mely rövid idő alatt meghódította az egész világot.
A liszt nélkül készült sütemény alapját mandula, csokoládé és vaj keveréke adja, mely kívül ropogós belül viszont puha, omlós marad a sütés után.  Nem utolsó sorban az elkészítése sem ördöngös dolog.
Hozzávalók egy 27 cm-es tortaformához:

250 g vaj
200 g cukor
300 g tisztított, hámozott, darált mandula
250 g étcsokoládé
5 tojás
1 kávéskanál sütőpor
1,5 kupica likőr (ízlésünknek megfelelően: ánizs, citrom, rum, dió, stb.)
1 csipet só

Elkészítése

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és addig keverjük míg homogén masszát nem kapunk. 
  3. Ekkor hozzákeverjük a darált mandulát, a sütőport, a sót, a gőzfürdőn felolvasztott, langyos csokoládét, és a likőrt. Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk. 
  4. Keményre verjük a tojásfehérjét és gyengéd mozdulatokkal a mandulás tésztába forgatjuk. 
  5. Egy 27 cm-es lapos torta vagy piteformát kivajazunk, kilisztezünk (vagy sütőpapírral kibélelünk), beleöntjük és elsimítjuk a tésztát, majd 180 fokos sütőben 60-70 perc alatt hőkeverés nélkül készre sütjük. 
  6. Sütés után, a tortát kiemeljük a formából, tányérra helyezzük és hagyjuk kihűlni. 
  7. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.

dél-olasz édesség

Felhasznált irodalom:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése