Advertisement

Gyümölcsös túrótorta

Torta di ricotta con frutta

Könnyű vaníliás túrótorta, melynek alapja darált kekszből készül. Erre simítjuk a túrós – tejszínes tölteléket, majd sütjük és gyümölcsökkel díszítjük. Nem sajttorta, de egy kicsit mégis az.

Omlós keksz alapon ricottából, tejszínből és gyümölcsből készülő sajttorta. A torta teteje gyümölccsel és gyümölcszselével van dekorálva.

Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő:           40 perc
Típus: édesség
Nehézségi fok:     közepes

Hozzávalók 4 személyre:


225 g édes - omlós keksz
75 g vaj
20 g étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
3 tojás
1 evőkanál vanília aroma vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
150 g porcukor
450 g ricotta 
250 g tejszín vagy görög joghurt
400 g ízlésünknek megfelelő gyümölcs
tortazselé vagy zselatin ( 1 dl vízben vagy gyümölcslében feloldott 2 evőkanál zselatin felfőzve) a torta bevonására

Elkészítése

    1. A kekszet ledaráljuk vagy durvára vágjuk és jól elkeverjük a megolvasztott vajjal.

    2. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és erre egyenletesen rányomkodjuk a kekszes tésztaalapot.

    3. A tojásokat habosra kavarjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a ricottát, az étkezési keményítőt, a vaníliát és a keményre vert tejszínhabot.

    4. A tésztára rásimítjuk a túrós tölteléket és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

    5. A tortát hagyjuk kihűlni, majd tetejét idénynek megfelelő gyümölccsel díszítjük és bevonjuk tortazselével.
Ricottából, tejszínből és friss gyümölcsből készült torta. Alapja omlós kekszből készül, a torta teteje gyümölcszselével van bevonva.


Hogyan készül a ricotta?

A ricotta a sajtkészítés során visszamaradt tejsavóból készül. A tejsavót felmelegítik, majd a tetején képződő ricotta virágokat leszűrik és formába helyezik. Maga a ricotta név is a készítés technológiájára utal: ricuocere = újra főz, ricotta= újra főzött. Íze édeskés, állaga krémes és kalória tartalma is alacsony, 100 grammjában mindössze 150 kalória van.

A ricottának létezik sós változata is. Ez inkább sajtnak tekinthető, mivel érlelik. 


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések