Advertisement

Genovai bazsalikomszósz (pesto)

Eredeti olasz neve: pesto alle Genovese

 Pestoallagenovese_0430
A pesto szó hallatán  Liguria és Genova juthat eszünkbe, ahol ez a finom, bazsalikomon, olívaolajon és parmezánon alapuló hideg mártás megszületett, majd rövid idő alatt a  világ egyik  legismertebb tésztamártása lett.

Receptjének első nyomát már az 1800-as években megtalálhatjuk. “ A pesto 1844-ben egy olyan öntet volt amelyet fokhagyma, olaj sajt, bazsalikom esetleg alternatívaként petrezselyem vagy majoránna összezúzásával készítettek” – olvashatjuk John Dickie a "Con gusto" (Ízzel) című  könyvében.

Eredetileg tehát a pestó  készítéséhez nemcsak bazsalikomot használtak, hanem más fűszernövényeket is. Sőt, a pestót a tésztán kívül  olyan ételek izésítésére is használták, mint  a genovai minestrone leves. Az 1900 évek elején egy genovai  szótár a pestóról már a következőt írja: “tészták ízesítésére használt öntet, melyet kizárólag bazsalikomból készítenek.” A bazsalikomszósz receptje szinte napjainkig változatlan maradt. Ma már létezik a fokhagyma nélküli változata is, így azok is bátran fogyaszthatják akik nem kedvelik a fokhagyma ízét.
 
Az eredeti genovai pesto elkészítéséhez szükségünk lesz egy márványból készült mozsárra is (olaszul: mortaio) és egy fa mozsártörőre. Ezzel meglehetősen munkás a pesto elkészítése, így legtöbben már  mixerrel készítik a pestót.  Szakértők szerint a mozsárral és a mixerrel készített pesto között ízben van némi  különbség. Ennek oka, hogy a mixerrel az alapanyagokat nagyon apróra vágjuk. Ezzel szemben a mozsárral megőröljük, apró darabokra nyomkodjuk a bazsalikomot és a fenyőmagot, így jobban érvényesól a bennük lévő illóolajok aromája.
 
mortaio
Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő:           a tészta főzési ideje: 8-11 perc
Típus:                 mártások, tészta ételek
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók 4 személyre:


2 gerezd fokhagyma
50 g friss bazsalikomlevél
100 ml olívaolaj
6 evőkanál parmezán sajt
2 evőkanál pecorino sajt (félkemény juhsajt)
1 evőkanál fenyőmag
1 csipet  só


 

Elkészítése


 

    1. A bazsalikom leveleit megtisztítjuk. Ezt nem vízzel, hanem egy textil ruhával vagy papírtörlő kendővel végezzük.
    2. Lehetőség szerint kisebb leveleket használjunk a pesto készítéshez, mert finomabbak lágyabb ízűek (a nagyobb levelek több a mentához hasonló illóolajat tartalmaznak).
    3. A megtisztított fokhagymát egy csipet sóval együtt tegyük a mozsárba (vagy mixerbe) és addig nyomkodjuk, törjük amíg pépessé, krémszerűvé nem válnak.
    4. Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, egy csipet sót majd ezeket is krémmé törjük. A só egyrészt könnyíti az őrlési folyamatot, másrészt segít megőrizni a szósz szép zöld színét.
    5. Beletesszük a fenyőmagot és ezt is beletörjük a krémbe.
    6. Végezetül hozzákeverjük a kétféle sajtot, az olajat és jól összedolgozzuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük.

    Tanácsok

    A pestót a lehető legrövidebb idő alatt kell elkészítenünk, így elkerülhető az alapanyagok oxidálódása (ha oxidálódik sötétzöld lesz a mártásunk).

    Aki mozsár helyett mixert használ, válasszon műanyag változatot, mert a fémből készültek akadályozzák az alapanyagok ízkibocsátását. Így könnyen előfordulhat, hogy a pestónk kesernyés marad.

    A mixerünket a lehető legkisebb sebességi fokozaton használjuk, így elkerülhetjük az alapanyagok felmelegedését, oxidálódását. Legjobb, ha a mixert használat előtt 20-30 percre hűtőbe tesszük.


     
    Felhasznált forrás:
    Giallozafferano

    Megjegyzés küldése

    0 Megjegyzések