A recept neve olaszul: arrosto con senape e arancia
Egy szép darab karaj, fehérborral megrészegítve, naranccsal gazdagítva, lassú tűzön összesütve. Édes és sós nagyszerű találkozása, ínyenceknek kipróbálásra.
Előkészítési idő: | 20 perc |
Sütési idő: | 140 perc |
Típus: | sertéshús ételek, egytálételek |
Nehézségi fok: | közepes |
Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg kicsontozott sertéskaraj
150 g bacon vagy húsos szalonna
1-2 friss ág rozmaring
4 db narancs
2 kávéskanál méz
1 kávéskanál mustármag
1 dl marsala vagy édes fehérbor
1 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj
Elkészítése
- A kicsontozott sertéskarajt megsózzuk, megborsozzuk, majd befedjük bacon szalonnával.
- A bacon tetejére ráhelyezzük a rozmaringágat és a karajt egy spárgával vagy vastag pamut cérnával jól átkötözzük (így a karaj a sütés végéig szépen megtartja a formáját).
- Egy a hús méretének megfelelő serpenyőbe beleöntünk 5-6 evőkanál olajat, beletesszük a fokhagymát és a mustármagot. Lassan felmelegítjük, hogy az olaj átvegye a fűszerek ízét. Amikor az olaj már forró kivesszük belőle a fokhagymát, beletesszük a karajt és minden oldalát addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra nem pirult.
- A karajt ekkor megöntözzük marsalával és addig sütjük, míg a bor el nem párolog (kb.: 5-10 perc).
- A húst áttesszük egy a méretének megfelelő tepsibe, megöntözzük három narancs kifacsart levével és mellé tesszük a narancsok vékonyra szeletelt héját (csak a sárga részét).
- A tepsit lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 1 óráig lefedve sütjük.
- Egy tálkában a mézet elkeverjük a negyedik narancs levével. Az egy órás sütési idő elteltével a mézes öntettel megkenjük a karajt és további egy órát sütjük immár alufólia nélkül. Hogy a hús ne száradjon ki, 10 percenként meglocsoljuk a narancsos pecsenyelével és 20-25 percenként fordítunk is egyet a húson.
- A sütési idő végén eltávolítjuk a karajról a spárgát és a rozmaringot, vékonyan felszeleteljük és burgonyapürével vagy krokettel tálaljuk.
0 Megjegyzések