Spagetti fokhagymás rákkal

Íz és Itália | 8/02/2012 | |

Spaghetti con le cicale (o canocchie)

Spagetti fokhaghagymás rákkal / olasz tészták

A canocchie vagy pannocchie vagy más néven cicale di mare a Földközi - tengerben és az Atlanti - óceán keleti felén élő közel 20 cm hosszú rákféle. Szürkésfehér színű,  farok részén két jellegzetes pötty található, melyek olyannak tűnnek mintha szemek lennének.  A mediterrán konyha dietetikusai előszeretettel ajánlják kalóriaszegény diétához, mivel az állatka húsa 100 grammonként csupán 69 kalóriát tartalmaz ugyanakkor rendkívül gazdag proteinban, B vitaminokban, nátriumban és telített zsírsavakban. Ez a rákféle igen kevés húst tartalmaz, ami ugyanakkor enyhén édeskés és nagyon ízletes. Használják leves, spagetti készítéshez, vagy főzve olajjal és citrommal fűszerezve főételként.

Aki kedveli az édes (enyhén csípős ízeket) annak bátran ajánlom kipróbálásra akár étteremben akár otthon elkészítve.
 
Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő:           20 perc
Típus:                 főétel, halak
Nehézségi fok:     könnyű
 


Hozzávalók személyenként
5 db canocchie (sáskarák)
80 g spagetti
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál apróra vágott petrezselyem
5-6 db apró (fürtös) paradicsom
Olaj
Só, bors, peperoncino paprika
Hallé vagy húslé alap


Elkészítés
  1. Mossuk meg jó alaposan a rákokat és egy olló segítségével a faroktól a fejrészig vágjuk fel középen (hátrész) a páncéljukat. Maga a páncél puha így bármilyen kisebb olló használható erre a célra.
    A könnyebb fogyaszthatóság érdekében rendszerint le szoktam vágni a rák lábait valamint a fejrészt is. 
  2. Felrakjuk a tésztának való vizet forrni. (só nélkül, a sót csak forráskor tesszük bele)
  3. Egy serpenyőbe belerakjuk az olajat, a fokhagymát, a peperoncinót és a félbe vágott paradicsomokat. Alacsony tűzön 1-2 percig pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a rákokat és további 1-2 percig pirítás után egy fél deci húsleves vagy hallé alapot Óvatosan kevergetve főzzük addig, amíg az állat húsa fehérré nem válik. (felvágott páncél alatt). Ehhez mindösszesen 8-10 perc szükséges. Olasz tészták, olasz halételek, tenger gyümölcsei
  5. Vegyünk ki 3-4 megfőtt rákot és egy kanál segítségével kaparjuk ki a húsukat és keverjük bele a mártásba.
  6. A tésztát megfőzzük, főző levéből 2-3 evőkanállal a szószhoz adunk. A rákos mártást jól összekeverjük a tésztával, két-három percre visszarakjuk a tűzre (közepes hőfok) átforgatjuk.
  7. Végezetül megszórjuk friss petrezselyemmel és frissen őrölt borssal, majd tálaljuk.
  8.  

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése