Marmellata di arance amare
Férjem egyik barátja jó néhány hónapja meghívott bennünket magához vacsorázni, ahol az étkezés fénypontja egy házi készítésű narancslekvár volt, amit parmezán és pecorino sajtokkal ettünk.
![Narancslekvár Toszkán gasztronómia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUQsJWteiobCI16_28S21kbrWneBDxaoAWZui07DdOFqVC-uRtEXyKtNfNL-53UkFxeOP_vc-9MDf03IvDsH5cV1tpvhRpQ9YSybv2BEetSNIHCme_DQxxvDfbmUHKQ4gNTAzC1TMwCHg/s1600/Narancslekvar2.jpg)
Több receptet kipróbáltam, módosítottam a saját ízlésem szerint. Magunkat nem kímélve mindegyiket megkóstoltuk és így született meg az alábbi bevált recept.
Előkészítési idő: | 40 perc |
Főzési idő: | 2 óra 45 perc |
Típus: | lekvárok |
Nehézségi fok: | közepes |
Hozzávalók 3-4 üveg dzsemhez
1 kg narancs, eredetileg siviglia (sevilla) típusú, amit január - február hónapban lehet beszerezni, de nyugodtan használhatunk bármilyen narancsot.
1 citrom
1,5 kg cukor
Az elkészítés menete
- Mossuk meg alaposan a narancsokat és a citromot, a viaszos réteg távolítsuk el a gyümölcs héjáról. Hámozzuk meg vékonyan a gyümölcsöket és a héját csíkozzuk vagy kockázzuk fel vékonyan. Tegyük a narancs és a citromhéjat egy lábosba, öntsük fel vízzel.
- A narancsokat és a citromot vágjuk félbe, facsarjuk ki, levüket öntsük a lábosba.
- A narancs megmaradt fehér héját csíkozzuk fel nagyobb darabokra és tegyük egy textil zacskóba (én textil pelenkát, vagy textil zsebkendőt szoktam erre a célra használni) adjuk hozzá a narancsok magját, valamint a narancsfacsarón maradt gyümölcshús darabokat. A zacskót kössük össze és egy fakanálra felfüggesztve tegyük a lábasba (így a végén könnyebb lesz kivenni).
- Lassú tűzön rotyogtassuk a lekvárt 2 óra hosszat, majd vegyük ki belőle a textil zacskót, amit egy fakanál segítségével ki is nyomkodhatunk.
- Adjuk a lekvárhoz a cukrot és főzzük további 45 percig, addig amíg a lekvár teteje bőrösödni nem kezd.
- Tegyük a lekvárt üvegbe, majd fejre állítva száraz dunsztba 1 napra.
- Mivel a lekvár nem tartalmaz semmilyen tartósító szert, 6-8 hónapon belül célszerű elfogyasztani.
Igaz-e vagy sem....
Eredetileg ezt az ízletes sevillai narancsot szülőhazájában sem gyümölcsként, sem dzsemként nem fogyasztották, hanem hagyták hogy lepotyogjon a földre és ott tönkremenjen.
2 Megjegyzések
Hello,
VálaszTörlésNagyon jól néz ki,meg fogom csinálni.
Nem lesz keserű a fehér részektől?
Szép napot : Sanyooo
Szia,
VálaszTörlésez a "keserű" azaz amaro változat, így a lekvárnak van egy kesernyés utóíze. Ha ezt nem szereted, akkor két technikát tudok ajánlani, amivel ezt az utóízt el lehet venni:
1, A narancsok héján villával vagy hústűvel lyukakat fúrunk 25-30 darabot, edénybe helyezzük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje őket. A narancsokat 3 napig hagyjuk vízben állni, a vizet reggel és este cseréljük. Utána a lekvár készítése megegyezik a fentiekkel.
2, A narancsokat "narancshámozóval" ennek hiányában egy egyszerű krumplihámozóval megtisztítjuk. Ezek csak a narancs sárga héját fogják eltávolítani. A sárga héjat vékonyan felcsíkozzuk és egy-két percig forrásban lévő vízben főzzük. Ez kioldja a kesernyés olajat. Ha nagyon érett a narancs érdemes előbb félbevágni és kicsavarni, és csak utána meghámozni. Ennél a második technikánál, a narancs fehér héját nem használjuk fel!
Szép hetet, Edit: