Advertisement

Narancslekvár

A recept olasz neve: marmellata di arance amare
Férjem egyik barátja jó néhány hónapja meghívott bennünket magához vacsorázni, ahol az étkezés  fénypontja egy házi készítésű narancslekvár volt, amit parmezán és pecorino sajtokkal ettünk meg.
Toszkán gasztronómiaAz édes - sós ízek együttesen számomra mindig egyfajta harmóniát, kiegészítést jelentenek, szívesen próbálkozom az ilyen kombinációkkal a konyhában.  Így nem sokáig haboztam elkezdtem receptek után kotorászni. Megnéztem a még századelőről származó családi kézi írású recept gyűjteményt, valamint modern nő lévén az internet fegyverét is bevetettem. Oldalbordám még mosolygott is, és azt mondta, hogy én az a háziasszony vagyok, akinek a konyhában is szüksége van egy számítógépre, hogy a recepteket böngészhesse a szükséges nyersanyagokat kiszámolja. (Valószínűleg igaza van, de most még beérem annyival, hogy rohangászok a nappali és a konyha között, a "mozgásra szükség van" jelszóval felszerelkezve.)
Több receptet kipróbáltam, módosítottam a saját ízlésem szerint. Magunkat nem kímélve mindegyiket megkóstoltuk  és így született meg az alábbi bevált recept.
Előkészítési idő: 40 perc
Főzési idő:           2 óra 45 perc
Típus:                 lekvárok
Nehézségi fok: közepes
Olasz gasztronómia
Hozzávalók 3-4 üveg dzsemhez

1 kg narancs, eredetileg siviglia (sevilla) típusú, amit január - február hónapban lehet beszerezni, de nyugodtan használhatunk bármilyen egyéb narancs típust.
1 citrom
1,5 kg cukor
1,5 liter víz


Az elkészítés menete

 1. Mossuk meg alaposan a narancsokat és a citromot, úgy hogy a viaszos réteg lejöjjön a gyümölcs héjáról. Hámozzuk meg vékonyan a gyümölcsöket és a  héját csíkozzuk vagy kockázzuk fel vékonyan. Tegyük a narancs és a citrom héjat egy lábosba, öntsük fel vízzel.
 2. A narancsokat és a citromot vágjuk félbe,facsarjuk ki, levüket öntsük a lábosba.
 3. A narancs megmaradt fehér héját csíkozzuk fel nagyobb darabokra és tegyük egy textil zacskóba (én textil pelenkát, vagy textil zsebkendőt szoktam erre a célra használni) adjuk hozzá a narancsok magját valamint a narancsfacsarón maradt gyümölcshús darabokat. A zacskót kössük össze és egy fakanálra felfüggesztve tegyük a lábasba (így a végén könnyebb lesz kivenni).
 4. Lassú tűzön rotyogtassuk a lekvárt 2 óra hosszat, majd vegyük ki belőle a textil zacskót, amit egy fakanál segítségével ki is nyomkodhatunk.
 5. Adjuk a lekvárhoz a cukrot és főzzük további 45 percig, addig amíg a lekvár teteje bőrösödni nem kezd.
 6. Tegyük a lekvárt üvegbe, majd fejre állítva száraz dunsztba 1 napra.
 7. Mivel a lekvár nem tartalmaz semmilyen tartósító szert, 6-8 hónapon belül célszerű elfogyasztani.


Igaz-e vagy sem....

Eredetileg ezt az ízletes  sevillai narancsot szülőhazájában sem gyümölcsként, sem dzsemként nem fogyasztották, hanem hagyták hogy lepotyogjon a földre és ott tönkremenjen.

Megjegyzés küldése

2 Megjegyzések

 1. Hello,
  Nagyon jól néz ki,meg fogom csinálni.
  Nem lesz keserű a fehér részektől?
  Szép napot : Sanyooo

  VálaszTörlés
 2. Szia,
  ez a "keserű" azaz amaro változat, így a lekvárnak van egy kesernyés utóíze. Ha ezt nem szereted, akkor két technikát tudok ajánlani, amivel ezt az utóízt el lehet venni:
  1, A narancsok héján villával vagy hústűvel lyukakat fúrunk 25-30 darabot, edénybe helyezzük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje őket. A narancsokat 3 napig hagyjuk vízben állni, a vizet reggel és este cseréljük. Utána a lekvár készítése megegyezik a fentiekkel.
  2, A narancsokat "narancshámozóval" ennek hiányában egy egyszerű krumplihámozóval megtisztítjuk. Ezek csak a narancs sárga héját fogják eltávolítani. A sárga héjat vékonyan felcsíkozzuk és egy-két percig forrásban lévő vízben főzzük. Ez kioldja a kesernyés olajat. Ha nagyon érett a narancs érdemes előbb félbevágni és kicsavarni, és csak utána meghámozni. Ennél a második technikánál, a narancs fehér héját nem használjuk fel!
  Szép hetet, Edit:

  VálaszTörlés