Advertisement

Vajas linzertészta

Pasta frolla


pasta frolla

 


A csokoládékrémmel töltött körte lepény receptje kapcsán többen hiányolták, hogy a linzertészta receptjét nem publikáltam. Íme a recept, amely szinte teljesen megegyezik a magyar linzertésztával.
Előkészítési idő: 15 perc +1 óra pihentetés
Sütési idő:           felhasználás szerint
Típus:                 alap tészta desszertekhez
Nehézségi fok:     könnyű
 

Hozzávalók 450-500 g tésztához


125 g vaj
250 g liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
1 citrom vagy narancs reszelt héja
1 tojás
100 g cukor


A tészta elkészítése 


  1. A lisztet összekeverem a sütőporral, a csipet sóval és egy gyúródeszkára vagy tálba helyezem. 
  2. Ráreszelem a citromhéjat (a citrom helyettesíthető narancs héjjal, vaníliával, rum aromával is, attól függően, hogy milyen ízesítésű tésztát szeretnénk kapni).
  3. Hozzáadom az apró kockára vágott vajat (a hűtőből kivett vajat). 
  4. A vajat elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a tojást és a cukrot majd addig gyúrom amíg homogén tésztát nem kapok. Ezt jó gyors mozdulatokkal kell végezni, mert a kezünk melegétől a vaj hamar megolvad és a tészta ragacsossá válik. 
  5. A tésztát ezután lisztezett tányérra teszem és letakarva legalább egy órát pihentetem a hűtőben. olasz édességek 

Tanácsok

  • Ha a linzertésztából kekszet szeretnénk készíteni 1 tojás helyett inkább 2 tojássárgáját, kristálycukor helyett pedig porcukrot használjunk, így a tészta sokkal puhábbá, omlósabbá válik.
  • A tészta gyúrásnak hideg kézzel álljunk neki, így a tészta nem válik ragadóssá.
  • A tésztát felhasználás előtt akár 24 órával is elkészíthetjük.

 

Linzer tészta vegán változatban

A linzer tésztát vaj és tojás nélkül is elkészíthetjük. Ekkor 250 g lisztet elkeverünk fél csomag sütőporral, egy csipet sóval és 100 g cukorral. Majd ehhez a keverékhez hozzáadunk vagy 125 g növényi margarint vagy 80 ml jó minőségű olajat és 80 ml hideg vizet. Az utóbbi változatnál a vizet fokozatosan adjuk a tésztához, liszttől függően előfordulhat, hogy 80 ml-nél kevesebbre lesz szükség.

Glutén érzékenységben szenvedők a lisztet helyettesítsék pl.: hajdina liszttel.

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések