Genovai bazsalikomos pesto avagy pesto alla genovese. Ehetjük egyszerűen csak pirítósra vagy friss kenyérre kenve vagy frissen kifőtt tésztával összekeverve, grillezett hallal vagy csirkével esetleg kagylóval, tésztával, peperoncino paprikával keverve. Az eredmény milyen lesz? Egy friss, kellemesen csípős, laktató, de nem elnehezítő fogás, melyet kagyló tisztítást leszámítva, rendkívül gyorsan elkészíthetünk.

Előkészítési idő: | 15 perc (ha friss kagylót használunk + 30 perc) |
Főzési idő: | 20 perc (friss kagyló esetén + 10 perc) |
Típus: | tésztaétel, tenger gyümölcsei (primo piatto = első fogás Olaszországban) |
Nehézségi fok: | alacsony |
1 kg friss fekete kagyló vagy 200 g mirelit tisztított kagyló
250 ml száraz fehérbor
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
350 g farfalle tészta
100 g genovai bazsalikomos pesto
só, bors ízlés szerint
3 evőkanál olívaolaj
1db peperoncino paprika
100 g kenyérbél
Elkészítése
- Friss kagyló esetén
A kagylókat megmossuk, héjukat súrolószivaccsal vagy kefével megtisztítjuk, majd egy fazékban lefedve, nagy lángon addig főzzük, míg a kagylók ki nem nyílnak (ez a forrástól számítva körülbelül 5-6 perc). A kagylókat kiemeljük a héjukból és a leszűrt főzőlevükben melegen tartjuk.
Mirelit kagyló esetén
A kagylókat hűtőben felolvasztjuk, az általuk engedett levet leszűrve félretesszük. - Egy serpenyőbe beleteszünk 2 evőkanál olívaolajat, az apróra vágott fokhagymát (a csípősebb ízt kedvelők egy karikára vágott, magjaitól megfosztott peperoncino paprikát is tegyenek hozzá) majd 1-2 percnyi lassú pirítás után hozzáadjuk a kagylók levét (1-1,5 merőkanállal), a fehérbort és 5-6 perc alatt összeforraljuk.
- Hozzákeverjük a kagylóhúst és friss kagyló esetén 1, mirelit kagyló esetén 5-6 percig főzzük, majd megszórjuk petrezselyemmel és ízlésünk szerint ha szükséges, megsózzuk.
- Sós vízben kifőzzük a farfalle tésztát (al dente).
- A kenyérbelet apró kockára vágjuk és a maradék olívaolajon megpirítjuk.
- A kifőtt tésztát a kagylókhoz keverjük és magas hőfokon 2-3 perc alatt összefőzzük.
- A kagylós tésztát levesszük a tűzről, hozzákeverjük a friss pestót, borsozzuk, megszórjuk a pirított kenyérkockákkal és tálaljuk.
0 Megjegyzések