Advertisement

Paradicsomos, kagylós spagetti

A recept neve olaszul: spaghetti con le cozze

A kagylós spagetti valamelyik változatát szinte az összes olasz tengerparti település receptgyűjteményében megtaláljuk. Eme finom tésztaétel elkészítéséhez szükségünk lesz némi kagylóra, paradicsomra, spagettire és 30 percnyi konyhában eltöltött időre. Az alábbiakban a recept tarantói (Puglia tartomány, Dél- Olaszország) változata olvasható.
Fekete kagyló, olasz tésztaltelek

Előkészítési idő: 15 perc (ha friss kagylót használunk + 30 perc)
Főzési idő:           20 perc
Típus:                  tésztaétel, tenger gyümölcsei (primo piatto = első fogás Olaszországban)
Nehézségi fok:     alacsony
 
Hozzávalók 4 személyre:

1 gerezd fokhagyma
1,5 kg friss fekete kagyló vagy 250 g mirelit tisztított kagyló
350 g paradicsompüré
1 egész paradicsom
2 evőkanál friss vágott petrezselyem
7 evőkanál olívaolaj
400 g spagetti
só, bors ízlés szerint
csípősebb ízek kedvelőinek egy kevés peperoncino paprika

Elkészítése


  1. Friss kagyló esetén
    A kagylókat megmossuk, héjukat súrolószivaccsal vagy kefével megtisztítjuk, majd egy fazékban lefedve, nagy lángon addig főzzük míg a kagylók ki nem nyílnak. Ez körülbelül 5-10 perc.A kagylóhúst kivesszük a kagylóhéjból és félretesszük (néhány kagylót érdemes héjastól megtartani a dekoráció kedvéért). A kagylók levét leszűrjük és félretesszük.
  2. Mirelit kagyló esetén
    A kagylókat hűtőben vagy szobahőmérsékleten felolvasztjuk, az általuk engedett levet leszűrve félretesszük.
  3. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, ebbe beletesszük a az apróra vágott fokhagymát és egy evőkanál petrezselymet (peperoncino paprikát), majd 1-2 perc alatt összepirítjuk.
  4. A fűszeres olajhoz hozzáteszünk a kagylóhúsból 7-8 darabot majd további 2-3 percig pirítjuk folyamatos kevergetés mellett.
    Tenger gyümölcsei, fekete kagyló
  5. Hozzáöntjük a paradicsomszószt, fűszerezzük sóval, borssal közepes tűzön, időnként megkeverve felforraljuk. Amikor a mártás forrni kezd, hozzáöntünk a kagylók levéből 8-10 evőkanállal majd 10 percig tovább főzzük.
  6. Egy lábasban feltesszük a tésztának való vizet főni, mikor forrni kezd sózzuk, majd  kifőzzük a spagettit (kb.: 8 perc).
  7. Amikor a tészta főzési idejéből már csak 4-5 perc van hátra a paradicsomszószhoz hozzákeverjük a maradék kagylóhúst és 3-4 perc alatt készre főzzük. Ha szükséges sóval, borssal még ízesítjük.

    Fekete kagyló, tenger gyümölcsei
  8. A kagylós mártáshoz hozzákeverünk 3-4 evőkanállal a tészta főző levéből, majd hozzáadjuk a kifőtt tésztát, megszórjuk friss petrezselyemmel, apróra vágott friss paradicsommal és már tálaljuk is.
Kagylós ételek, tésztaételek

Megjegyzés küldése

4 Megjegyzések

  1. Ehhez a szószmennyiséghez kb. fele ennyi tészta kellene, szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Az eredeti verzió szerint ez a szósz 360-400 g tésztához van kalkulálva. Olaszországban a tésztát nem "lepi" úgy el a mártás, mint Magyarországon, mivel élvezni akarják magának a tésztának az ízét is. Ez a gasztronómiai kultúrák különbségéből adódik, ami nekünk magyaroknak furcsa lehet.
      A mártást 250 g tiszta kagylóhúst tartalmaz, ami nemcsak laktató de nagyon intenzív ízű is ezért nem jó eltúlozni a használatát.

      Aki több mártást igényel ehhez a mennyiségű tésztához, annak azt javaslom, hogy a tészta főzőlevéből tegyen 1-2 merőkanállal a paradicsomos, kagylós szószhoz.

      Törlés
  2. Mikor megy bele az 1 egèsz paradicsom?

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Jól megfeledkeztem a paradicsomról. A paradicsomot apró kockákra vágjuk és a friss petrezselyemmel együtt keverjük hozzá a kagylós spegettihez. Ez ugyan elhagyható, de friss paradicsommal sfinomabb.

    VálaszTörlés