Tepsis burgonya merluzzoval (tengeri hallal)

Íz és Itália | 9/27/2012 |

A recept neve olaszul: merluzzo e patate al forno

Merluzzo e patate al forno

A merluzzóról

A merluzzo a Jeges - tenger és az Atlanti - óceán északi részén 180 -360 méteres mélységben élő gyakori halfajta. Bőre zöldes színű, melyet sárga pöttyök tarkítanak, hasi része pedig fehéres. Hosszúsága eléri az 1,5 métert míg tömege a 45-50 kilogrammot. A merluzzot halászása olyan hajókkal történik ahol az azonnali feldolgozás és a konzerválás is megoldott.

 
A hal húsa gazdag fehérjében, Omega 3 zsírsavakban ugyanakkor szinte szálkamentes így gyerekek is tudják fogyasztani.
 
Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő:           55-60 perc
Típus:                 halételek, egytálételek
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók 6 személyre:

1,2 kg merluzzo filé (ennek hiányában bármilyen filézett tengeri halszelet, halrúd)
3 kávéskanál fenyőmag (elhagyható)
12 db közepes nagyságú burgonya
60 g kenyérbél
30 g reszelt pecorino sajt
20 g parmezán sajt
1 nagy csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
8 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál liszt
5-6 szem koktélparadicsom
só, bors

Elkészítése

  1. A burgonyát megpucoljuk és hajszálvékony szeletekre vágjuk, majd tíz percig hideg, sós vízben állni hagyjuk .
  2. A burgonyát leszűrjük, lecsöpögtetjük, ha szükséges papírtörlőre terítve felitatjuk a felesleges vizet.
  3. Kenjünk ki egy tepsit 2 evőkanál olajjal, majd terítsük bele a burgonyát, amit sózunk, borsozunk és meglocsolunk két evőkanál olajjal.
  4. Hideg vízben megmossuk a halszeleteket, papírtörlővel megtöröljük, sózzuk, borsozzuk majd egy kevés lisztben megforgatjuk és a burgonyára tesszük.
  5. Egy mixerbe helyezzük a pecorino sajtot, a kenyérbelet, a petrezselymet, a fokhagymát, a 2 evőkanál fenyőmagot, 2 evőkanál kapribogyót és apróra daráljuk. Hozzáadjuk a parmezán sajt felét, a maradék olajat, jól összekeverjük és a halszeletekre szórjuk. (az állaga nem lesz krémes hanem száraz marad a kenyérnek és a sajtnak köszönhetően)
  6. A paradicsomokat félbe vagy apró karikákra vágjuk és a morzsás sajtos halszeletekre helyezzük. Végezetül megszórjuk  a maradék parmezán sajttal és fenyőmaggal és megspricceljük egy kevés olajjal.
  7. A tepsit alufóliával befedjük és 220 fokra előmelegített sütőben 45 percig letakarva sütjük. Ezt követően fólia nélkül további 10 percig sütjük és már tálalhatjuk is.
merluzzo e patate al forno
Felhasznált források:

http://www.giallozafferano.it/ingredienti/Merluzzo

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése