Advertisement

Farfalle, fekete kagyló és pesto

A recept neve olaszul: spaghetti con le cozze e pesto alla genovese


Genovai bazsalikomos pestóból, kagylóból és tésztából készülő fogás. Az eredmény egy friss, kellemesen csípős, laktató, de nem elnehezítő fogás, mely a kagyló tisztítást leszámítva, rendkívül gyorsan elkészíthető.Farfalle_pesto_cozze_0607


Előkészítési idő: 15 perc (friss kagyló esetén + 30 perc)
Főzési idő:           20 perc  (friss kagyló esetén + 10 perc)
Típus:                  tésztaétel, tenger gyümölcsei 
Nehézségi fok:     alacsony
 

Hozzávalók 4 személyre:


1 kg friss fekete kagyló vagy 200 g mirelit tisztított kagyló
250 ml száraz fehérbor
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
350 g farfalle tészta
100 g genovai bazsalikomos pesto
só, bors ízlés szerint
3 evőkanál olívaolaj

1db peperoncino paprika
100 g kenyérbél


Elkészítése



    1. Friss kagyló esetén
      A kagylókat megmossuk, héjukat súrolószivaccsal vagy kefével megtisztítjuk, majd egy fazékban lefedve, nagy lángon addig főzzük, míg a kagylók ki nem nyílnak (ez a forrástól számítva körülbelül 5-6 perc).  A kagylókat kiemeljük a héjukból és a leszűrt főzőlevükben melegen tartjuk.

      Mirelit kagyló esetén
      A kagylókat hűtőben felolvasztjuk, az általuk engedett levet leszűrve félretesszük.
    2. Egy serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat löttyintünk,  beletesszük az apróra vágott fokhagymát majd 1-2 percig lassan pirítjuk.

      Tipp: a csípősebb ízt kedvelők egy levés karikára vágott csilipaprikát is tegyenek hozzá
    3. A fűszeres olajhoz hozzáadjuk  a kagylók levét (1-1,5 merőkanállal), a fehérbort és 5-6 perc alatt összeforraljuk.
    4. Hozzákeverjük a kagylóhúst. Friss kagyló esetén 1-2, mirelit kagyló esetén 5-6 percig főzzük, majd megszórjuk petrezselyemmel és ha szükséges sózzuk.
    5. Sós vízben kifőzzük a farfalle tésztát (al dente).
    6. A kenyérbelet apró kockára vágjuk és a maradék olívaolajon megpirítjuk.
    7. A kifőtt tésztát a kagylókhoz keverjük és magas hőfokon 2-3 perc alatt összefőzzük.
    8. A kagylós tésztát levesszük a tűzről, hozzákeverjük a friss pestót, borsozzuk, megszórjuk a pirított kenyérkockákkal és tálaljuk.
Serpenyőben genovai pestóval és fekete kagylóval készített farfalla tészta látható.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések