A recept neve olaszul: Spaghetti con le cozze in bianco
Az olasz konyha klasszikusa ez az év minden időszakában készíthető fogás. Borral, fokhagymával, petrezselyemmel ízesítik, harmóniáját az egyszerűsége adja. Tengerparton járva bátran kóstoljuk meg!
| Előkészítési idő: | 15 perc (friss kagyló használata esetén: 30 perc) |
| Főzési idő: | 10-12 perc |
| Típus: | tészták, tenger gyümölcsei |
| Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
400 g spagetti
1,5 kg friss fekete kagyló vagy 250 g mirelit, tisztított kagyló
olívaolaj
1 pohár fehérbor
1,5 kg friss fekete kagyló vagy 250 g mirelit, tisztított kagyló
olívaolaj
1 pohár fehérbor
1 gerezd fokhagyma
apróra vágott friss petrezselyem
só
apróra vágott friss petrezselyem
só
Elkészítése
- Friss kagyló esetén
A kagylókat megmossuk, héjukat súrolószivaccsal vagy kefével megtisztítjuk, majd egy fazékban lefedve, nagy lángon addig főzzük míg a kagylók ki nem nyílnak. Ez körülbelül 5-10 perc. A kagylóhúst kivesszük a kagylóhéjból és félretesszük (néhány kagylót érdemes héjastól megtartani a dekoráció kedvéért). A kagylók levét leszűrjük és félretesszük - Mirelit kagyló esetén
A kagylókat hűtőben vagy szobahőmérsékleten felolvasztjuk, az általuk engedett levet leszűrve félretesszük. - Egy serpenyőbe felmelegítjük az olívaolajat, majd beletesszük a megtisztított fokhagymát. A fokhagymát 1-2 percig pirítjuk, majd eltávolítjuk. Aki a csípősebb ízeket kedveli a fokhagymával együtt egy kevés peperoncino paprikát is adhat hozzá.
- A fűszeres olajra ráhelyezzük a kagylókat és megöntözzük egy pohár fehérborral. Magas lángon 2-3 percig főzzük, épp addig míg a fehérbor elpárolog.
- A tésztát sós vízben kifőzzük, majd összekeverjük a kagylós alappal. Friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
4 Megjegyzések
Már elnézést, de a bianco az fehér és nem fekete...
VálaszTörlésA bianco arra vonatkozik az olasz konyhában, hogy nem használnak paradicsomszószt a tészta ízesítéséhez. Tehát ezért fehér ez a tészta
VálaszTörlésÍgy igaz.
TörlésKedves Íz és Itália!
VálaszTörlésImádom az Olasz konyhát az ízeket az országot!
Szeretném megkérdezni, a kagylós paradicsom szószos spagettit lehet e tejszínnel megvariálni? Külön már ettem. Együtt viszont nem. Ma szeretnék német vendégeimnek vacsorára ezt készíteni.
Köszönöm.
Üdvözlettel: Erika