Advertisement

Spagetti sajttal és fekete borssal

A recept neve olaszul: spaghetti cacio e pepe
spaghetti cacio e pepe
Ha azt gondolnánk, hogy sajtos tésztát egyszerű készíteni, mert elég a tésztát kifőzni, a sajtot megreszelni majd a tésztára szórni és összekeverni, akkor tévedünk. Legalábbis Olaszországban nem egyszerű, még a legnagyobb séfeknek is trenírozni kell magukat, hogy egy igazi cacio és pepét tudjanak készíteni. Ha hihetünk a rossz nyelveknek, akkor vannak olyanok akik stopper órával mérik az időt, hogy mennyi ideig kell a sajtot, a tésztát és tészta főzővizét keverni ahhoz hogy egy olyan tésztát kapjunk, amit beborít a megolvadt, krémszerű de nem nyúlós sajt és még a tészta is meleg marad.

Miben rejlik a nehézség? A gyorsaságban és az arányokban. Míg a tészta fő, lereszelik a sajtot és borsot, összekeverik, majd egy olyan tálba teszik, melybe a tészta is belefér. A kifőtt, de még roppanós tésztát összekeverik a sajttal, majd a hozzáöntenek egy keveset a tészta főzőlevéből, tovább keverik és már tálalják is. A keverés ideje nem több mint egy, másfél perc, ellenkező esetben a tészta elhűlhet.
Elrontani nem lehet? Sajnos lehet, akár többféle módon is! Biztosak lehetünk abban, hogy még gyakorolnunk kell ha,
  • a sajt nem olvadt el és gumisan nyúló gombócokat találunk benne;
  • ha a tál alján vizet találunk, ami azt jelenti hogy a tészta főzőlevéből túl sokat öntöttünk hozzá;
  • ha túl száraz a tészta, ami azt jelenti, hogy túl kevés vizet öntöttünk hozzá;
  • ha túl sós a tészta főzővize, ami a juhsajttal együtt oda vezet, hogy a fogásunk túl sóssá válik;
  • túl főtt vagy elhűlt tészta, ha túl sokáig kevergettük a spagettinket.
Eredete
A “sapghetti cacio e pepe” a hagyomány szerint  a vidéki lakosság egyik legrégibb, legősibb és legegyszerűbb étele. Eredete a legeltető állattartáshoz, a pásztorok vándorló életmódjához köthető. Szekér, ló, igásállat hiányában, de remek hegyi kaptatók bőségében a pásztorok igen kicsi batyut vittek magukkal melybe csak a legszükségesebb felszerelés és élelem fért bele. Sokszor csak tésztát, fekete borsot és “pecorino” sajtot vittek magukkal, mely alapanyagokból  kalória dús, de ízletes fogást tudtak készíteni. Miért is ezeket az nyersanyagokat választották? A pecorinót, mert ez az érlelt sajt sokáig elállt, ízesítette és “zsírosította” ételeiket, borsot mert szervezetüket felmelegítette  és megvédte a hidegtől, végül de nem utolsó sorban  tésztát a kalória tartalma miatt.

Az alap receptnek sokféle variációja létezik, akár a felhasznált tészta formája, akár annak tekintetében, hogy a borsot, a sajtot és a tésztát miként kell egyesíteni, összekeverni. Találhatunk olyan variánsokat is, amelyek olaj, vaj, tejszín hozzáadását is javasolják, de ez már nem az eredeti “sapghetti cacio e pepe.

Az eredeti receptnek további nyersanyagok hozzáadásával–  például a szalonna vagy paradicsom-  olyan népszerű utódjai születtek mint a “spaghetti alla Gricia” vagy “spagetthi all’ amatriciana”, melyekkel majd újabb bejegyzésekben ismerkedhetünk meg.
A következőkben a klasszikus recept elkészítésének a lépéseivel ismerkedhetünk meg, ami ránézésre egyszerűnek tűnik, de ha nem előírás szerint készítjük el, akkor könnyen egy ragacsos, vizes vagy kiszárad, kihűlt tésztát kaphatunk.

Előkészítési idő:

5 perc 
Főzési idő:           8-12 perc
Típus:                  tészták
Nehézségi fok:     közepes
 
Hozzávalók 4 személyre: spaghetti cacio e pepe

400 g spagetti n. 5
200 g pecorino romano sajt ( érlelt, sós juhsajt)
fekete bors / őrölt fekete bors


Elkészítése

  1. Feltesszük a tésztának való vizet főzni. Sózzuk, majd amikor forrni kezd beletesszük a tésztát. A tésztát a csomagoláson megjelölt főzési idő szerint “al dente” állagúra főzzük.   Vigyázat: a tészta főzővizét ne öntsük ki, mert még szükségünk lesz rá.
  2. A sajtot lereszeljük és egy üveg vagy inox tálban összekeverjük az őrölt fekete borssal.
    Ha igazi ínyencek vagyunk használjunk szemes fekete borsot, amit egy mozsár segítségével megtörünk, majd összekeverünk a sajttal.
  3. A megfőtt tésztát hozzákeverjük a borsos sajthoz, majd hozzáadunk a tészta főzőlevéből 1,5-2 merőkanállal és egy villa segítségével jól összekeverjük (max. 1 perc, ellenkező esetben a tészta kihűlhet). Ha jól végeztük a munkánkat a tésztát egy sajtos krémnek kell beborítania.
  4. A tésztát tányérra szervírozzuk, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal. Aki kedveli, frissen reszelt pecorinóval is gazdagíthatja, díszítheti.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések