Advertisement

Étkezés és etikett

Rákok és kalandok

Talán sokan emlékszenek még a Micsoda nő című filmre, ahol Julia Robertsnek egy üzleti azaz formális étkezés alkalmával csigát kellett elfogyasztani és az étek az asztalon átrepülve a szomszédos asztalnál ülő hölgy ruhakivágásában végezte?

De nehogy azt gondoljuk, hogy csak a csiga megevéséhez használatos csigafogó helyes használatához szükséges gyorstalpaló tanfolyamot végeznünk mert a garnélarák (gambaretto), az apró rákok (mazzancolla), a homár, a kagyló (cozze, vongole, conchigila) szintén nagy kihívás elé tud bennünket állítani, pláne ha formális alkalomról van szó, ahol a kezek, ujjak használatát minden esetben kötelezőérvénnyel el kell kerülnünk.

Tovább a cikkre

Étkezés és kultúra 2.


Kiegészítés a tészta evés fortélyaihoz

Érkezett néhány kérdés azzal kapcsolatosan, hogy az olaszok miért csak villával fogyasztják a tésztákat. A válasz nagyon egyszerű:

Tovább a cikkre


Bort borospohárból

A poharak nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem a különösen nemes italokat ahhoz is hozzásegítik, hogy teljes egészében kifejtsék a karakterüket. Így a pohár formája nem csak ízlés dolga. A pohár kiválasztásánál olyan poharat válasszunk, melynek anyaga színtelen üveg (lehetőleg kristály legyen), ez ugyanis nem lép reakcióba a borral, ráadásul fénytörése is jó.

Tovább a cikkre


Segítség spagetti!

Amíg Magyarországon éltem ritkán ettem spagettit, makarónit (bár az utóbbi elnevezés már Olaszországban nem használatos, hanem bucattini néven lehet beszerezni ezt a tésztaféleséget), mert inkább a penne, fusilli, széles metélt, fodros nagy kocka állt hozzám közelebb, de itt nem tudtam kikerülni és meg kellett birkóznom a spagetti evés villával kurzussal.
Olaszországban a tészta tulajdonképpen a magyar leves megfelelője, nagyon változatosan tudják elkészíteni és koránt sem tartalmaz annyi mártást, szószt mint az otthoni milánói makaróni. A tésztát mindig frissen készítik, sőt sok esetben a mártást is amennyiben rákot, kagylót, halat tartalmaz így az olasz háziasszonyok, illetve a konyhában szívesen tevékenykedőurak vacsora előtt 20-30 perccel mindig visszavonulnak, hogy elkészítsék / befejezzék az első fogást.

Tovább a cikkre