Advertisement

Ricotta salata

Ricotta salata

 


A  “sós ricotta” vagy  az “érlelt ricotta” (ricotta stagionata), a friss ricotta egyik variánsa, melyet a délolasz tartományokban készítenek. A friss ricottával ellentétben állaga szárazabb, sajtszerű, íze karakteres, enyhén sós. Ehetjük magában, salátára reszerelve, de karakteres alapanyaga olyan ismert ételeknek is mint a  szicíliai pesztó (pesto siciliano) vagy a pasta alla Norma,   ricottaatabiano 012
 

Készítése

A juh-, kecske- vagy tehéntejsavót 85-90 fokra melegítve, a savóból  “pehely” formában kiválnak a    proteinek. Ezt leszűrik és kis kosarakba téve néhány napig szikkadni hagyják.
A szikkasztás után a friss ricotta tetején nagy szemű tengeri sót terítenek szét, majd fa polcokon jól szelőző helyen 10-60 napot érni hagyják.
A kereskedelmi forgalomba kapható “érlelt” ricották közül a szárazabb, reszelt változatot juhtejből, míg puhább, szeletelve fogyasztandó szardíniai társát kecsketejből készítik.

Nevének eredete

A ricotta szó a termék készítési technikájára utal, azaz újra felmelegített, tejsavból készített. (ricuocere = újra főz, ricotta= újra főzött).

Variánsok

Ricotta salataPeperoncino paprikával készített változat, melyhez a paprikát a “pelyhek” leszűrését követően keverik hozzá.

Bor és sós ricotta

A sós ricotta a  legtöbb szicíliai vörös borral jól házasítható, de legfinomabb  ha  Cerasuolo di Vittoria vagy l'Etna Rosso borral fogyasztjuk.

Felhasznált forrás

Wikipedia
Terra Madre
Dipasquale Formaggi

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések