Advertisement

Rucola (borsmustár)

Rucola (a mediterrán konyha alapanyagai)Olasz neve: rucola

A rucola egy aromás, lágyszárú, egynyári növény, mely a Mediterrán övezetben valamint Ázsia nyugati felén őshonos. Enyhén csípős és kesernyés ízű, ami karakán jelleget ad a belőle készített salátáknak, ételeknek.

Felhasználása a konyhában

  • Frissen saláták készítéséhez használják mind önállóan mind részalapanyagként, valamint majonéz, krumplisaláta, fajitas jellegű ételek ízesítésére.
  • Főzve leveseket valamint tészták mártásait ízesítik vele, míg a Közép - Keleten a magjait használják fel egy igen erős és pikáns mustár készítésére.
Vitamin és ásványi anyag tartalom

A növény gazdag kalciumban, káliumban, vasban, magnéziumban, szelénben, C és B5 vitaminban valamint segíti az emésztést is.

A rucola mint afrodiziákum

Az ókori rómaiak afrodiziákumnak tartották és a levelén kívül lelkesen fogyasztották a növény magját is, így ekkortájt inkább szerelmi vágykeltő orvosságként használták mintsem salátaként. Ezzel szemben néhány déli országban úgy vélték, hogy ha a serdülőkorban levő hölgyek rucolát fogyasztanak akkor a mellük nagyobbra fog nőni. Más források viszont arról tesznek említést hogy azok a szerzetesek akik olyan likőrt fogyasztottak, amely rucola kivonatot is tartalmazott nagyobb mennyiségben, hát bizony szívesen véget vettetek volna a szerzetesi fogadalmukat. Ez utóbbit a gyógynövénygyűjtő Matthias de Lobel jegyezte fel a 16. században.

Felhasznált források:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések