Advertisement

Calabriai pesto

A recept neve olaszul: pesto alla calabrese
Pestók, olasz tészták, pesto, olasz konyha olasz gasztronómia
Pesto alla calabrese Dél-Itália minden ízével, hangulatával és harmóniájával. Magában hordozza a kaliforniai paprika édességét, a ricotta lágyságat és a peperoncino paprika pikáns, enyhén csípős ízét. Ez utóbbi akár el is hagyható a receptből, ha gyerekeknek készítjük vagy ha magunk sem rajongunk a pikáns ízekért. Elkészítése gyors, kiválóan használható  fusilli, penne vagy csavart trofie tészták ízesítésére, de fogyaszthatjuk akár egy szelet friss vagy pirított kenyérrel  is.
 
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő:           30 perc + a tészta főzési ideje
Típus:                 pestók, mártások, tészta ételek
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók 4 személyre:

A pestóhoz
8-10 db koktélparadicsom
6 db friss bazsalikomlevél
150 g ricotta
1/2 fej hagyma
1 kávéskanál oregánó
20 g olívaolaj
1/2 kávéskanál cukor
3 kávéskanál reszelt parmezán
1 db piros kaliforniai paprika
peperoncino paprika
só ízlés szerint

A tésztához
320 g fusilli, penne vagy csavart trofie
Pestók, olasz tészták, pesto, olasz konyha, olasz gasztronomia
Elkészítése

  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk majd az olívaolajon üvegesre pirítjuk.
  2. Az üvegesre pirított hagymához hozzáadjuk a megmosott és félbe / negyedbe vágott paradicsomokat, sózzuk, hozzákeverjük a cukrot majd 6-8 percig lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük.
  3. A peperoncino paprikát apróra vágjuk (ha szárított törjük) és a paradicsomos-hagymás alaphoz adjuk, majd további 6-8 percig főzzük.
  4. A kaliforniai paprikát megmossuk, félbe vágjuk, a magokat és a paprika vastag ereit eltávolítjuk majd vékony csíkokra szeleteljük.
  5. Amikor a paradicsomos – hagymás mártás már  kezd homogénné válni hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, oregánót valamint a kaliforniai paprikát és lassú tűzön további 10-12 percig főzzük (amíg a paprika meg nem puhul).
  6. Az elkészült mártás alapot egy turmix vagy egy botmixer segítségével alacsony fordulatszámon összemixeljük (túl magas fordulatszám esetén  a mártás könnyen túl folyékonnyá válhat). A pestóhoz  hozzáadjuk a ricottát, a parmezánt és egy fakanál vagy  a mixerünk segítségével (alacsony fordulatszámon) simára kavarjuk.
  7. (Ha bármilyen ok folytán a kapott pesto túl folyékony lenne, akkor egy serpenyőben lassú tűzön, folyamatosan kavargatva rotyogtatjuk addig amíg a fölösleges víz  el nem fő. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.)
  8. Az elkészült pestót 10- 30 percig pihenni hagyjuk.
  9. Befejezés: a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
  10. A pestót egy edénybe vagy serpenyőbe öntjük, hozzákeverünk 4-5 evőkanálnyit a tészta főzőlevéből, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával és tálaljuk.Pestók, olasz tészták, pesto, Íz és Itália, olasz konyha

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések