Advertisement

Eperkrémes linzertorta

A recept neve olaszul: crostata con curd di fragole

Curd di fragole

Igazi eperrajongóknak való édesség. Egy könnyű, ropogós linzertésztát megtöltünk főzött eperkrémmel majd a krémet beborítjuk eperszeletekkel és megöntözzük fehér csokoládéval. Nem túl édes, frissítő, gyümölcsös édesség, bár elkészítése némi türelmet és kitartást igényel.

 
 

A curd eredete

A gyümölcsös curd vagy a jobban ismert citrom curd (lemon curd, lemon cheese) egy angolszász eredetű, főzött gyümölcsös krém. A curd nagy mennyiségű gyümölcsöt vagy gyümölcslevet tartalmaz ennek köszönhetően íze intenzíven gyümölcsös marad. Emellett kis mennyiségben vajat, tojást, cukrot, valamint kukoricakeményítőt is tartalmaz. Az édesség egy 1844-ben kiadott szakácskönyvben bukkan fel először ezen a néven, bár az 1844-es változat a maitól még különbözött (Lady Charlotte Campbell Bury: The Lady’s Own Cookery Book). Ez még egy citrommal savanyított tejes krém vagy sajt volt. Ha további kutatást végzünk régi receptgyűjteményekben a curdot általában citromos sajtként találjuk meg, melyet sajttorta  vagy inkább egyfajta citromos túrós sütemény készítéséhez használtak.

A curd sok mindenre használható, megtölthetünk vele süteményeket, tortákat, pitéket, palacsintákat, muffinokat is, de akár forró pirítósra kenve is fogyaszthatjuk.  A XIX. – XX. századi Angliában a curdot leginkább pirítóssal vagy pogácsával fogyasztották teázáskor. A citromos változatával készített pite (lemon meringue pie) pedig az Egyesült Államok és  nagy Britannia egyik közkedvelt kedvelt édességévé vált. 

A curd Olaszországban is elterjedt, mint desszert, torták, joghurtok, desszertek ízesítésére, töltésére használják, önállóan más krémekkel ellentétben nem fogyasztják. 

Curd_di_fragole
           
Előkészítési idő:
         
30 perc
Főzési idő:           60 perc + 3 óra pihentetés
Típus:                 édességek
Nehézségi fok:     közepes

Hozzávalók 22-26 cm-es tortaformához:

A linzertésztához
200 g liszt
130 g vaj
120 g cukor
1 tojás
1 csipet só

Az eper curdhoz
300 g érett eper
150 g cukor
50 ml víz
80 g vaj
2 tojás
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 citrom reszelt héja
 
A dekorációhoz
300 g eper
50 g fehér csokoládé


Elkészítése

  1. A vajas linzertészta alapanyagaiból tésztát gyúrunk (az elkészítés lépései itt találhatók).

  2. A tésztát legalább egy órán keresztül, de jobb ha egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk és egy 26 cm-es kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába helyezzük.  A tésztát megszurkáljuk villával, majd befedjük sütőpapírral, melyre szárazbabot teszünk (500-700 g) és 190 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.     

  3. A tésztát kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a babot a sütőpapírral együtt, majd a sütőbe visszatéve további 5-8 percig sütjük.  Az elkészült, halvány sárga tésztát kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. 

  4. Míg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. 300 g epret megmosunk, eltávolítjuk a zöld szárát, apró kockára vágjuk és egy edénybe helyezzük.    

  5. Az eperhez hozzákeverjük a cukrot, a citrom reszelt héját a vizet és lassú tűzön 30-40 perc alatt lekvár állagúvá főzzük. Amikor az eper darabok szinte már elolvadtak, hozzákeverjük a vajat, majd a tojást és további 4-5 percig főzzük. 

  6. Hozzákeverjük a 2-3 evőkanál vízben feloldott kukoricakeményítőt és addig főzzük, amíg egy sűrű krémet nem kapunk (5-8 perc).     

  7. Az elkészült krémet hagyjuk kihűlni, majd a vajas linzertésztára kenjük és a tortát celofánnal lefedve 2-3 órára a hűtőbe tesszük.  

  8. A maradék epret megmossuk, megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük, a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk.    

  9. A tortát kivesszük a hűtőből, ráhelyezzük az eperszeleteket, majd a fehér csokoládét vékonyan a tortára csorgatjuk és már szeleteljük is.                          

  10. Curd di fragole

    Megjegyzés

    A fentiek szerint elkészített curd nem egy “beton” keménységű krém lesz, mint ahogy  a fotón is látszik. Sűrűsége inkább a tejfelhez, vagy krémtúrókhoz hasonlítható, ennek következtében a torta szeletelésekor előfordulhat, hogy a krém kissé lecsorog a tésztáról. Aki sűrűbb, jobban megálló krémet szeretne annak a kukoricakeményítő mennyiségét kell 1-2 evőkanállal megemelnie.

    Felhasznált források

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések