Citromkrémes linzertorta

Íz és Itália | 6/15/2012 |
Olasz neve: crostata con crema al limone
Citromkrémes linzertortaEgyik kedvenc tortaféleségem (crostata), amit gyorsan el lehet készíteni, ugyanakkor könnyű, ízletes és gyümölcsökkel az alap receptet tetszés szerint tovább variálható.

Hozzávalók

a tésztához
200 gramm liszt
1 tojás
100 gramm cukor
100 gramm vaj
1 citrom reszelt héja
1 csipetnyi só

a krémhez
5 dl tejszín (vagy tej)
4 tojás
150 gramm cukor
80 gramm liszt
1/2 rúd vanília
1 citrom
 

Elkészítése

  1. Először elkészítjük a tésztát. Ehhez a lisztet a cukorral a citrom reszelt héjával a sóval és tojással egy tálba tesszük, kézzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat és a tésztát 3-4 percig tovább gyúrjuk, amíg homogén, egyöntetű tésztát nem kapunk.
  2. A tálat letakarjuk, és 30-40 percre hűtőbe rakjuk.
  3. Olasz gasztrokultúra: az alapanyagokEgy közepes tortaformát (22-25 cm átmérőjű) kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a kinyújtott vajas tésztát. A tészta tetejét villával megszurkáljuk, majd alufóliával vagy sütőpapírral letakarjuk és erre 70-80 dkg lencsét vagy szárazbabot teszünk. Ez azt a célt szolgálja, hogy a tészta tömör maradjon és ne emelkedjen nagyon meg. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 percig sütjük, amíg a tészta széle rózsaszínes árnyalatúvá nem válik.
  4. Míg a tészta sül elkészítjük a krémet. A tejszínt a vaníliával, a cukor felével feltesszük főni, időnként megkeverjük.
  5. Egy nagyobb edénybe tesszük a tojás sárgáját, egy habüstbe a fehérjét. A sárgájához hozzáadjuk a lisztet és habverővel egész simára keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, majd a még nem forró tejszínből egy decilitert hozzáadva tovább keverjük, majd félre tesszük. (aki az erőteljesebb citromos ízt szereti, nyugodtan tegyen bele két citromot)
  6. A  fehérjékből a maradék cukorral kemény habot verünk.
  7. Amikor a tejszín felforrt, a helyébe a tojáskrémet tesszük, hirtelen hozzáöntjük a tejszínt és állandó keveréssel addig főzzük amíg be nem sűrűsödik, ekkor levesszük a tűzről és belekeverjük a kész habot.
  8. A már elkészített,  félig megsütött tésztából vegyük ki a sütőpapírt és a babot / lencsét,
    tegyük a krémet a helyébe (ha van maradék vajas tésztánk akár rácsokat is készíthetünk a tetejére), és 180 fokon további 20-25 percig folytassuk a sütést.
  9. Ekkor a tortánk már mondhatni készen is van. Amikor a torta kihűlt, díszitsük a tetejét  ízlés szerint  karamellel vagy friss gyümölcsökkel (őszibarack, eper, málna, áfonya) és rakjuk 2-3 órára hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése