Advertisement

Rukkola (borsmustár)

Olasz neve: rucola

A rukkola egy aromás, lágyszárú, egynyári növény, mely a Mediterrán övezetben valamint Ázsia nyugati felén őshonos. Enyhén csípős és kesernyés ízű, ami karakán jelleget ad a belőle készített salátáknak, ételeknek.
Rukkola, rucola

 


Felhasználása a konyhában

Frissen saláták készítéséhez használják mind önállóan mind részalapanyagként, valamint majonéz, krumplisaláta, pizza, fajitas jellegű ételek ízesítésére. Főzve leveseket valamint tésztamártásokat is ízesíthetünk vele. Közép - Keleten ezzel ellentétben a magjait használják fel egy igen erős és pikáns mustár készítésére.

Vitamin és ásványi anyag tartalom

A növény gazdag kalciumban, káliumban, vasban, magnéziumban, szelénben, folsavban, A, C és B5 vitaminban, valamint segíti az emésztést, illetve javítja az étvágyat is. Kalóriában viszont nem bővelkedik, 100 grammonkét mindössze 25 kalóriát tartalmaz.


A rukkola mint afrodiziákum
Az ókori rómaiak afrodiziákumnak tartották és a növény levelén kívül lelkesen fogyasztották a növény magját is. Ekkortájt inkább szerelmi vágykeltő orvosságként használták mintsem salátaként. Ezzel szemben néhány déli országban úgy vélték, hogy ha a serdülőkorban levő hölgyek rukkolát fogyasztanak akkor a mellük nagyobbra fog nőni. Más források viszont arról tesznek említést hogy azok a szerzetesek akik olyan likőrt fogyasztottak, amely rukkola kivonatot is tartalmazott nagyobb mennyiségben, hát bizony szívesen véget vettetek volna a szerzetesi fogadalmukat. Ez utóbbit a gyógynövénygyűjtő Matthias de Lobel jegyezte fel a 16. században.

Felhasznált források:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések