Advertisement

Vajban sült nyelvhal

Sogliola alla mugnaia
A lisztbe forgatott nyelvhalat vajban ropogósra sütjük.

Egy klasszikus olasz főfogás, mely francia gyökerekkel büszkélkedik - sole à la meunière. A fogás nevében található “alla mugnaia” kifejezés egy konyhatechnológiai eljárásra utal, amit eredetileg a molnárok (mugnaio = molnár) feleségei alkalmaztak először. A nevezetes asszonytársak a húst sütés előtt lisztben forgatták meg, így innen a név “molnárné módra”

Ha “alla mugnaia” módra szeretnénk halat készíteni – lazac, durbincs, tőkehal stb.- akkor a halat lisztben jó alaposan meg kell forgatnunk, majd serpenyőben megsütnünk, meglocsolnunk olvasztott vaj és citrom keverékével és végezetül szórjuk meg petrezselyemmel.

 
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő:           10 perc
Típus:                 halételek
Nehézségi fok:     könnyű
 
Hozzávalók 4 személyre:

6 db nyelvhal (cc. 200 g halanként)
120 g vaj
0,5 dl tej
liszt
1 citrom kicsavart leve
apróra vágott petrezselyem
só, bors

Elkészítése

  1. A halakat lepikkelyezzük, bőrüket eltávolítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük.

  2. A halszeleteket először megmártjuk tejben, majd megforgatjuk lisztben. Figyeljünk arra, hogy a liszt a hal húsát teljesen befedje.

  3. Egy serpenyőben felolvasztunk 80 g vajat. Amikor a vaj mogyorószínűvé válik beletesszük a halakat és 4-4 perc alatt mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Vigyázzunk arra, hogy sütés alatt a vaj ne égjen meg (ez elkerülhető, ha derített vajat használunk).

  4. Egy kisebb serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat, addig hevítjük míg mogyorószínűvé nem válik. Ekkor hozzáadjuk a citromlét és jó alaposan összekeverjük.

  5. A megsült halakat sózzuk, borsozzuk, megöntözzük a citromos vajjal, megszórjuk petrezselyemmel és tálaljuk. Köretként burgonyapüré, párolt rizs vagy bármilyen friss saláta illik hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések