Vajas linzertészta

Íz és Itália | 10/16/2012 |
A tészta olasz megnevezése: pasta frolla

olasz édességek
A csokoládékrémmel töltött körte lepény receptje kapcsán többen hiányolták, hogy a linzertészta receptjét nem publikáltam. Íme a recept, amely szinte teljesen megegyezik a magyar linzertésztával.

 
Előkészítési idő: 15 perc +1 óra pihentetés
Sütési idő:           felhasználás szerint
Típus:                 alap tészta desszertekhez
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók 450-500 g tésztához


125 g vaj
250 g liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojás
100 g cukor


A tészta elkészítése

  1. A lisztet összekeverem a sütőporral, a csipet sóval és egy gyúródeszkára vagy tálba helyezem.
  2. Ráreszelem a citrom héjat (a citrom helyettesíthető narancs héjjal, vaníliával, rum aromával is, attól függően, hogy milyen ízesítésű tésztát szeretnénk kapni).
  3. Hozzáadom az apró kockára vágott  vajat (a hűtőből kivett vajat).
  4. A vajat elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a tojást és a cukrot majd addig gyúrom amíg homogén tésztát nem kapok. Ezt jó gyors mozdulatokkal kell végezni, mert a kezünk melegétől a vaj hamar megolvad és a tészta ragacsossá válik.
  5. A tésztát ezután lisztezett tányérra teszem és letakarva legalább egy órát pihentetem a hűtőben.

Tanácsok
  • Ha a linzertésztából kekszet szeretnénk készíteni 1 tojás helyett inkább 2 tojássárgáját, kristálycukor helyett pedig porcukrot használjunk, így a tészta sokkal puhábbá, omlósabbá válik.
  • A tészta gyúrásnak hideg kézzel álljunk neki, így a tészta nem válik ragadóssá.
  • A tésztát felhasználás előtt akár 24 órával is elkészíthetjük.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése