Advertisement

Mire használható a pesto?

Friss zöld színű, krémes állagú, bazsalikomból, olívaolajból és parmezánból készülő szósz.

Mire használható a pesto?

A genovai pesto otthon is könnyen elkészíthető  olívaolaj, bazsalikom és parmezán birtokában.  Egyes receptek szerint az olívaolajat bátran helyettesíthetjük más növényi olajjal, illetve a parmezánt más érlelt sajttal. Ha javasolhatom ezt ne tegyük, legalábbis ha az autentikus verziót készítjük.  Ez az eredeti recept olyan mértékű módosítása lenne mintha a gerbeaud zserbót dió helyett mogyoróval készítenék.     

A pestót legtöbben mint mártást ismerik, pedig felhasználása ennél sokkal többrétegű. Húsokkal, salátákkal, zöldségekkel is remekül  párosítható és ráadásul, ha hatalmas mennyiséget állítottunk elő, még tartósítható is.

A genovai pesto receptjének elolvasásához kattintson ide.

Összegyűjtöttem néhány ötletet, receptet amely bemutatja, hogy az olaszok mire is használják a pestót. Aki szereti az izgalmas ízkombinációkat, bátran próbálkozzon velük.     

  1. Elsőként az örök klasszikust, mint a tészták ízesítőjét, mártását említeném. A tésztát (spagetti, linguine, penne, trofiette, bavette, tagliatelle) gnocchit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd egy tálban vagy serpenyőben összekeverjük a pestóval és már tálaljuk is.Pesto receptek
  2. A fenti verzió variánsa amikor a kifőtt tésztához a pestón felül zöldbabot és krumplit vagy fekete kagylót is hozzákeverünk. A végeredmény egy sokkal gazdagabb laktatóbb fogás lesz.
  3. Kitűnően ízesíthető vele a testaroli (vízből, sóból, lisztből készült palacsintaszerű tészta) és a panigacci (élesztő nélküli lapos kenyérféleség) is. Liguriában számos kisebb nagyobb éttermet találunk Pontremoli, Castagnetoli környékén, amelyek kifejezetten erre szakosodtak, ott jártunkban érdemes betérni és megkóstolni ezt a specialitást.
  4. A pesto remekül harmonizál a krumplipürével is. Nincs más teendőnk, mint tálaláskor a még meleg püré tetejére tenni egy-egy kanál pestót.    
  5. Pirítósra vagy pirított baguettre is kenhetjük, mely ily formában kitűnő borkorcsolya, előétel vagy egyszerű vacsora.
  6. Maradék pestónkat némi majonézzel feldúsítva saláta öntetként is bevethetjük.    
  7. Használható az olasz minestrone típusú levesek ízesítésére. A magyar erős paprikához hasonlóan, tálalás után mindenki saját ízlésének megfelelően adja a leveséhez.
  8. Csirkemellet vagy bárányt is pácolhatunk vele. A pácolás végeztével forró sütőben némi olívaolaj hozzáadásával sütjük meg a húst.
  9. A fóliában sült halakkal is párosítható. A halszeletet sütőpapírra vagy alufóliára helyezzük, ráteszünk egy kevés pestót, összezárjuk a fóliát és sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
  10. Grillezett apró halak – például szardínia- mellé is kínálhatjuk, mint mártást.
  11. Ricottával vagy túróval keverve lasagna is készíthető belőle. A kifőtt lasagna tésztát soronként megtöltjük a ricottás – pestós töltelékkel, tetejét megszórjuk parmezánnal és sütőben 30 perc alatt megsütjük.
    A lasagna tésztát pestóval és ricottával rétegezzük, majd irány a sütő.
  12. Még a főtt krumpli is ízesebb lesz tőle. A krumplit cikkekre vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, egy tepsibe tesszük, megkenjük pestóval, olívaolajjal és forró sütőben néhány perc alatt összesütjük vagy meggrillezzük.
  13. Tésztasaláta, tönkölybúza- vagy rizssaláta is gazdagítható vele. A kifőtt tésztát vagy rizst összekeverjük a pestóval, gazdagítjuk ízlésünknek megfelelő zöldségekkel – kukorica, paradicsom, grillezett cukkini- sajttal vagy egyszerű főtt hallal, rákkal, sonkával majd 1-2 órányi pihentetés után már ehetjük is.
  14. Paradicsom és pesto verhetetlen párosítás. Kisebb paradicsomokat megtöltünk pestóval esetleg pestóval elkevert ricottával és máris kész az előétel vagy egy könnyű vacsora.
  15. Természetesen a pizza is ízesíthető vele. Általában a paradicsomszósz helyett használják, de csak igen visszafogott mennyiségben!pestóval töltött paradicsom Kép forrása:https://www.ricetteperbimby.it/ricette/pomodorini-ripieni-al-pesto-bimby
Tartósítás, tárolás:

Hűtőben: zárható üvegedénybe tároljuk.  A tetejére mindig öntsünk egy kevés olívaolajat, mely mind az oxidálódást, mind a penészedést megakadályozza. Egy hétig tartható el.

Mélyhűtőben: jégkockatartóban vagy mélyhűtésre alkalmas dobozban maximum két hónapig tárolható. Nem kell a pesto tetejét olajjal megöntözni.

Hagyományos befőzéssel: a kész pestót, tiszta sterilizált üvegekbe helyezzük, majd nedves dunsztban a víz forrásától számítva 10 percig forraljuk. Az üvegekbe a vízben hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk.                 

Megjegyzés küldése

3 Megjegyzések

  1. Sziasztok,
    Volt szerencsém Liguriában olasz háznál kipróbálni a testaroli-t.Nagyon különleges lett tőle a pestos vacsi. Azelőtt sosem hallottam róla, szuper lenne, ha tudnátok egy jó receptet ajánlani a testaroli elkészítéséhez. Az interneten is elég kevés infó van róla, nem sokan ismerik, pedig érdemes kipróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,

      nekem is nagy kedvencem a "testaroli" ez a lisztből, vízből, sóból és kevés olajból készülő palacsintához hasonló tészta, amit sütés után csíkokra vágnak majd sós vízben kifőznek. A pesto mellett húsos vagy gombás raguval is kínálják. Liguriában vannak olyan kis éttermek amelyek "testaroli e panigacci" készítésére szakosodtak. A panigacci tésztája megegyezik a testarolival, csak nyílt tűzön sütik egy speciális csukható serpenyőben és sonkával, szalámival vagy édesen nutellával fogyasztják.

      A testarolit elkészítem a következő 1-2 hétben, és receptje fényképpel együtt olvasható lesz az oldalon.

      Törlés
    2. Megtaláltam, nagyszerű köszi!

      Törlés