Advertisement

Bresaola rukkolás kecskesajttal töltve

Involtini di bresaola al caprino

Bresaola_0498Történelem, hagyomány, az olasz kézművesipar remeke a bresaola, melynek készítése még az iparosodás hatására sem változott meg. A hajszálvékonyra szeletel felvágott fogyasztható kenyérrel, megtölthető sajttal, túróval, zöldségekkel. De remek alkotóeleme a pizzáknak, tésztáknak vagy a rizottónak is.
Könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmú felvágott. Diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen 100 grammja csupán 151 Kcal-t tartalmaz, azaz a sonkánál is kevesebbet.

Hogyan készül a bresaola?

A bresaola készítéséhez elsősorban friss marhacombot használnak, melyet sóznak, borsoznak, fűszereznek. A besózott hús ezután acélkádakba kerül és az évszaktól, a hús méretétől, a készítés helyének tengerszint feletti magasságától függően 10-20 napig pácolódik. A pácolást mosás,  bélbe töltés,  szárítás  és egy 2-4 hónapos érlelési időszak követi.

A bresaola nevének eredete bizonytalan, talán a brasa (brace = parázs) szóból származik. Az érlelési, szárítási időszak alatt ugyanis a bresaola tárolására használt helyiséget borókabogyóval, kakukkfűvel és babérlevéllel fűszerezett faszénnel tartották melegen. Más feltételezés szerint neve a brisa szóból ered, amely a bresaola sóval való készítési, tartósítási eljárására utal.

Előkészítési idő: 15 perc + 30 perc pihentetés
Főzési idő:           nincs
Típus:                  előétel,borkorcsolya
Nehézségi fok:     könnyű
 
Hozzávalók 6-8 személyre: 
16 vékony szelet bresaola
400 g puha, krémes állagú kecskesajt
1 marék rukkola
16 szál snidling
1 evőkanál citromlé
só, bors ízlés szerint
csilipaprika a pikánsabb ízek kedvelőinek


Elkészítése

  1. A rukkolát megmossuk, megszárítjuk, majd apróra vágjuk.
  2. A kecskesajtot habosra kavarjuk, majd beletesszük a rukkolát, ha szüksége sózzuk, borsozzuk és ha kedveljük egy kevés apróra vágott csilipaprikával ízesítjük.
  3. A bresaola szeletekre ráhelyezzük a kecskesajtot, majd feltekerjük, és a tekercseket egy szál snidlinggel átkötözzük.
  4. A kész tekercseket lefedve 30 percre hűtőbe helyezzük.
  5. A citromlevet elkeverjük az olívaolajjal és tálalás előtt a bresaola tekercsekre locsoljuk.
Bresaola_0491_2
Tipp
A bresaolát megtölthetjük csak natúr kecskesajttal, kecskesajt és egy semleges krémsajt vagy kecskesajt és apróra vágott snidling kombinációjával is.

Forrás:
Wikipédia
Ecod.it

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések