Advertisement

Firenzei egyben sült fasírt

Polpettone alla Fiorentina, polpettone toscano

Polpettone alla fiorentina

 

Íme egy toszkán étel, melynek jellegzetes ízét a mortadella és a paradicsom adja. Eredetileg a “spórolósok” étele volt, mert készítéséhez az otthon fellelhető összes maradékot használták. Napjainkra azonban az ünnepi asztal főszereplőjévé vált és nem hiányozhat a karácsonyi menüből sem. Gyorsan mindenféle “szaktudás” nélkül is elkészíthető. Bátran ajánlom azoknak is, akik még csak most teszik meg első lépéseiket a konyhában.

 

Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő:           60 perc
Típus:                 főételek, borjú
Nehézségi fok:     könnyű
 
Hozzávalók 4-5 személyre:

500 g darát borjúhús
50 g mortadella
2 db tojás
2 szelet száraz kenyér
400 g hámozott paradicsom vagy pardicsom szósz
2 evőkanál reszelt parmezán
1 dl fehérbor
liszt
petrezselyem
só, bors, szerecsendió
olívaolaj
 

Elkészítése

        1. A kenyeret vízbe vagy tejbe áztatjom, majd kicsavarom.
        2. Egy tálba helyezem a borjúhúst, a kenyeret, a reszelt parmezánt, a tojást, az apróra vágott mortadellát és petrezselymet.  Az alapanyagokat jól összedolgozom, sózom, borsozom és ízesítem egy kevés frissen reszelt szerecsendióval.
        3. Az összegyúrt alapanyagokból  hengert formálok, majd meghempergetem egy kevés lisztben.
        4. Egy lábasba 6-8 evőkanál olívaolajat öntök, felmelegítem, majd beleteszem a fasírtot.
        5. A fasírt minden oldalát 4-5 perc alatt pirosra sütöm, majd felöntöm a borral.
        6. Miután elpárologtattam a bort a lábasba rakom a hámozott apróra vágott paradicsomot vagy a paradicsom szószt. Sózom, borsozom majd lefedve 30-40 perc alatt készre sütöm.  A sütés alatt a fasírtot néhányszor megfordítom. Tanács: ha nagyon savanykás lenne a paradicsom, tegyünk hozzá egy – két csipet cukrot is
        7. Felszeletelve tálaljuk. Köretként tepsiben sült burgonyát, puliszkát vagy friss paradicsomsalátát is kínálhatunk hozzá.
               
Polpettone alla fiorentina2

 

    Megjegyzés küldése

    0 Megjegyzések