Advertisement

Vajban sült nyelvhal

A recept neve olaszul: sogliola alla mugnaia
Sogliola alla mugnaia
Egy klasszikus olasz főfogás, mely francia - “sole à la meunière” - gyökerekkel büszkélkedik, hiszen a nyelvhal már XIV. Lajos udvarában is közkedvelt étel volt. A fogás nevében található “ alla mugnaia” kifejezés egy igen egyszerű konyhatechnológiai eljárásra utal, amit eredetileg a molnárok (mugnaio = molnár) feleségei alkalmaztak először. A nevezetes asszonytársak a húst sütés előtt lisztben forgatták meg, így innen a név “molnárné módra”
Ha “alla mugnaia” módra szeretnénk halat készíteni – lazac, durbincs, tőkehal, stb.- akkor a halat lisztben jó alaposan meg kell forgatnunk, majd serpenyőben megsütnünk, meglocsolnunk olvasztott vaj és citrom keverékével és végezetül szórjuk meg petrezselyemmel.
 
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő:           10 perc
Típus:                 halételek
Nehézségi fok:     könnyű

 

Hozzávalók 4 személyre:

6 db nyelvhal (200 g halanként)
120 g vaj
0,5 dl tej
liszt
1 citrom kicsavart leve
1 kis csokor apróra vágott petrezselyem

Elkészítése

  1. A halakat lepikkelyezzük, bőrüket eltávolítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük.
  2. A halszeleteket először megmártjuk tejben, majd megforgatjuk lisztben. Figyeljünk arra, hogy a liszt a hal húsát teljesen befedje.
  3. Egy serpenyőben felolvasztunk 80 g vajat. Amikor a vaj  mogyorószínűvé válik beletesszük a halakat és 4-4 perc alatt mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Vigyázzunk arra, hogy  sütés alatt a vaj ne égjen meg (ez elkerülhető, ha derített vajat használunk).
  4. Egy kisebb serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat, addig hevítjük míg mogyorószínűvé nem válik. Ekkor hozzáadjuk a citromlét és jó alaposan összekeverjük
  5. A megsült halakat sózzuk, borsozzuk, megöntözzük a citromos vajjal, megszórjuk petrezselyemmel és tálaljuk. Köretként burgonyapüré vagy párolt rizs illik hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések