Talán sokan emlékszenek még a Micsoda nő című filmre, ahol Julia Robertsnek egy üzleti azaz formális étkezés alkalmával csigát kellett elfogyasztani és az étek az asztalon átrepülve a szomszédos asztalnál ülő hölgy ruhakivágásában végezte?
De nehogy azt gondoljuk, hogy csak a csiga megevéséhez használatos csigafogó helyes használatához szükséges gyorstalpaló tanfolyamot végeznünk mert a garnélarák (gambaretto), az apró rákok (mazzancolla), a homár, a kagyló (cozze, vongole, conchigila) szintén nagy kihívás elé tud bennünket állítani, pláne ha formális alkalomról van szó, ahol a kezek, ujjak használatát minden esetben kötelezőérvénnyel el kell kerülnünk.
Tovább a cikkre
Tovább a cikkre
Étkezés és kultúra 2.
Kiegészítés a tészta evés fortélyaihoz
Érkezett néhány kérdés azzal kapcsolatosan, hogy az olaszok miért csak villával fogyasztják a tésztákat. A válasz nagyon egyszerű:
Tovább a cikkre
Bort borospohárból
A poharak nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem a különösen nemes italokat ahhoz is hozzásegítik, hogy teljes egészében kifejtsék a karakterüket. Így a pohár formája nem csak ízlés dolga. A pohár kiválasztásánál olyan poharat válasszunk, melynek anyaga színtelen üveg (lehetőleg kristály legyen), ez ugyanis nem lép reakcióba a borral, ráadásul fénytörése is jó.
Tovább a cikkre
Segítség spagetti!
Amíg Magyarországon éltem ritkán ettem spagettit, makarónit (bár az utóbbi elnevezés már Olaszországban nem használatos, hanem bucattini néven lehet beszerezni ezt a tésztaféleséget), mert inkább a penne, fusilli, széles metélt, fodros nagy kocka állt hozzám közelebb, de itt nem tudtam kikerülni és meg kellett birkóznom a spagetti evés villával kurzussal.
Érkezett néhány kérdés azzal kapcsolatosan, hogy az olaszok miért csak villával fogyasztják a tésztákat. A válasz nagyon egyszerű:
Tovább a cikkre
Bort borospohárból
A poharak nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem a különösen nemes italokat ahhoz is hozzásegítik, hogy teljes egészében kifejtsék a karakterüket. Így a pohár formája nem csak ízlés dolga. A pohár kiválasztásánál olyan poharat válasszunk, melynek anyaga színtelen üveg (lehetőleg kristály legyen), ez ugyanis nem lép reakcióba a borral, ráadásul fénytörése is jó.
Tovább a cikkre
Segítség spagetti!
Tovább a cikkre