Advertisement

Calda, Calda

Az olasz street food

La farinata

Liguriában “farinata”-nak, Toszkánában “Cecina”-nak, Carrarában pedig “Calda, calda”-nak hívják ezt a csicseriborsóból készült kemencében sült lepényt. Megkóstolhatjuk pizzériákban, pékségekben sőt ha megkedveltük akár otthon is elkészíthetjük. Ez az étek csicseriborsó lisztből, vízből, kevés olaj és só hozzáadásával készíthető el. Fűszerezhető rozmaringgal, frissen őrölt borssal vagy újhagymával is.

Története

Eredetére többféle feltételezés létezik, de mindegyik a szegénységre vezethető vissza. Az egyik feltételezés szerint az ókori rómaiak Genova ostromakor a búzalisztet a jóval olcsóbb csicseriborsó lisztre cserélték. A katonák ebből készítettek lepényt, amit a pajzsukon sütöttek meg. Az eredmény egy olcsó és tápláló étel lett. (A pajzsot, mint egyfajta tepsit focaccia és sós lepények, torták elkészítésére is használták.)

Egy másik feltételezés szerint az étel 1284-ben a Meloria melletti tengeri csatában született. A csata alatt kitörő heves tengeri vihar a genovaiak hajójába tengervizet juttatott. A bejutó víz összekeveredett némi olajjal és csicseriborsó liszttel. Mivel a tengerészek szűkében voltak az élelemnek, ezt a keveréket összegyűjtötték majd a nap melegén megsütötték. Genovába visszatérve a receptet tovább tökéletesítették és a nap melege helyett már fatüzelésű kemencében sütötték. Tetejére friss sajtot vagy ecetes hagymát szórtak. Az eredmény annyira tökéletes lett, hogy az ételt csipkelődésként “Pisa aranyaként” is nevezték. Ezzel utalva arra, hogy a Meloria melletti csatában a genovaiak győzelmet arattak a pisaiak felett.

Csicseriborsó, egy ókori hüvelyes 

A csicseriborsót 8 000 évvel ezelőtt kezdték termeszteni, feltehetőleg Irak területén. Európai elterjedését a spanyoloknak köszönhetjük. Rostokban gazda, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Gluténmentes, magnéziumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, C, E és B vitamint is tartalmaz. A csicseriborsót felhasználhatjuk levesek, saláták, krémek , tészták készítéséhez.

 

Előkészítési idő: 15 perc + 2-5 óra pihentetési idő
Sütési idő:           20 perc
Típus:                 tészták, tenger gyümölcsei
Nehézségi fok:     könnyű
 
 

Hozzávalók egy 40 cm-es átmérőjű formához (10 szelet):


300 g csicseriborsó liszt
600 ml víz
6-8 evőkanál olívaolaj
1 ág rozmaring

bors
      
Elkészítése

        1. A csicseriborsó lisztet egy tálba helyezzük, hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat, majd sózzuk, borsozzuk
        2. Folyamatos kevergetés mellett lassan hozzáöntjük a vizet. Addig keverjük, amíg egy csomómentes masszát nem kapunk.
        3. Beletesszük a rozmaring ágacskát, lefedjük és 2-5 óráig hűvös helyen pihentetjük. A képződő habot eltávolítjuk a tetejéről.
        4. A sütőt 240-260 fokra előmelegítjük
        5. A sütőformát olajjal kikenjük. Beleöntjük a tésztát. Ennek magassága ne legyen több egy ujjnyinál. A tészta tetejére morzsolhatunk egy kevés friss rozmaringlevelet.
        6. 240-260 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd további 5-10 percig grillezük.
        7. A sütőből kivéve megszórjuk borssal, ha szükséges sózzuk és felszeletelve tálaljuk.
        8. Friss zöldségekkel, sajttal esetleg egy pohár fehérborral fogyasztjuk.

Felhasznált források
La Gazzetta del Gusto
Mangiarebuono

Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

  1. Ez valami "Isteni Étek" - volt szerencsém megkóstolni!
    És... már nagyon vártam a friss, új bejegyzést az oldalon.
    Köszönöm, üdv:
    Edit

    VálaszTörlés