Egyszerű, krémes és finom. A ricottás mascarponekrémet csokoládégolyókkal bolondítjuk meg, így még ínycsiklandóbbá téve az olasz konyha klasszikusát, a linzertortát.
Hozzávalók egy 27 cm-es tortaformához:
400 g vajas linzertészta
250 g mascarpone
250 g ricotta (vagy 250 g túró annyi tejfellel elkeverve, hogy krémes állagot kapjunk)
200 g cukor
2 tojássárgája
100 g csokoládé (ízlésünknek megfelelően tej- vagy étcsokoládé)
10 g burgonyakeményítő
1 csomag vanília vagy 1 fiola vaníliaaroma1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál fahéj
Elkészítése
- Az alapreceptnek megfelelően elkészítjük a vajas linzertésztát, azzal a kiegészítéssel, hogy a tésztába belegyúrunk egy csomag vanillint vagy egy evőkanál vaníliaaromát.
- Egy 24-26 cm-es tortaformát kivajazunk, kibéleljük sütőpapírral (a kivajazott formába könnyebb belehelyezni a papírt). Az elkészített linzertésztát kétfelé osztjuk 80-20 % arányban. A nagyobbik részt kinyújtjuk és a tortaformába tesszük, finoman belenyomkodjuk, a kilógó széleket levágjuk.
- Egy tálban habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, majd hozzáadjuk a ricottát, mascarponét, a vanillint (vagy egy vanília kikapart belsejét), a burgonyakeményítőt a fahéjat és addig kavarjuk amíg homogén masszát nem kapunk.
- Apróra vágunk egy tábla finom csokoládét, majd a csokoládédarabokat is a krémbe forgatjuk.
- A ricottás mascarponekrémet a tésztára öntjük, tetejét gyengéden elsimítjuk, a tészta széleit hajtsuk rá a krémre.
- A maradék tésztát kinyújtjuk, és 2 cm széles csíkokat vágva rácsokat készítünk, melyet a tésztára helyezünk (rács nélkül is készíthetjük).
- 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Langyosan tálalva a legfinomabb.
Opció
Ha a rácsos variációt készítjük, a rácsok közét kitölthetjük barack vagy eperlekvárral is.
0 Megjegyzések