Advertisement

Citromos mandulatorta

Olasz neve: caprese al limone

Olasz édességek, olasz gasztronómia

Néhány hete mikor férjemnek mondtam, hogy capreset sütöttem nézett rám nagy szemekkel, hogy miért raktam a sütőbe a paradicsomos, bazsalikomos, mozzarellás salátát (La caprese). Erre azt válaszoltam, hogy nem salátát készítettem, hanem tortát. Nem akart hinni nekem, amire én is elbizonytalanodtam, hogy biztosan olasz tudásommal van baj és valamit rosszul olvastam. Hogy megnyugtassam magam felcsaptam a családi receptárat és ott bizony caprese szerepelt, mint ennek az édességnek a neve. Jobban utánanézve a receptnek kiderült, hogy ez egy dél - olaszországi édesség, mely a Capri-szigeti (Nápolyhoz közel található sziget) csokoládés - mandulatorta egyik kifinomult változata. Karakterét a tészta alapját képező fehércsokoládé és mandula kettőse adja, amely rafináltan kiemeli a tésztához adott citrom ízét és illatát.


Eredete
A mai napig nem tisztázott pontos eredete, de a leginkább elfogadott teória szerint az 1920-as években Capri-szigetén egy cukrászmester Carmine di Fiore műhelyében született a desszert. A legenda szerint elfelejtett lisztet tenni a mandulatortába amit éppen három rossz előéletű amerikainak készített, akik Al Capone megbízásából tartózkodtak a szigeten, hogy egy nagyobb tétel kalucsnit (cipővédő) vegyenek főnöküknek.
Ennek a megbocsáthatatlan hibának köszönhetően született meg ez a csemege, amely a sziget gasztronómiájának egyik szimbólumává vált. Az elmúlt évek alatt a tortának számos variációja alakult ki. Készítik citrommal, dióval és más helyi aromákkal. De egy mindegyik változatban közös: tradicionálisan mandulából és csokoládéból (lehetőleg étcsokoládéból) készül, kívül ropogós, belül puha, omlós, magas tésztája van.


Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő:    50-80 perc
Típus:     édességek, torták
Nehézségi fok:  közepes


Hozzávalók 24-26 centiméteres tortaformához:


150 g vaj200 g fehér csokoládé
50 g burgonyakeményítő
1 csomag sütőpor
3 citrom (3 citrom héja, 1 citrom leve)
3 evőkanál limoncello vagy 1 fiola citrom aroma
200 g mandula
5 tojás
200 g cukor

Az elkészítés lépései

  1. A mandulát a cukor felével finomra daráljuk és egy tálba tesszük
  2. Lereszeljük a csokoládét, a 3 citrom héját és a mandulához adjuk. 
  3. Hozzákeverjük az olvasztott vajat, a burgonyakeményítőt, a sütőport, az 1 citrom levét, a limocellót vagy a citromaromát és az egészet jól összedolgozzuk.
  4. Egy másik tálban a tojásokat a cukor másik felével habosra keverjük 10-15 perc alatt 
  5. A tojáskrémet a csokoládés-mandulás masszához adjuk, óvatosan jól összekeverjük.
  6. Egy 24 - 26 centiméteres tortaformát jó alaposan kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben 50-80 perc alatt - hőlégkeverés nélkül- készre sütjük. Ha a tészta teteje nagyon barnulni kezdene fedjük le alufóliával. (a torta akkor van kész, amikor a tésztába szúrt hústűre már nem ragad semmi) 
  7. Amikor a torta megsült, hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg jó alaposan porcukorra. Önállóan is nagyon finom desszert, de fagylalttal együtt is kínálható

 Felhasznált forrás:
http://eldi.it/2010/10/31/la-torta-caprese-lorigine-e-la-ricetta-di-rosaria/

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések