Advertisement

Szicíliai vörös pesto, ricottás változat

A recept neve olaszul: pesto rosso siciliano alla trapanese (agghiata trapanisa)
Szicíliai vörös pesto
Az alábbiakban olvasható a szicíliai vörös pesto, hozzám legközelebb álló ricottás változata, amit a benne lévő peperoncino paprika enyhén pikánssá varázsol. Félreértés ne essék a pesto nem válik kibírhatatlanul csípőssé  - kivéve ha bőségesen adagoljuk a peperoncinót- hanem a paprika kellemes, “gyengéden” csípős utóízt hagy a szánkban. A pestónak ezt a variánsát paradicsomból, mandulából, bazsalikomból és sós ricottából készítik, tésztával vagy pirítóssal fogyasztják.
A szicíliai pesto eredetéről a “spagetti szicíliai pestoval” bejegyzésben lehet részletesen olvasni.
 
Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő:           a tészta főzési ideje: 8-11 perc
Típus:                 mártások, tészta ételek
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók 4 személyre:

A pestóhoz
250 g koktélparadicsom
20 g friss bazsalikomlevél
50 g hámozott mandula
1 gerezd fokhagyma (az eredeti recept szerint a núbiai lila héjú fajta)
olívaolaj
1 csipet peperoncino paprika

A tésztához
320 g busiati, linguine, vagy spagetti

Elkészítése

  1. (A tradicionális változat márvány mozsárban készül fa mozsártörővel, az alapanyagok összetörésével, összenyomkodásával. A pesto készíthető mixerrel is, de az alapanyagokat vágjuk minél kisebb darabokra és csak rövid ideig, meg-meg állva mixeljünk. Így elkerülhető, hogy a mixer kése túlmelegedjen és oxidációs folyamatokat indítson el a pestónkba. )
  2. A mandulát 3-4 fele vágjuk, majd a mixerbe tesszük és apróra őröljük.
  3. Hozzáadjuk a fokhagymát 1-2 evőkanál olívaolajat és tovább mixeljük.
  4. A paradicsomokat megmossuk, ketté vágjuk, belsejüket kikaparjuk.
  5. A paradicsom húsát, a ricottával, a 2-4 felé tépett bazsalikom levelekkel, 4-5 evőkanál olívaolajjal és egy késhegynyi peperoncino paprikával együtt a mixerbe tesszük és meg-meg állva egy – két perc alatt összeturmixoljuk.
  6. Az elkészült pestóhoz, ha szükséges még annyi olívaolajat öntünk, hogy krémes, jól kenhető mártást kapjunk
  7. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
  8. A pestót egy edénybe vagy serpenyőbe öntjük, hozzákeverünk 4-5 evőkanálnyit a tészta főzőlevéből, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával és tálaljuk.
Pesto: szicíliai változat
Kiegészítés
A szicíliai pesto készíthető szárított paradicsomból is. Ebben az esetben 60 g szárított paradicsomot a felhasználás előtt 2-2,5 órára langyos vízbe áztatunk, majd apróra vágjuk és így tesszük a mixerbe.

Megjegyzés küldése

3 Megjegyzések

  1. Lehetséges, hogy a túl erős mixelés miatt veszett el a pestóból a friss bazsalikom íze? Egyre többet tettem hozzá de csak fű ízűbb lett, azt értem el. Nagy sebességgel mixeltem, de csak rövid ideig. A bazsalikom friss volt és ha elrágcsáltam egy levelét finom bazsalikom íze volt.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ennél a szicíliai változatnál inkább a paradicsom- ricotta - peperoncino ízhármas dominál, a bazsalikom csak frissességet ad neki.
    Valószínűleg a mixelés lehet a ludas, mert a mixelés közben a bazsalikomban levő olajok könnyen oxidálódni kezdenek. Ezért javasolják, hogy aki nem mozsárral készíti a pestot az vagy a mixer tálat tegye be fél órára a mélyhűtőbe, így a felmelegedés elkerülhető, vagy a bazsalikom leveleit tépje apróbb darabokra és utána indítsa el a mixert.

    Bár velem is előfordult, hogy amikor nem frissen szedett bazsalikomot használtam a pesto korántsem volt annyira ízletes. Szállítás, hűtés mind az aromák rovására megy. Valamint még egy fontos szabály: a bazsalikom friss, fiatal leveleit érdemes használni, mert a növény alsóbb, nagy, öregebb levelei már kevésbé ízletesek.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a választ. Nem adom fel a próbálkozást, azt hiszem ideje szert tennem egy mozsárra. :)

    VálaszTörlés