Advertisement

Sárgabarack, könnyű rumos tortába csomagolva

A recept neve olaszul: torta morbida al rum
Karamellel borított sárgabarack, kevert tészta alapon. Nyári sütemény.
Sárgabarack, karamell, egy könnyű, rumos kevert tésztával ötvözve. Amolyan gyors vagy vészhelyzeti desszert. Hamar összeállítható, sütése nem igényel komoly felügyeletet, gyümölcsös, fagylalttal és más puhább húsú gyümölcsökkel bátran variálható.

Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő:           45
Típus:                  torták, édességek, kevert sütemények
Nehézségi fok:     közepes
 
Hozzávalók egy 22-24 cm-es tortaformához:


180 g liszt
500 g sárgabarack (őszibarackkal vagy szilvával is helyettesíthetjük)
100 g nádcukor (vagy kristálycukor)
200 g vaj
3 tojás
180 g kristálycukor
1 csomag sütőpor
2-3 evőkanál rum



Elkészítése



  1. A nádcukrot két evőkanál vízzel elkeverve egy serpenyőbe rakjuk és  keverés nélkül, közepes tűzön addig főzzük, míg világos barna színű karamellt nem kapunk. (A cukrot, az olvadó cukrot a serpenyő enyhe forgatásával, mozgatásával tudjuk egyenletesen eloszlatni. Ha mégis szükségünk lenne némi keverő szerszámra szilikonos kanalat, spatulát használjunk.)
  2. 20 g vajjal kivajazunk egy 22-24 cm-es tortaformát, melybe beleöntjük az elkészített karamellt. Figyeljünk arra, hogy a karamell az egész tortaforma alján szétterüljön.
  3. A sárgabarackot megmossuk, kettévágjuk, magjukat eltávolítjuk és vágott felükkel lefelé a tortaformába helyezzük. Ha kedveljük megszórhatjuk durvára vágott pisztáciával vagy mandulával is.
  4. A vajat vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni (folyékony maradjon).
  5. Egy tálban a tojásokat habosra keverjük (10 –15 perc) a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a vajat, a rumot és a csipet sót.
  6. A tésztát a sárgabarackokra öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Amikor a torta közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta, a tortát kivesszük a sütőből és azonnal kiborítjuk. A tortát hidegen (kihűtve) szervírozzuk. Nyáridőben akár egy nagy gombóc vaníliás vagy tejszínes fagyit is kínálhatunk mellé.
Egy szelet sütemény: az érett ságabarackra karamell és egy könnyű piskótaszerű keverttészta kerül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések