Advertisement

Rukkolás epersaláta

Insalatina con fragola al balsamico

salata_eperrel_0925

          
Eper, az első tavaszi gyümölcsök egyike, melyet már az ókori görögök, rómaiak is ismertek.  Adónisz ünnepe alkalmával sosem hiányozhatott asztalukról (időpontja bizonytalan tavasszal vagy kora nyáron tartották). Ez talán annak a legendának köszönhető, mely szerint az Adónisz halálát megsirató Aphrodité könnyei apró, piros szívekké, szamócákká váltak a földön.    

Az észak-amerikai cseroki indián törzs hagyománya szerint, az epret azért teremtette Isten, hogy a föld első asszonyát meggyőzze arról, térjen vissza férjéhez, akit egy parázs vita után elhagyott. Az otthonából elszaladt asszony a közeli erdőben talált egy szamócával teli területet. A növény szép virágai, szív alakú, édes gyümölcsei elfeledtették haragját, visszafordult és még férjének is vitt a gyümölcsből.

strawberries-986628_640
A középkorban az eperről sokan úgy vélekedtek, hogy a csábítás szimbóluma. Mások azt hitték róla, hogy aki megeszi szörnyé válik, míg a június 24-én leszedett epret a kígyómarás elleni hatásos szerként tartották számon.

A 16-17 század végéig az epret inkább gyógynövényként használták.  A német alkimista Crollius a leprát gyógyította vele, az itáliai filozófus Della Porta a kisebb – nagyobb sérülések kezelésére használta, míg a francia Madame Tallien alkalmanként 10 kg eper levéből készített magának fürdőt, hogy bőrének szépségét megőrizze. A francia XV. Lajos kertjében a bohém, piros bogyójú, illatos az eper pedig díszítő funkciót töltött be.

A modern eper a XVIII. századi Franciaországban született Franziernek egy katonai mérnöknek és kémnek köszönhetően, aki szabadidejében a kertészkedésnek is hódolt.  1712-ben Chiléből hozott amerikai epret keresztezte az európai szamócával, így megalkotva a ma ismert népszerű gyümölcsöt.

 
 
Az eper  a történelemben
Balról: 1. Titian: Venus and Adonis; 2. Amédée François Frézier; 3. François Gérard: Thérésa Tallien
 

Eper a konyhában

Az epret nemcsak önállón, citrommal, naranccsal meglocsolva, lekvárként, krémként, édességek, torták formájában fogyaszthatjuk, hanem színesíthetjük, ízesíthetjük vele salátáinkat is.

Az élénkpiros színű, illatos, lédús szamóca ízben és színben egyaránt jól harmonizál a friss, roppanós zöld salátalevelekkel, parmezán sajttal, balzsamecettel, pontosabban kicsit megbolondítja, vidámabbá teszi azokat. Ne feledkezzünk meg az eper jótékony hatásiról sem: oltja a szomjat, növeli a jólakottság érzetünket, gyorsítja az anyagcsere folyamatainkat, így a fogyókúrában is nélkülözhetetlen társunk lehet.

 
Előkészítési idő: 10 perc 
Sütési idő:           nincs                  
Típus:                  saláták
Nehézségi fok:     alacsony
 

Hozzávalók 4 személyre:


120 g madársaláta
80 g rukkola
200 g eper
100 g parmezán
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet

só, bors ízlés szerint


Elkészítése  


  1. A madársalátát és a rukkolát megmossuk, megszárítjuk és egy salátás tálba helyezzük.
  2. Hozzákeverjük a  megmosott, lecsepegtetett négy fele vágott epret, valamint  a hosszúkás csíkokra vágott parmezánt.
  3. Egy kisebb tálban összekeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, a csipet sót és a frissen őrölt fehér borsot. A legjobb egy villa segítségével addig “verni” míg egy homogén emulziót nem kapunk.
  4. Az öntettel meglocsoljuk a salátát, jól összekeverjük és tálaljuk.
    A rukkolás epersalátát fogyaszthatjuk önállóan, ha a megszokottól eltérő friss ízekre vágyunk. De ehetjük köretként serpenyőben, sütőben sült húsokkal, grillezett sajtokkal, halakkal is, ha nem idegenkedünk az édes és sós ízek kombinációjától.
  5.  

Salata_eperrel_0928

Forrás:
Diciboealtrestorie 

Képek forrása:
By François Gérard - [1]  
By Titian 
Amédée François Frézier

      Megjegyzés küldése

      0 Megjegyzések