Halak / tenger gyümölcsei

Íz és Itália | 9/26/2014 |
Insalata con gamberi2Aki nyáron egy frissítő salátára vágyik ebédként vagy vacsoraként, vagy grill partiját szeretné feldobni valami izgalmassal, annak javaslom elkészítésre ezt az ananászos ráksalátát. A recept az alap friss vegyes salátát bolondítja meg egy némi ananásszal, rákkal és egy kevés peperoncino paprikával.


Branzino (tengeri süllő) provanszi módra
branzino_0323Könnyen elkészíthető, sütőben sült tengeri hal, melynek  jellegzetes aromáját olyan a zöldfűszerek adják mint kakukkfű, zsálya, fokhagyma, snidling, rozmaring és oregánó. A recept eredetileg francia, de Olaszországban is előszeretettel készítik.


 
Branzino (tengeri süllő) rozmaringos sült burgonyával
Branzino receptekEgy jellegzetes mediterrán recept: hal, burgonya, rozmaringgal, zsályával, babérlevéllel és a nélkülözhetetlen olívaolajjal megbolondítva. Nem csípős, nem pikáns, hanem illatos, ropogós és finom. A branzino könnyen szálkátlanítható, nem zsíros, nem túlzóan “hal ízű” hal, melyet a gyerekek is könnyen megkedvelnek.

Branzino (tengeri süllő) sókemencében sütve Branzino receptek
Könnyen elkészíthető tengeri halétel, melyben a halat felvert tojásfehérjével elkevert fűszerezett tengeri sóval borítjuk be, majd megsütjük.

Calamarata
Tészták, tenger gyümölcseiA calamarata egy  nápolyi tészta étel. A fogás elkészítésekor a kalmárhúst egy enyhén pikáns paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik össze melynek formája gyűrűre, azaz a felszeletelt kalmárhúsra emlékeztet.

Farfalle, fekete kagyló és pesto
Pesto receptekA genovai pesto felhasználásának egy lehetősége amikor a pestós tésztát kagylóval dúsítjuk. Az eredmény egy friss, kellemesen csípős, laktató, de nem elnehezítő fogás, melyet kagyló tisztítást leszámítva, rendkívül gyorsan elkészíthetünk.


Fóliában sült tengeri durbincs
dentice al forno
A durbincs szeleteket rozmaringgal, fokhagymával és burgonyával együtt alu- vagy sütőfóliában sütjük meg, némi fehérbor és olívaolaj társaságában. A sütési technikának köszönhetően a hal és a vele sült zöldségek egyaránt szaftosak és aromásak maradnak.



Grillezett lazac petrezselyem öntettel
Grillezett lazac A grillezett lazac (bármilyen kevésbé szálkás tengeri halból pl.: merluzzo elkészíthető ez az étel) minden évszakban ideális fogás akár egy könnyű vacsorának ebédnek akár egy informálisabb vacsora esetén meleg előételnek. A lazac ízét kitűnően kiemeli a petrezselyem, köretként párolt zöldséget vagy friss kevert salátát kínálhatunk mellé.

Hal, rák, kalmár, zöldség olajban sütve
Fritto mistoTengerparti városokban sétálva gyakran ütheti meg orrunkat az olajban sült tengeri herkentyűk jellegzetes, finom  illata. Kitűnő fogás, de mivel olajban sült ételről van szó nem igazán diétás. És igen laktató is, ezért legjobb önállóan fogyasztani köretként némi sörtésztában sült zöldséggel vagy friss salátával.

Merluzzoval rakott burgonya

Spagetti fokhagymás rákkal
Spagetti fokhagymás rákkalA canocchie vagy pannocchie vagy más néven cicale di mare a Földközi - tengerben és az Atlanti - óceán keleti felén élő közel 20 cm hosszú rákféle. Ez a rákféle igen kevés húst tartalmaz, ami ugyanakkor enyhén édeskés és nagyon ízletes. Használják leves, spagetti készítéshez, vagy főzve olajjal és citrommal fűszerezve főételként.Aki kedveli az édes (enyhén csípős ízeket) annak bátran ajánlom kipróbálásra akár étteremben akár otthon elkészítve.


Spagetti tenger gyümölcseivel
Spagetti tenger gyümölcseivelEgy tradicionális fogás, melyet  az ország egész területén megtalálhatunk és megkostólhatunk.  A spagettithez egy kagylókon (fekete, fésűs) tengeri rákokon, kalmárokon, apró polipokon,  alapuló kellemesen pikáns ragut készítenek a nélkülözhetetlen paradicsommal és friss petrezselyemmel együtt. Mint sok más ételnek ennek is számos variációja létezik, a helyi receptúrának, régiónak megfelelően kerülhet  még bele tintahal, garnélarák vagy sáskarák is.


Sütőben sült tengeri halfilé sajtos bundában
Tengeri halfilé sütőben sütveNem mondható általánosnak, hogy a halakat sajttal ezen belül is egy félkemény érlelt juhsajttal készítenék. Mégis vannak ízek, amelyek egymással jól társíthatók, ez pedig receptünk esetében a citromhéj, a sajt és a mazsola hármasa. A recept központi alkotóeleme egy szokványostól eltérő panír, melynek ízesítéséhez citromhéjat és sajtot használunk, és az ebben megforgatott halszeleteket a sütőben ropogósra sütjük.


Tonhalas tésztasaláta
Tésztasaláta, saláták, tésztákA tésztasaláta előnyei között emelném ki, hogy gyorsan elkészíthető, felhasználhatjuk hozzá a kamrában, pincében, hűtőben, fagyasztóban megbújó alapanyagok nagy részét, előre elkészíthető, ugyanakkor egy tartalmas, melegítést nem igénylő a gyomrot nem terhelő fogás.  Az alábbi recept egy egyszerű alapverzió amit ízlésének megfelelően mindenki tovább ízesíthet párolt, grillezett vagy nyers zöldségekkel

Tonhalas rablónyárs
DSCN2222A tonhalas rablónyárs egy olyan grill étel, amit rendkívül könnyen el lehet készíteni tulajdonképpen bármilyen kevés vagy nagy szálkát – tonhal, kardhal, lazac, merluzzo- tartalmazó halból. A nyársat zöldségekkel színesítjük, rozmaringos- bazsalikomos fűszerolajjal öntözzük meg és serpenyőben vagy grill rácson sütjük meg.


Tonhalas, ricottás fasírt
Polpettine di tonno_0375Tonhal, ricotta, sajt, tojás a főbb alapanyagok, melyeket összegyúrva, gombócokat formálva, fokhagymás zsemlemorzsába megforgatva kisütünk. A tonhal ízét kellemesen lágyítja, krémesíti ricotta így ezt a fogást még azok is szívesen fogyasztják akik nem tartoznak a “halételek rajongóinak” köréibe.

Vajban sült nyelvhal
Halételek, nyelvhalEgy klasszikus olasz főfogás, mely francia - “sole à la meunière” - gyökerekkel büszkélkedik, hiszen a nyelvhal már XIV. Lajos udvarában is közkedvelt étel volt. A fogás nevében található “ alla mugnaia” kifejezés egy igen egyszerű konyhatechnológiai eljárásra utal, amit eredetileg a molnárok (mugnaio = molnár) feleségei alkalmaztak először.