Advertisement

Ricotta salata

Ricotta salata
A  “sós ricotta” vagy  az “érlelt ricotta” (ricotta stagionata), amely olyan ismert ételek alapanyaga mint a pesto siciliano vagy a pasta alla Norma,  a friss ricotta egyik variánsa, melyet a délolasz tartományokban készítenek. A friss ricottával ellentétben állaga szárazabb, sajtszerű, íze karakteres, enyhén sós.ricottaatabiano 012

KészítéseA juh-, kecske- vagy tehéntejsavót 85-90 fokra melegítve, a savóból  “pehely” formában kiválnak a    proteinek. Ezt leszűrik és kis kosarakba téve néhány napig szikkadni hagyják.
A szikkasztás után a friss ricotta tetején nagy szemű tengeri sót terítenek szét, majd fa polcokon jól szelőző helyen 10-60 napot érni hagyják.
A kereskedelmi forgalomba kapható “érlelt” ricották közül a szárazabb, reszelt változatot juhtejből, míg puhább, szeletelve fogyasztandó szardíniai társát kecsketejből készítik.

A ricotta név eredeteA ricotta szó a termék készítési technikájára utal, azaz újra felmelegített, tejsavból készített. (ricuocere = újra főz, ricotta= újra főzött).

VariánsokRicotta salataPeperoncino paprikával készített változat, melyhez a paprikát a “pelyhek” leszűrését követően keverik hozzá.

Bor és sós ricotta
A legtöbb szicíliai vörös borral jól házasítható, de legfinomabb  ha  Cerasuolo di Vittoria vagy l'Etna Rosso borral fogyasztjuk.


Felhasznált források:
Wikipedia
Terra Madre
Dipasquale Formaggi

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések