Advertisement

Citromkrémes linzertorta

Crostata con crema al limone
Crostata con crema al limone

 

Egyik kedvencem a linzertorta, azaz a crostata. Nemcsak gyorsan elkészíthető, hanem  ízlésünknek megfelelően könnyen variálható. Szinte bármivel megtölthető a lekvártól, a könnyű krémeken keresztül a gyümölcsökig. A következőkben egy könnyű citromkrémmel megtöltött verziót mutatok be.

Hozzávalók

A tésztához
200 gramm liszt
1 tojás
100 gramm cukor
100 gramm vaj
1 citrom reszelt héja
1 csipetnyi só
  
A krémhez
5 dl tejszín vagy tej    
4 tojás
150 gramm cukor
80 gramm liszt
1/2 rúd vanília
1 –2 citrom

 

Elkészítése

    1. Először a tésztát készítjük el. A lisztet a cukorral, a citrom reszelt héjával, a sóval és tojással egy tálba tesszük, kézzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat. A tésztát 3-4 percig gyúrjuk, addig amíg homogén, egyöntetű tésztát nem kapunk.
    2. A tálat letakarjuk, és 30-40 percre hűtőbe rakjuk.
    3. Egy közepes, 22-25 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a kinyújtott tésztát. A tészta tetejét villával megszurkáljuk, majd alufóliával vagy sütőpapírral letakarjuk és erre 70-80 dkg lencsét vagy szárazbabot teszünk. Ez azt a célt szolgálja, hogy a tészta tömör maradjon és ne emelkedjen meg nagyon. A tésztát 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg a tészta széle rózsaszínes árnyalatúvá nem válik. Ehhez 20-25 percre lesz szükségünk.
    4. Míg a tészta sül elkészítjük a krémet. A tejszínt a vaníliával és a cukor felével egy edénybe helyezzük, majd forráspontig melegítjük. Időnként keverjük meg a tejszínt, nehogy lekapjon.
    5. Egy nagyobb edénybe tesszük a tojássárgáját, egy habüstbe a fehérjét. A sárgájához hozzáadjuk a lisztet és habverővel simára keverjük, majd hozzákeverjük a citrom reszelt héját és levét is. Ezt követően a még nem forró tejszínből egy deciliternyit is hozzákeverünk a krémhez, majd félre tesszük.
    6. A fehérjékből a maradék cukorral kemény habot verünk.
    7. A tojáskrémhez hozzáöntjük a felforrt tejszínt, majd az egészet állandó kevergetés mellett addig főzzük amíg besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről és belekeverjük a kész habot.
    8. A félig megsütött tésztáról vegyük le a sütőpapírt és a nehezékként használt babot, majd öntsük rá a krémet.  H a van maradék vajas tésztánk akár rácsokat is készíthetünk a tetejére.
    9. A linzertortát 180 fokon 20-25 percig megsütjük.
    10. A kihűlt süteményt 2-3 órára hűtőszekrénybe rakjuk, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Tipplemon-ge2db89d7a_1920

  1. A torta tetejét karamellel vagy friss gyümölcsökkel, például őszibarackkal, eperre, málnával vagy áfonyával is gazdagíthatjuk.
  2. Aki az erőteljesebb citromos ízt szereti, az a tojáskrémhez  két citrom reszelt héját és levét adja (5. pont).

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések